O čukljevima i birokraciji unutar britanskog zdravstvenog sustavu


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

O čukljevima i birokraciji unutar britanskog zdravstvenog sustavu

Spominjanje bolesti i deformacije stopala ili koljena automatski  priziva bolnu grimasu. No, u novije vrijeme to se mijenja. Za to su zaslužni čukljevi i birokracija unutar zdravstvenog sustavu.

Slučaj prvi - čukljevi

Naziv te deformacije u posljed­nje je vrijeme zbog prilično invazivne reklame koja je kružila internetom, postao temom ruganja i podsmjeha iako  je riječ o deformaciji koja je uče­stala i bolna te zbog koje su dosad pacijenti morali proći zahtjevnu operaciju i  dugo se oporavljati da bi ponovno stali na noge.


Slučaj drugi - birokracija unutar zdravstvenog sustavu

Nedavno je Daily Mail  prenio priču Britanke Jackie Sayce koja se koprca u raljama birokracije britanskog zdravstvenog sustava. Jackie ima problema s oba koljena, no prisiljena je svako koljeno liječiti kod drugog liječnika, u dvi­je bolnice, u dva različita grada udaljena „samo stotinjak“ kilometara!

 

Jackie je kao djete doživjela nesreću. Kosilica za travu je ozlijedila njeno lijevo koljeno. Zbog lijevog  koljena je posljednjih 15 godina odlazila ortopedu u Sveuči­lišnu bolnicu Llandough ne­daleko od Cardiffa.

 

Kad su prije 3 godine počeli proble­mi s Jackienim desnim koljenom - njezin ortoped iz bolnice Llandough kod kojeg je do tada liječila lijevo koljeno - bio je spreman preuzeti i liječenje desnog koljena. No, birokracija unutar britanskog zdravstvenog sustava, ima drugačiju logiku. Oni ne  misli da bi oba Jackieina  koljena trebalo  liječiti na jednoj lokaciji. Stoga ova britanska pacijentica iz Aberystwytha, gdje živi,  radi liječenje  desnog koljeno mora putovati u bolnicu St. Phillips u mjestu Llanelli a radi liječenje lijevog  koljeno mora putovati u  Sveuči­lišnu bolnicu Llandough ne­daleko od Cardiffa.  Razlika od „samo stotinjak“ kilometara!

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.