Liječnici ljuti zbog ispričnica na zahtjev Ministarstva obrazovanja


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 18.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnici ljuti zbog ispričnica na zahtjev Ministarstva obrazovanja

Ministarstvo obrazovanja je obiteljskim liječnicima „priuštilo“ dodatnu dozu bespotrebne  papirologije. Roditelji sada mogu ispričati dijete samo za 1 dan izostanka  iz škole – za duže treba liječniku po ispričnicu!  Posljedica je to novog *Pravilnika o kriteri­jima za izricanje pedagoš­kih mjera koji se primjenjuje  od ove školske godine. Prije donošenja spornog Pravilni­ka, svaki je roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od 3 uzastopna radna dana a sadaj mora tražiti liječničku ispričnicu ako dijete izostane dulje od 1 radnog dana. Osim razrednika u redovnoj školi, liječničke ispričnice traže i škole stranih jezika, glazbene škole a i svećenici za izostanak s mise i vjero­nauka. Traže se i potvrde da učenik češće pod satom može ići u WC, zatim potvrde da učenik može ići u školu u prirodu, u školu plivanja…

 

Dr. Ines Balint, specijalist obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medi­cine (KOHOM) uputila je  pismo Mini­starstvo znanosti, obrazo­vanja i sporta:

„Prije donošenja *Pravilni­ka, svaki je roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od 3 uzastopna radna dana, a sada roditelj mora tražiti liječničku ispričnicu ako izostanak djeteta traje dulje od 1 radnog dana, što u praksi znači da roditelji i djeca nepotrebno gube vrijeme u kontak­tiraju sa svojim obiteljskim liječnicima koji pak gu­be vrijeme na ispisivanje ispričnica. Godinama smo educirali roditelje kako da pomognu djetetu za kratke bolesti, a sada ovako troše vrijeme... Vapimo za ukidanjem administrativ­nih poslova kako bi se bavili lije­čenjem, umjesto papirologijom…Roditelji nam govore da razrednici ne vide problem da dok­tor napiše ispričnicu ako mu roditelj telefonom javi da je dijete bolesno. No ja stoga pitam: ako liječnik može vjerovati roditelju, zašto mu ne može vjerova­ti i razrednik?“ izjavila je dr Balint u intervjuu Večernjem listu 20151030 (Izvor*)

 

Iz Mini­starstva znanosti, obrazo­vanja i sporta  ovako odgovaraju liječnicima obiteljske medicine: ako učenik zbog glavobolje, primjerice, izostane jedan dan s nastave, roditelj može opravdati taj izostanak, ali samo 3 puta tijekom školske godine (*Pravilnik o kriteri­jima za izricanje pedagoš­kih mjera). No,  postoji i opcija da svaka škola  svojim statutom propiše kako će tražiti izostanak i kako će opravdati izostanak u slučaju da učenik ne ide liječniku. Dakle, svaka škola može zasebno regulirati:

  • način opravdavanja izostanaka učenika,
  • rokovi za dostavu ispričnica,
  • primjereni rok javljanja o razlogu izostanka  (Izvor*)

 

Pa zašto su u Ministarstvu znanosti, obrazo­vanja i sporta uopće mijenjali dosadašnju praksu po kojoj je svaki roditelj mogao osobno ispričati  dijete u trajanju od 3 uzastopna radna dana? Da li je riječ o loše iskomuniciranoj aktivnosti? Ili o autarkičnosti državne birokracije? Hoće li se ponoviti nešto slično onome iz  svibnja 2013. kad je Ustavni sud stao na stranu građanskih aktivista koji su tužili državu (Ministarstvo obrazovanja) da gazi članak 63. Ustava, odnosno pravo roditelja na odlučivanje o odgoju vlastite djece. Pokrećući postupak za ocjenu ustavnosti Kurikuluma zdravstvenog odgoja, Ustavni sud je tada zauzeo  stav da država (Ministarstvo obrazovanja) nije ispunila svoju "proceduralnu ustavnu obvezu" da nastavne sadržaje na "uravnotežen način" uskladi s ustavnim pravom i slobodom roditelja na odgoj njihove djece.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.