Zdravstvene komore - nositelji sustava medicinskog prava


Autor/Izvor: Priopćenje HLK 20151114

Objavljeno: 17.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zdravstvene komore - nositelji sustava medicinskog prava

Promoviranje medicinskog prava kao nove vrijednosti i discipline unutar pravne i medicinske znanosti _ simpozij "Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti“ 13.11. na Plitvicama

 

Pravo i medicina su znanstvene discipline koje imaju brojna  područja zajedničkog djelovanja:

 • nesavjesno liječenje,
 • nadriliječništvo,
 • liječničke pogreške,
 • eutanazija,
 • protupravni prekid trudnoće, 
 • prava pacijenata,
 • transplantacije,
 • kliničko ispitivanje lijekova,
 • izdavanje lijekova i odgovornosti ljekarnika,
 • i drugo a broj područja kontinuirano raste.

"U medicini se moralne i pravne dužnosti liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika toliko isprepliću da ih nije lako uvijek međusobno odijeliti ili razdvojiti. Istovremeno, činjenica je da pravna znanost ne može adekvatno slijediti brzi razvoj medicinske znanosti te u određenim situacijama dolazi do neželjenog i često puta štetnog razmoilaženja medicine i prava" – rekao je dr. med. Miran Cvitković, predsjednik Povjerenstva za ostale liječničke djelatnosti pri HLK na skupu "Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti" održanom 13. i 14. studenoga na Plitvicama. To je  prvi simpozij o medicinskom pravu ovog tipa na kojem je  razmatrana uloga medicinskog  prava u sustavu zdravstvene djelatnosti, i kojem je cilj na jednom mjestu okupiti predstavnike svih relevantnih subjekata vezanih uz sustav zdravstva.

Dr. Cvitković iz Hrvatske liječničke komore (HLK) te mr. sc. Ante Klarić iz Komore zdravstvenih radnika održali su zajedničko predavanje  na temu „Medicinsko pravo - osnov definiranja strukovnih komorskih prava i  neposredna primjena u strukovnim organizacijama“. U predavanju su naglasili da su komore iznimno važan institucionalizirani oblik strukovnog udruživanja i organizacije i da komore, odnosno njeni opći akti, predstavljaju  važan izvor strukovnog prava kao bitnog elementa medicinskog prava. Komora bi trebala biti relevantan čimbenik, partner ostalim institucijama koje na neposredan ili posredan način utječu na definiranje profesija u sustavu zdravstva, ali aktualno s nedovoljno jasnim položajem unutar sustava zdravstva, ograničenim područjem djelovanja, te dvojbenim percipiranjem uloga komora  i njihovih funkcija od strane društveno političke javnosti.

Cvitković i Klarić također su istaknuli kako je:

 • institut strukovnih komora u sustavu zdravstva kao ideja idealno zamišljen,
 • no provedbeno je još uvijek nedovršen,
 • izgrađen je sustav  obrazovanja zdravstvenih radnika  ali ne i dovoljno razrađen i usklađen,
 • pripadnici zdravstvenih profesija i komora nedovoljno su involvirani u sadašnji sustav kreiranja načina i uvjeta obavljanja zdravstvene djelatnosti.

„Širenjem aspekta  i implementacijom medicinskog prava u diferentnim dijelovima iste cjeline, Komora neposredno utječe na rad profesija i pojedinih zdravstvenih radnika u smislu očuvanja i zaštite interesa istih i zaštite prava pacijenata, te u konačnici vodi i boljitku zdravstvenog sustava u cjelini“ - naglasio je dr. Cvitković u izlaganju.

Uloga zdravstvenih komora, kao nositelja razvijenog sustava medicinskog prava:

 • strukovne komore su provoditelji zakonskih (medicinsko-pravnih) odredbi,  ali
 • i samostalni kreatori medicinskog prava jer imaju ovlast svojim podzakonskim propisima detaljnije razrađivati zakonske odredbe, odnosno samostalno određivati smjer daljnjeg razvitka pravne norme.

Strukovne komore su nedvojbeno bitni čimbenici kreiranja zdravstvene politike, a isto se ogleda i u njihovom pozicioniranju u sustavu zdravstva kao zastupnika i zaštitnika interesa pojedinih zdravstvenih radnika, kao i u svakodnevnom provođenju delegiranih javnih ovlasti - rečeno je na skupu na Plitvicama, koji je na jedinstven način spojio medicinu i pravo te želju za promoviranjem medicinskog prava kao izuzetne nove vrijednosti i discipline unutar pravne i medicinske znanosti.

 

Skup "Medicinsko pravo u sustavu zdravstvene djelatnosti" organiziran  je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, te pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstva pravosuđa. Ovaj simpoziju međunarodnog karaktera su organizirali Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora zdravstvenih radnika i Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.