HZZO: Teško je reći kad će sustav u potpunosti prijeći na e-uputnice


Autor/Izvor: *

Objavljeno: 23.09.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HZZO: Teško je reći kad će sustav u potpunosti prijeći na e-uputnice

E-uputnice još nisu zaživjele u potpunosti. Bilo je planirano da se papirnate uputnice u potpunosti zamijene e-uputnicama, osim u izvanrednim situacijama poput nestanka struje. No, to još nije ostvarivo.

 

Uvođenje e-uputnica u specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu još nije zaživjelo u potpunosti. HZZO priznaje: „Teško je predvidjeti kad će sustav u potpunosti prijeći na e-uputnice jer sve ovisi od bolnice do bolnice". Stoga su za ostvarivanje zdravstvene usluge i dalje mjerodavne papirnate uputnice, dok je e-uputnica samo "dodatna funkcionalnost“…

Od 1. rujna je HZZO  postrožio uvjete za izdavanje elektroničkih uputnica, ne smije se više ispravljati datume na uputnicama, li­mitira se njihovo važenje na 6 mjeseci a svako se  odstupanje u sadržaju uputnica prijav­ljuje.

No, kad je riječ o e-uputnicama  izgleda da u odnosu na bolničke liječnike  „kraći kraj“ ponovo izvlače liječnici primarne zdravstvene zaštite i dakako, pacijenti.

„U prvoj polovici rujna ni­je bilo dana, osim subote, da je Centralni zdravstveni informacijski sustav (CIS) nor­malno radio u obje smjene. Smetnje, manje s pucanjem interneta, a češće s povezivanjem s Centralnim sustavom, one­mogućuju normalan rad s e-uputnicama. I dalje se poti­če pisanje internih uputnica unutar bolnica, ali dok god se ne uvedu striktne kazne­ne mjere, i dalje će sve ovi­siti o dobroj volji pojedinca ili eventualno o organizaciji i naredbama šefa odjela. Za razliku od opće medicine, za bolnice gotovo da i nema sankcija. Postroženi su i uvjeti pod kojima se smiju pisati uputnice, a bolnice sad traže još više podataka.“– žali se  liječnik obiteljske medicine Zrinko Karlović komentirajući postrožene uvjete izdavanja e-uput­nica od 1. rujna (Izvor: *intervju za Večernji list 20150918)

 

„To se, naravno, prelama preko leđa pacijenata jer obiteljski li­ječnik koji se želi držati propisa izgleda kao da zakida pacijenta. Nerijetko se pa­cijent više puta šeće od am­bulante do bolnice i natrag“  kaže dr. Karlović.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.