Kralježnica i 3D printer - "operacija budućnosti“ već danas


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.09.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kralježnica i 3D printer - "operacija budućnosti“ već danas

3D tehnologija/printeri unosi revolucionarne mogućnosti i u hrvatsku medicinu

 

Do sada su se pri operacijama vratne kralježnice koristili skupi titanski implantati koji su bili smetnja pri daljnjem liječenje. No, nedavno je tim KBCa Rijeka koji vodi  neurokirurga Dean Girotto, izveo operaciju budućnosti. Pacijentu Josipu Lopcu ugrađen je 7 vratni kralježak napravljen od kirurškog cementa. Radi se o akrilatnom umetku napravljenom-salivenom u kalupu  koji je prethodno dizajniran na 3D printeru a dizajnirali su ga  po mjeri pacijenta  na  zagrebačkom Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju (FSB).  Mladen Šercer, Miodrag Katalenić i suradnici su na FSBu napravili kalup, isprintali ga na svom 3D printeru a onda su  kirurzi za vrijeme operacije izradili sam implantat. Ova metoda, osmišljena u Hrvatskoj, uskoro bi mogla postati praksa i u mnogim svjetskim bolnicama.

 

„Prvi smo sigurno u Hrvatskoj stavili akrilatni umetak napravljen, saliven u kalupu koji je prethodno dizajniran na 3D printer”, izjavio je u intervjuu za Novu TV  prof. dr. sc. Dinko Štimac predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Rijeka koji vjeruje da će  u skoroj budućnosti raspolagati sa materjalima sa kojima će se sve više implantata izravno učiniti s tehnologijom printanja  na 3D printeru.

 

Podsjetimo se još nekih  inovativnih kirurških postupaka  izvedenih u Hrvatskoj uz pomoć  3D tehnologiji/printera, za koju se svi slažu da unosi revolucionarne  mogućnosti u zdravstvo.

Krajem 2013. liječnici s Klinike za traumatologiju u zagrebačkom KBC-u Sestre milosrdnice  ugradili su prvi personalizirani implantat uz pomoć 3D tehnologije 67-godišnjakinji oboljeloj od tumora zdjelice.


Prije godinu dana, u kolovozu 2014.,
izvedena je operacija rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom na 15-godišnjaku oboljelom od tumora u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti. Operacija rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom je dodatno komplicirala činjenica da je pacijent mlada osoba u razvoju, a zbog veličine tumora dječaku je odstranjeno više od pola zdjelice te nije bilo mogućnosti za ugradnju standardnog implantata. Glavni operater i mentor programa rekonstrukcije zdjelice kod malignih bolesti je bio prof. Robert Kolundžić iz Klinike za traumatologiju a voditelj ortopedskog tima Davor Bojić. Riječ je o prvom takvom zahvatu izvedenom u ovom dijelu Europe na pacijentu u tako ranoj životnoj dobi, kojemu je to trebalo nakon rehabilitacije omogućiti hodanje i  vođenje normalnog života.

 

Prof. Kolundžićem  je u svojim medijskim nastupima ponavljao kako je ponosan na činjenicu da je njegova Klinika formirala stručan tim ljudi, odnosno onkološko-ortopedski tim. Operacija je koštala 25.000 eura, a izvedena je uz financijsku pomoć HZZO-a jer implantat tada nije bio na listi standardnih ugradbenih materijala. Operaciju je poduprla i  tvrtka Instrumentaria koja je izradila nacrte za 3D zdjelicu.Tada je implantat isprintan na 3D printeru u Engleskoj jer u to vrijeme  u Hrvatskoj  3D printer još nije bio nabavljen.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.