Varga odbijenicom HLK spriječio da bez licenci ostane 300 liječnika


Hrvatska liječnička komora

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.10.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Varga odbijenicom HLK spriječio da bez licenci ostane 300 liječnika

„Sve farmaceutske kuće imaju marketinške metode, bore se za tržište, reklamiraju se i nešto nam daruju. Svi su to znali… Farmal je relativno mlada tvrtka, samo je preuzela sistem od drugih, mnogo većih igrača.“

 

Ministarstvo zdravlja uskra­tilo je Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) suglasnost na iz­mjene njezina Statuta čime je trenutačno izbjegnuto i procesuiranje obiteljskih liječnika zbog primanja mita iz takozvane afere Hipokrat pred Visokim časnim su­dom HLK. Tim je izmjenam  bez licencije i posla moglo ostati veliki broj liječnika PZZ, ali i stotine tisuća njihovih pacijenata.

Riječ je o 364 obiteljska liječnika i lje­karnika koji su optuženi za primanje mita farma­ceutske tvrtke Farmal čije su lijekove zauzvrat pro­pisivali. Većina optuženih, njih 313, sudski se nagodi­la. Svi oni stoga imaju pra­vomoćnu sudsku presudu zbog čega im, izmjenama pravilnika HLK, slijedi i postupak pred Visokim časnim su­dom HLK zbog nedostojnosti obavljanja liječničkog poziva.

 

Je li Farmal bio jedina farmaceutska kuća  koja je spornim metodama poticala  liječnike na veći promet svojih lijekova? Je li Uskok ciljano odabrao „malog igrača“  kako bi promijenio pravila poticanja prodaje na farmaceutskom tržištu?

 

 „Što da vam kažem…nije Farmal izmislio bonove, putovanja i kongrese. Farmal je relativno mlada tvrt­ka, samo je preuzela sistem od drugih, mnogo većih igrača. Sve farmaceutske kuće imaju svo­je marketinške metode, do­laze, bore se za tržište, re­klamiraju se i nešto daruju liječnicima. Svi su to znali… Dođu i donesu bon za Uskrs ili Božić, kažu da će dati neku opremu za ordi­naciju... Ne smatram da je to  mito…Jer svaki lijek koji sam potpisao pacijentu je trebao, bio je strogo indiciran. I nije istina da se potrošnja lijekova bildala, moramo biti u propisanim gabaritima. K tome, Farmalovi su lijekovi, iako jednako dobri kao i svi drugi, bili naj­jeftiniji na tržištu. Pa HZZO je donio odredbu da mora­mo prepisivati najjeftinije generičke lijekove..“- izjavio je jedan od 364 optuženih u intervjuu Večernjem listi 20131231 uz tvrdnju da nikad nije dobio ponudu da u novcu dobiva postotak od utrošenih Farmalovih lijekova već je dobio nekoliko prigodnih bonova.

 

Podsjetimo, njemačka farmaceutska kompanija Dermapharm, specijalizirana za generičke lijekove, preuzela je početkom 2011.godine Farmal iz Ludbrega. Nepune dvije godine kasnije, krajem 2012. ludbreški farmaceut  se našao na meti Uskoka a istraga  je počela ma­sovnim uhićenjima liječnika i ljekarnika diljem zemlje te Farmalovog rukovodstva. Od 2009. godine do 12. studenoga 2012. rukovodstvo Farmala i njihovi trgovački putnici, dogovorili su da će u ime svoje farmaceutske tvrtke kontinuirano nagrađivati liječnike i ljekarnike davanjem novca (5-10%), vrijednosnih bonova, robe te plaćanjem putovanja na teret farmaceutske kuće, kao protuuslugu za propisivanje lijekova iz njihove ponude.

 

U službenom Uskokovom priopćenju navodi se da su prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće Farmal dobivena od novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić.

Opsežna je istraga trajala godinu dana pa je tek krajem 2013. Uskok  podigao  naveću optužnicu u povijesti hrvatskog pravosuđa u kojoj su op­tužene 364 osobe - liječni­ci, ljekarnici, posrednici i trgovačko društvo Farmal. Oni su se teretili za više kazne­nih djela, među kojima su udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporaba položaja i ovlasti te potica­nje na zloporabu položaja i ovlasti.

U međuvremenu  se većina optuženih, njih 313, sudski  nagodi­la. Svi oni stoga imaju pra­vomoćnu sudsku presudu zbog čega bi im, izmjenama akta HLK, slijedio i postupak pred Visokim časnim su­dom lječničke komore zbog nedostojnosti obavljanja liječničkog poziva. Time bi bez licencije i posla moglo ostati veliki broj liječnika PZZ ali i stotine tisuća njihovih pacijenata te je ministar Varga povukao pragmatičan potez uskra­tivši Hrvatskoj liječničkoj komori  suglasnost na iz­mjene njezina akta.  .

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.