Novi kanadski premijer: od njegova rođenja"71. očevi mogu u rađaonu


Justin Trudeau Izvor:en.wikipedia.org

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Novi kanadski premijer: od njegova rođenja"71. očevi mogu u rađaonu

Rođenje današnjeg kanadskog premijera bilo je te 1971. godine povod za promjenu bolničke/rodilišne prakse pa je od tog vremena očevima dozvoljeno prisustvovati porodu

 

Prošle je srijede pred kanadskim parlamentom prisegnuo novi premijer. Za 43-godišnjeg Justina Trudeaua može se doista reći da je od rođenja  u politici. Rođen je 25. prosinca 1971. u Ottawi, kao sin tadašnjeg premijera Pierrea Elliotta Trudeaua i njegove supruge Margaret. Prva dama Kanade je svoju trudnoću iskoristila za  kampanju i promjenu bolničke/rodilišne prakse. Naime, u to vrijeme, 1971.godine, očevima nije bilo dozvoljeno prisustvovati porodu pa je Margaret Trudeau u vrijeme svoje trudnoće vodila veliku javnu kampanju kako bi svom suprugu, premijeru, omogućila prisustvovanje Justinovu rođenju. Kanada je demokratska zemlja pa je zabra­na prisustva očeva porodu ukinuta za sve buduće roditelje, a ne samo za Trudeauove, čime je znatno ublažena do tada restriktivna procedura u kanadskim rodilištima.

 

Margaret Trudeau  nije bila konvencionalna prva dama.  Budućeg supruga je upoznala kad  je njoj bilo 18 a njemu 48 godina. Pierre je u to vrijeme bio ministar pravosuđa. Svoju su vezu držali u tajnosti 4 godine. Kada je 1971. godine Pierre Trudeau postao premijer, iznenadio je kanadsku javnost objavom vjenčanja s 30 godina mlađom Margaret. Uskoro je rođen Justin a zatim i njegova braća Sacha i Michel. Sam brak tadašnjeg premijera nije dugo trajao, razišli su se 6 godina nakon vjenčanja  jer je temperamentna Margaret željela karijeru glumice, spisate­ljice, fotografkinje i život na estradi.


Mali Justin je ostao s ocem koji se pobrinuo  da stekne najbolje obrazovanje. Odrastao je okru­žen političarima i državni­cima koji su pohodili njegovog oca. Završio je književnost te stekao zvanje nastavni­ka na Sveučilištu Britanske Kolumbije. Medijski eksponiran postaje u svojoj 29. godini kada je na očevom po­grebu održao oproštajni govor. Kao mladi političar gradi karijeru u Liberalnoj stranki  i koristi PR poteze neuobičajene u politici:

  • glumio je u  miniserije "Veliki rat" koja je obrađiva­la kanadsko sudjelovanje u Prvom svjetskom ratu,
  • pokrenuo je kampanju za povećanje sigurnosti sportaša u zim­skim sportovima, a izravan povod bila je smrt njego­va brata Michaela 1998.godine tijekom alpinističkog po­hoda,
  • sudjelovao je u programu kanadskog radija "Kanada čita" u kojemu je predstav­ljao književna dostignuća,
  • za potrebe političke kampanje učestvovao je u boksačkom meču gdje je porazio političkog protivnika konzerva­tivnog senatora Brazeua.
  • kao ekološki aktivist borio se protiv zagađivanja rijeka, tražio  zatvaranje rudnika cinka...,

2008. je izabran  u kanadski parlament a 2013. je postao predsjednikom Liberalne stranke. Već je tada najavio da mu je cilj osvojiti premijersko mjesto i pobijediti konzervativca Stephena Harpera. To mu je ove godine i uspjelo. Kanđani su izabrali  mladog, nekonvencionalnog političara koji bi zemlju nakon desetljeća vladavine konzervativaca trebao povesti u novom pravcu. Justin Trudeau je 4. studenoga 2015. prisegnuo pred kanadskim parlamentom.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.