*Dan dijabetesa: uniGluko pomaže liječnicima, pacijentima i sustavu


www.unigluko.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 12.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan dijabetesa: uniGluko pomaže liječnicima, pacijentima i sustavu

uniGluko je trenutačno jedno od tehnološki najboljih rješenja u svijetu u digitalnom prijenosu podataka razine šećera u krvi, jer rješava problem povezivanja i analiziranja podataka iz velikog broja različitih glukometra

 

Zbog velikog broja različitih glukometara na tržištu, koji svaki ima svoj softver i priključak – dok su bilješke pacijenata često netočne - integritet mjerenih podataka  za zdravstvene djelatnike zna biti veliki problem. Tu nastupa uniGluko, integralno rješenje za siguran, točan i pravodoban prijenos i uvid u podatke o mjerenjima glukoze u krvi, te podršku za upravljanje dijabetesom koja bitno poboljšava kvalitetu života pacijenta, utječe na ishode liječenja i smanjuje troškove zdravstvenog sustava. Naime, procjenjuju se da  80%  komplikacija povezanih s dijabetesom, kao što su sljepoća i amputacija, može biti spriječeno ako se pacijenti pridržavaju zdrave prehrane, redovito vježbaju i svaki dan provjeravaju razinu šećera u krvi.

 

uniGlukovo integrirano rješenje za dijabetes uključuje:

  • hardver za ordinacije,
  • softver za ordinacije,
  • mobilnu aplikaciju za pacijenta,
  • uređaj za pacijenta,
  • backend u oblaku.

 Rješenje se povezuje sa skoro svim vrstama glukometara čime je pacijentima i liječnicima lakše pratiti razine šećera u krvi. Budući da se podaci pohranjuju u oblaku i može im se pristupiti s bilo kojeg mjesta, liječnik je u mogućnosti lako pročitati mjerenja i optimizirati terapiju za pacijenta. Putem inovativnog uređaja za osobe s dijabetesom i uređajem za liječnike, podaci se prenose iz glukometra u centralni poslužitelj u oblaku u svega nekoliko desetaka sekundi. Tako prebačeni podaci vidljivi su i liječniku i osobi s dijabetesom  na računalu ili na pametnom telefonu

 

Sustav  uniGluko je u pilot fazi te je već u upotrebi u nekoliko bolnica u suradnji s HZZO-om, a predstavljen je i delegaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te nizu udruga pacijenata i stručnih skupova.


Sustav je razvila tvrtka SD Informatika i istraživači s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), a Hrvatski Telekom (HT) prepoznao je potencijal u ranoj fazi i sudjelovao u oblikovanju konačne usluge i podizanju na produkcijsku razinu uz smještaj u Podatkovnom centru HT-a.

Osnivači uniGlukoa su Ratko Mađarević, Luka Celić, Saša Cvetojević i SD Informatika na čelu sa Sinišom Drobnjakom. Početkom lipnja njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom, s preko 198 milijuna korisnika u više od 50 zemalja širom svijeta, putem svog poslovnog inkubatora Hub:raum investirao  je u uniGluko te ga priprema za tržište. Zbog svega se može reći da je uniGluko jedinstvena kombinacija znanstvenog i  poduzetničkog duha koji će Hrvatsku staviti na kartu Europe kao zemlje sa jednim od najnaprednijih digitalnih e-health sustava.

 

 * Svjetski dan šećerne bolesti (14.studenoga)

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodni savez dijabetičara proglasili su 1991. godine 14. studeni Svjetskim danom šećerne bolesti. Tog dana, davne 1871. godine, rođen je Frederick Banting koji je zajedno s Charlesom Bestom 1921. godine u Kanadi otkrio inzulin. Milijunima dijabetičara širom svijeta inzulin znači život. Svrha obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti je otkrivanje bolesti i  širenje informacija o  komplikacijama dijabetesa, pogotovo stoga jer velik broj oboljelih zbog tzv. tihih simptoma i ne zna da ima tu bolest. (IZVOR: www.stampar.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.