Naše javne bolnice i medicinski turizam - slučaj Naftalan


specijalna bolnica Naftalan

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.10.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Naše javne bolnice i medicinski turizam - slučaj Naftalan

Koči li javno vlasništvo razvoj zdravstvenog turizma? Gdje smo u zadovoljavanju zdravstvenih usluga turista?

 

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić-Gradu, jedina je na svijetu uz onu u Azerbajdžanu, koja liječi naftalanom*: psorijazu i neurodermitis (kožne bolesti), psorijatični i reumatoidni arthritis (upalne reumatske bolesti) i drugo. Dio kapaciteta popunjava ugovorom s HZZO-om, a dio je na slobodnom tržištu u funkciji medicinskog turizma. Uz hrvatske  pacijente, dolaze i pacijenti iz bivših sovjetskih republika - Rusi, Bjelorusi, Ukrajinci. Prošle je godine  na liječenju i rehabilitaciji u Naftalanu boravilo  stotinjak pacijenata iz Rusije. Krajem ovog rujna je  u ivanićgradskom lječilištu boravila i prva organizirana grupa norveških pacijenata.

 

Ali, lječilište Naftalan ima premali kapaciteti - samo 137 kreveta što je nedovoljno za ozbiljnije turoperatore. Otegotna okolnost je i neatraktivni interijer. Prije 26 godina, kada je  lječilište izgrađeno, četiri zvjezdice su bile dostatne. Danas takav smještaj jednostavno nije dovoljno luksuzan za medicinske turiste iz inozemstva. Bolesnik koji se odluči za ovakvu vrstu liječenja (medicinski turizam) zahtijeva efikasno liječenje ali i poticajno i ugodno okruženje (biopsihosocijalni aspekt bolesti).

 

Zbog svega navedenog rukovodstvo specijalne bolnice Naftalan od 2006. godine vapi za ulagačem. Već su tada bili pripremljeni investicijski planovi. Prošlo je 9 godina a u investiciju se još uvijek nije ušlo.

 

Specijalna bolnica Naftalan je u javnom vlasništvu. Vlasnik  je Zagrebačka županija. Ona doduše svake godine u Naftalan ulaže oko 4 milijuna kuna. K tome  subvencionira liječenje  određenih skupina svojih građana. U 2015. godini je Županija sa 550.000 kuna financirala 10-14 dnevnu medicinsku rehabilitaciju za:

  • 30 dobrovoljnih vatrogasaca,
  • 90 branitelja,
  • 30 stanovnika  s područja Zagrebačke županije  oboljelih od psorijaze. 

No, kad je riječ o velikim ulaganjima, s tim se već 9 godina odugovlači. Javni vlasnik ne vidi ogromnu tržišnu priliku koju propušta ….

 

Tržišna niša je tu: lječilište u Ivanić-Gradu je jedino u Europi i jedno od rijetkih u svijetu koje u liječenju kožnih i upalnih reumatskih bolesti primjenjuje jedin­stven prirodni resurs nafta­lan*.  

Platežno moćni klijenti su tu: Skandinavci, Rusi...To su klijenti tradicionalno skloni liječenju prirodnim činiteljima. Ranije je omiljena lječilišna destinacija ruskih kožnih bolesnika bilo izraelsko Mrtvo more ali su se sada zbog nestabilnosti u tamošnjoj regiji, okrenuli  novim destinacijama...

Izuzetni resursi su tu: od prirodnih ljekovitih činiteljia (slana termalna voda kao rezidua Panonskog mora i ljekovita nafta) do uvježbanog  medicinskog tima i suvremeno koncipirane fizikalne terapije.

Komplementarna ponuda je tu: Ivalan Terme (radi se o kćerinskoj tvrtki Specijalne bolnice Naftalan) su razvile preparate iz naftalana za liječenje kožnih bolesti: Naftalan kreme i Naftalan ulje. Potencijal je širenje palete proizvoda,razvoj cjelovite kozmetičke linije za problematičnu i bolesnu kožu. Sada već izvoze svoje preparate u skandinavske zemlje a u dogovorima je i značajno širenje tržišta. Ali i za to treba investirati….

 

Koči li javno vlasništvo razvoj zdravstvenog turizma u Hrvatskoj? Da.

 

*Naftalan je zemno mineralno ulje, prirodni ljekoviti činitelj koji se koriste od davnina u očuvanju zdravlja ali i liječenju već nastalih bolesti i oštećenja.  Naftenska nafta (naftalan) je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama Uporaba naftalana seže unazad 600-700 godina. Poznati svjetski putnik Marco Polo daje jedan od prvih zapisa o ljekovitosti naftalana. Do sada su u svijetu poznata samo 2 nalazišta ovog prirodnog ljekovitog činitelja: u Azerbajdžanu te kod nas u Ivanić-Gradu. (Izvor: www.naftalan.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.