Slobodan uvoz lijeka od konoplje a uskoro i u našim ljekarnama


konoplja Izvor:HZZO

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.10.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Slobodan uvoz lijeka od konoplje a uskoro i u našim ljekarnama

Od 15.10. 2015. na snazi Pravilnik koji omogućuje upotrebu indijske konoplje u medicinske svrhe

 

Lijekovi na bazi indijske konoplje mogu se uvoziti u Hrvatsku od 15.10.2015. a na recept će se moći kupovati u hrvatskim ljekarnama  od sredine studenoga. Prošlog je tjedna naime, stupio na snagu pravilnik koji regulira upotrebe lijekova na bazi indijske konoplje.

 

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept – objavljen je u Narodnim novinama br.107 od 07.10.2015. a stupio je na snagu 8 dana nakon objave.

 

Tim će se  pravilnikom, po prvi put u Hrvatskoj, omogućiti propisivanje magistralnih ili galenskih pripravaka i gotovih lijekova baziranih na indijskoj konoplji  koji sadrže:

 • tetrahidrokanabinol (THC),
 • dronabinol ili nabilon,

 

Pripravci i gotovi lijekovi koji sadrže THC, dronabinol ili nabilon, služe za ublažavanje  grčeva, bolova i mučnine a propisivat će se oboljelima od:

 • multiple skle­roze,
 • karcinoma,
 • AIDS-a,
 • dječje epilepsije.

Lijekovi će se kupovati na recept. Pacijent će lijek - bilo da se radi o gotovom lijeku ili magistralnom odnosno galenskom pripravku - moći kupiti, ali samo uz tzv. bijeli recept koji će mu izdati njegov izabrani liječnik PZZ na preporuku liječnika specijalista. 

 

Recept za pripravake i gotove lijekove bazirane na indijskoj konoplji mogu propisivati liječnici PZZ:

 • opće/obiteljske medicine,
 • zdravstvene zaštite predškolske djece,
 • zdravstvene zaštite žena.

 

Specijalisti koji  smiju dati preporuku liječnicima PZZ  za propisivanje  recepta za pripravake i gotove lijekove bazirane na indijskoj konoplji su:

 • specijalist neurologije,
 • specijalist internističke onkologije, onkologije i radioterapije,
 • specijalist infektologije,
 • specijalist pedijatar sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije (na neponovljivi recept). 

 

Uvoz lijekova na bazi konoplje iz EU u Hrvatsku

Od 15. listopada dozvoljen je osobni uvoz lijekova na bazi konoplje za potrebe vlastitog liječenja dok će uvoz veledrogerija profunkcionirati za 3-4 tjedna te će se lijekova na bazi konoplje u hrvatskim ljekarnama moći kupovati  od sredine   studenoga.  Na tržištu EU postoje već regi­strirani preparati koje veledrogerije mogu plasirati u hrvatske ljekarne uz objavu Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske pro­izvode, bez procedure regi­stracije. Uvozom će se baviti i Imu­nološki zavod koji je u pregovorima s proizvođačima za uvoz sirovine za hrvatsko tržište. 

 

Proizvodnja lijekova na bazi konoplje u Hrvatsku

Naknadno će biti omogućeno i uzgajanje konoplje na hrvatskom tlu i to isključivo za me­dicinske svrhe. Uzgoj će biti dozvoljen  jedino farmaceutskim kompanija­ma u iznimno kontroliranim uvjetima, po istom principu kao što se u Hrvat­skoj već više od 30 go­dina uzgaja mak isključivo za proizvodnju morfija.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.