Reklame na zetovim tramvajima za prevenciju raka dojke!?


Izvor:wikipedia

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 19.10.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Reklame na zetovim tramvajima za prevenciju raka dojke!?

Ružičasta vrpca a unatrag nekoliko dana i plavi zagrebački tramvaj pomažu Zagrepčankama u podizanju svijest o potrebi preventivnih pregleda i samopregleda kako bi se spriječio rak dojke. Prvi tramvaj s ovakvim natpisom pušten je 1. listopada  u promet s Ljubljanice. Bila je to "Devetka" na ruti Ljubljanica-Borongaj  a u funkciji kampanje bit će i tramvaji na drugim relacijama.

 

Zagrepčankama je na usluzi i linija besplatnog telefona 0800 200 166  0800 200 166u Zavodu  za javno zdravstvo a provode se i dva programa preventivnih pregleda:

 

  • Zagrebački (Grad Zagreb i NZJZ A. Štampar) za žene u dobi od 40 do 50 godina te iznad 70. godine starosti- program preventivne MOBILNE MAMOGRAFIJE, program je pokrenut 2004. godine.
  • Nacionalni  (RH) za žene od 50 do 69 godina - program ranog otkrivanja raka dojke započeo je 2006. godine.

 

Uz izbjegavanje čimbenika koji nepovoljno utječu na zdravlje, potrebno je mjesečno napraviti samopregled dojki i jedanput godišnje otići na klinički pregled. Sukladno preporukama struke:

  • za žene mlađe od 40. godine pretraga izbora je UZV dojki,
  • za žene starije od 40. pretraga izbora je MAMOGRAFIJA.

 

 Znaci na koje trebate obratiti posebnu pozornost prilikom samopregleda su:

  • kvržice koje se mogu napipati,
  • zadebljanja u dojci,
  • nesimetrično povećanje jedne dojke,
  • promjene na koži dojke (udubljenje, otvrdnuće, boranje kože),
  • uvlačenje i iscjedak iz bradavice.

(Izvor: www.stampar.hr 2015/10)

 

 

*RUŽIČASTA VRPCA   I  LISTOPAD (mjesec  posvećen borbi protiv raka dojke)

Ružičasta vrpca je simbol kampanje kojom se u cijelom svijetu obilježava međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke.  Listopad je u cijelom svijetu posvećen borbi protiv ove zloćudne bolesti od koje godišnje obolijeva veliki broj žena svih životnih dobi. U Hrvatskoj se kao i u svijetu, zahvaljujući brojnim  udrugama i  inicijativama, tijekom listopada provodi niz aktivnosti, projekata i edukacijskih programa s namjerom da se kod žena podiže svijest o brizi za vlastito zdravlje i o prevencije zloćudne i kronične bolesti kao što je  rak dojke.

 

** NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE  

obilježava se 7. listopada  po odluci Sabora Republike Hrvatske  iz  2007. godine. No, na međunarodnom  planu - cijeli je mjesec listopad te  ružičasta vrpca kao simbol- posvećen borbi protiv raka dojke i podizanju svijesti o bolesti na međunarodnom nivou.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.