Migrantska kriza: doministar Cesarik u Luksemburgu i pomoć na terenu


Autor/Izvor: Izvor: MZ, HZZO

Objavljeno: 24.09.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Migrantska kriza: doministar Cesarik u Luksemburgu i pomoć na terenu

U razdoblju 17.– 23.09./6h/. 2015. pregledano je 4.896 migranata

 

Zbog velikog broja migranata u prolazu kroz Hrvatsku, ministar zdravlja je proglasio pripravnost za zdravstvene ustanove na pogođenom području. Dodatni medicinski timovi dežuraju u sklopu, ili u blizini prognaničkih naselja, a uz veće skupine migranata redovito dežuraju timovi hitne medicinske službe. Premda je riječ uglavnom o mlađoj i zdravoj populaciji, zbog dugotrajnog života u neprimjerenim uvjetima, zabilježen je značajan broj medicinskih intervencija.

 

U razdoblju  17.– 23.09.(6h). 2015.-23.09.2015. pregledano je 4.896 migranata.

 

HITNA MEDICINSKA SLUŽBA NA TERENU 

Broj timova......................................103

Ukupan broj obavljenih pregleda…...2576

Broj upućenih na daljnje liječenje........51

 

OBITELJSKA MEDICINA NA TERENU

Broj timova..........................................88

Ukupan broj obavljenih pregleda......…2220

Broj upućenih na daljnje liječenje...........65

 

BOLNIČKA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Broj obrađenih migranata.....................100

Broj zaprimljenih na bolničko liječenje....16

Broj otpuštenih s bolničkog liječenja........9

 

 

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik danas i sutra sudjeluje na sastanku Vijeća ministara zdravlja EU u Luksemburgu. Teme o kojima će europski ministri zdravlja raspravljati su:

  • Prekogranična zdravstvena zaštita i  utjecaj migracija na zdravlje
    Uslijed velikih migracija stanovništva iz bliskoistočnih zemalja, osobita pozornost posvećena je rješavanju pitanja zaštite zdravlja migranata, adekvatnog pružanja pomoći i zbrinjavanja. Dr. Cesarik ističe  kako Hrvatska snažno podržava europsku prekograničnu suradnju u području zdravstvene zaštite, sukladno odredbama europske Direktive koja je implementirana u naše zakonodavstvo. Također naglašava važnost jačanja suradnje između organizacija civilnog društva za zaštitu pacijenata i javnozdravstvenih službi, a posebice između nacionalnih kontakt osoba za prekograničnu zdravstvenu zaštitu u svrhu što boljeg informiranja pacijenata o načinu ostvarivanja njihovih prava.
  • Borba protiv demencije
    Na dnevnom će se redu na sastanku Vijeća ministara zdravlja EU u Luksemburgu naći i borba protiv demencije, jednoj od vodećih javnozdravstvenih izazova u europskim državama. Hrvatska je započela s implementacijom Nacionalnog programa promicanja zdravlja te je intenzivirala aktivnosti vezane uz rano prepoznavanje i liječenje ove bolesti.
  • Zdravstvena politika u okviru Europskog semestra s fokusom na  održivosti zdravstvenih sustava
  • Smanjenje udjela transmasnih kiselina i zasićenih masnoća u industrijski proizvedenoj hrani
    Zbog sve većeg broja oboljelih od nezaraznih kroničnih bolesti izazvanih neadekvatnom prehranom, poput pretilosti i dijabetesa, ministri zdravlja smatraju kako je potrebno podići svijest građana o ovoj problematici te pronaći još učinkovitije mjere za redukciju udjela transmasnih kiselina u industrijski proizvedenoj hrani. U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program promicanja zdravih životnih stilova kojim se promovira smanjenje konzumacije hrane s visokim udjelom zasićenih masti, transmasnih kiselina, šećera i soli. S druge strane, potiče se konzumacija zdrave prehrane bogate voćem i povrćem te pojačana tjelesna aktivnost.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.