Besplatan obiteljski vodič: "Mama, tata, ja sam vegan"


''Mama, tata, ja sam vegan

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:


Trenutna ocjena: 5.0000
Ocijeni sa:

Besplatan obiteljski vodič: "Mama, tata, ja sam vegan"

Povodom Svjetskog dana veganstva predstavljena nova knjigu “Mama, tata, ja sam vegan-vodič za razumijevanje vegana u obitelji” te organizirano događanje na glavnom zagrebačkom trgu, ''tinejdžerska soba'' u kojoj su mladi vegani govorili o svojim razlozi

 

Uvjerenja, zablude, dokazi za ili protiv veganstvu -  što više znate o  tome, to ćete moći bolje razumjeti i podržati vegana u obitelji - kaže američki psiholog dr. sc. Casey Taft u svojoj knjizi ''Mama, tata, ja sam vegan: vodič za razumijevanje vegana u obitelji''. Ova nova knjiga na hrvatskome tržištu, u izdanju nakladničke kuće Dvostruka duga i udruge Prijatelji životinja, nezaobilazna je i korisna za sve koji nisu vegani, ali poznaju nekog vegetarijanca ili vegana te žele saznati više o veganstvu i poboljšanju komunikacije s veganima. Dr. Taft na ležeran i pristupačan način navodi razloge za veganstvo, zablude o veganstvu i prikaz uobičajenih situacija s kojima se susreću vegani svih dobi – trudnice, mala djeca, tinejdžeri i starije osobe. U knjizu su i praktični savjete o tome kako komunicirati s veganima:

  • kako smanjiti napetosti i spriječiti prepirke između vegana i nevegana,
  • kako komunicirati sa supružnicima ili partnerima veganima,
  • kako razgovarati s djecom o veganstvu,
  • komunicirati s veganima u obitelji u vrijeme blagdana i različitih proslava.

 

Uoči Svjetskog dana veganstva, udruga Prijatelji životinja predstavila je u subotu 31. 10. 2015., na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, knjigu ''Mama, tata, ja sam vegan''.

 

U posebno uređenoj ''tinejdžerskoj sobi'' na glavnome zagrebačkom trgu, prolaznici su mogli vidjeti i plakate sa stripovima koji se nalaze u knjizi, a koji na duhovit način opisuju određene situacije i različita gledišta.

 

Psiholog Dragan Šurlan i socijalni radnik Vedran Romac, koji je napisao predgovor hrvatskom izdanju knjige, bili su dostupni za razgovor o knjizi i o kvalitetnoj komunikaciji s veganima i vegetarijancima u obitelji i izvan nje.

 

Mladi vegani iznijeli svoja iskustva o tome kako se nose s izazovima svojeg izbora prehrane i reakcijama obitelji i okoline. “Veganstvo mi je općenito promijenilo pogled na svijet, naučila sam biti strpljivija i pozitivnija'', poručila je 19-godišnja Mateja Taradi. ''Shvatila sam da je moje vegetarijanstvo zapravo samo prijelaz i da ne mogu podržati industriju mliječnih proizvoda i jaja te da krave nisu ni približno sretne poput onih na reklamama. Osim zbog životinja, veganka sam i zbog okoliša te zdravlja koje mi se značajno poboljšalo. Više ne pijem lijekove protiv alergije, ne patim od menstrualnih bolova, a željezo mi nikad nije bilo bolje.”

 

Osim Mateje Taradi  i Anđela Glamuzina (14), Jelena Tomić (19), Matija Jerković (20) i Maja Kezić (21) pričali su o tome kako su njihovi roditelji i prijatelji prihvatili njihovo veganstvo te zašto veganstvo nije samo način prehrane nego i značajna promjena u svijesti pojedinca.


Knjiga “Mama, tata, ja sam vegan”  se može kupiti u knjižarama a dodatna je zanimljivost da ju svi zainteresirani mogu nabaviti besplatno preko prijavnice na internetskim stranicama udruge Prijatelji životinja.

 

Prijavnica za besplatni primjerak knjige ''Mama, tata, ja sam vegan'': http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2818

 

 

*Svjetski dan veganstva 01.11.2016.

1. studenoga obilježava se Svjetski dan veganstva. Ovaj dan utemeljila je Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama te promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva. Oni koji odaberu veganski način života:

  • ne jedu meso, ribe, jaja, mlijeko i mliječne proizvode i med te se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla,
  • ne nose obuću i odjevne predmete od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja,
  • ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama i zoološke vrtove,
  • ne kupuju životinje nego ih udomljuju,
  • koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama

Svjetski dan veganstva je prilika za uživanje u blagodatima biljne hrane i poboljšanje razumijevanje članova ovog rastućeg pokreta na dobrobit svih jer je veganstvo puno više od izbora prehrane. Uz postizanje vitalnosti i zdravstvenih prednosti, prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom na to da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s golemom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu i kataklizmičkim uništenjem okoliša.  (Izvor:www.prijatelji-zivotinja.hr 2015)

 

 

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.