Simpozij UPUZ: Goluža o mobilnosti liječnika i pristupu tržištu rada


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Simpozij UPUZ: Goluža o mobilnosti liječnika i pristupu tržištu rada

Predsjednik HKL Trpimir Goluža, sudjelovao je na simpoziju Udruge poslodavaca u zdravstvu "Zdravstvena politika (2016.-2020.) i analiza poslovanja zdravstvenih ustanova u 2015. godini". U sklopu simpozija održao je predavanje na temu "Budu

 

Procjene govore da je u 2 godine iz Hrvatske otišlo  300 od 947 liječnika koji su od HLK zatražili  potrebne dozvole za rad u inozemstvu. Istovremeno je u Hrvatskoj zaposleno 28 stranih liječnika a zainteresiranih je 132 no priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u RH neprimjereno je dug i administrativno kompliciran proces te je pristup tržištu rada otežan.

 

*Od pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, od srpnja 2013. do rujna ove godine,  947 liječnika zatražilo je od Hrvatske liječničke komore (HLK) potvrde potrebne za odlazak na rad u inozemstvo. No, koliko ih je doista otišlo iz svih segmenata zdravstvenog sustava, o tome točne podatke trenutno nema niti jedna institucija. Procjena je da se radi o  300 liječnika. 

 

Prema podacima o broju liječnika (EUROSTAT-a za 2014. god.), Hrvatska zaostaje za zemljama EU  s obzirom da je u njima prosjek  3,4 liječnika na 1000 stanovnika, dok u Hrvatskoj taj prosjek iznosi 2,9 liječnika na isti broj  stanovnika.

 

Naglasak je to predavanja koje je održao mr. sc. Trpimir Goluža, dr. med., predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK), u sklopu simpozija Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ).Tema dvodnevnog simpozija, održanog u Opatiji  29. i 30. listopada je "Zdravstvena politika (2016.-2020.) i analiza poslovanja zdravstvenih ustanova u 2015. godini".

 

"HLK je među prvima istaknula problem trenutnog i budućeg nedostatka liječnika, odnosno nedostatka liječnika pojedinih specijalnosti. Ulazak Hrvatske u EU pozitivno se odražava na liječničku profesiju, no negativno na hrvatski zdravstveni sustav. Većom mobilnošću unutar EU olakšan je hrvatskim liječnicima pristup edukaciji i tržištu rada Europske unije. Stoga je logično došlo do povećanja trenda odlaska liječnika u inozemstvo i to posebno deficitarnih specijalnosti (anesteziolozi) te mlađih liječnika (do 36 godina) koji su tek postigli sve potrebne stručne kvalifikacije" - naglasio  je Goluža. 

 

Hrvatska liječnička komora vidi rješenje problema odlaska liječnika u poboljšanju uvjeta za život i rad liječnika u Hrvatskoj. Zabrinjava spoznaja da aktualna zdravstvena administracija još uvijek nije poduzela konkretne, poticajne mjere da se taj negativni trend zaustavi. Nužno je osigurati veću mogućnost zapošljavanja mladih liječnika nakon stjecanja stručne kvalifikacije, osigurati poticaje za zapošljavanje u ruralnim područjima, osigurati bolje vrednovanje rada, omogućiti ostvarenje profesionalnih ambicija te podići opći društveni ugled liječnika.

 

Postoji i određeni interes stranih liječnika za rad u Hrvatskoj. " Iz zemalja izvan EU i Europskog gospodarskog prostora u sustav hrvatskog zdravstva do sada je ušlo 28 liječnika. Interes za profesionalni liječnički angažman u Hrvatskoj dosad je iskazalo 132 liječnika iz trećih zemalja, no priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija u RH neprimjereno je dug i administrativno kompliciran proces te je pristup tržištu rada otežan. Komora ima rješenja za pojednostavljenje procesa" naglasio je Goluža.

 

Pri tome je objasnio da su nužne promjene i usklađivanje s odredbama Direktive EU 2005/36/EZ svih nacionalnih zakonskih propisa kojima se uređuje ulazak liječnika iz inozemstva. Prema prijedlogu Komore ona  bi bila jedinstveno prvostupanjsko tijelo nadležno za priznavanje ISK (inozemnih stručnih kvalifikacija) po automatskom i općem postupku, a potrebno je i izricanje jedne kompenzacijske mjere (npr. polaganje ispita ili rad u praksi) nakon ukupne procjene stručnih kvalifikacija podnositelja zahtjeva. Također, dodao je Goluža, liječnicima kojima je izrečena kompenzacijska mjera potrebno je omogućiti rad u sustavu zdravstva RH pod nadzorom mentora.

 

Simpoziji Udruge poslodavaca u zdravstvu najaktualnija su i najstručnija okupljanja svih ključnih čimbenika u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Simpozij je namijenjen kompletnom upravljačkom menadžmentu ustanove, te pravnim i ekonomskim kadrovima ustanove, predstavnicima zdravstvene administracije, županijskih vlasti, predstavnicima komora, sindikata i udruga u zdravstvu, privatnim zdravstvenim ustanovama, koncesionarima, trgovačkim društvima, te svim poslovnim partnerima zdravstvenih ustanova. (Izvor: *Priopćenje Hrvatske liječničke komore, TUŠKANOVA 37 · 10000 ZAGREB · HRVATSKA · TEL 01/4500-83001/4500-830 · email: hlk@hlk.hr  · www.hlk.hr)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.