CCTM : u hrvatsko zdravstvo 60 milijuna eura iz EU fondova


Autor/Izvor: Izvor: Doc.dr.sc. Mirjana Turkalj, dr med. Dječja bolnica Srebrnjak,

Objavljeno: 26.11.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

CCTM : u hrvatsko zdravstvo 60 milijuna eura iz EU fondova

Kad je riječ o EU fondovima, političari se razmeću velikim iznosima novca  a često se zaboravlja da je riječ o dugotrajnom  procesu koji zahtjeva višegodišnje predane pripreme te da od svih tih milijuna, svaki euro mora biti strogo namjenski utrošen jer briselski revizori strogo paze da  i najmanja faktura bude  opravdana. K tome, kad se radi o prijavi infrastrukturnih projekata za financiranje iz EU fondova – za takve investicije  sami tražitelji  moraju pribaviti početni kapital…

 

Sve to zahtijeva poslovni pristup financiranju koji u hrvatskim bolnicama u javnom vlasništvu još uvijek nije udomaćen. Međutim, svijetli primjer je  Dječja bolnica  Srebrnjak (DBS) u kojoj  su se još 2006. okrenuli privlačenju sredstava iz europskih fondova.

 

Iza  tima sa Srebrnjaka je 9 godina  pripreme i apliciranja. U tom su razdoblju pristupali raznovrsnim EU fondovima (podsjetimo, prije primanja Hrvatske u EU, vrijedila su druga pravila, odnosno pristup drugim fondovima). Kruna dosadašnjih napora je 60 milijuna eura za projekt  Centra kompetencija za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak (CCTM) koji će  od 2017. osiguravati da istraživanja promptno prelaze u praktičnu primjenu obzirom na to da će se u centru provoditi suvremeni transfer znanja iz pretkliničke faze u kliničku primjenu. U CCTM-u će biti uvjeti za najužu moguću suradnju 2 medicinske grane- znanstvenika iz područja biomedicine/bazičara, koji rade na samim istraživanjima, s liječnicima/kliničarima  koji će njihova dostignuća provoditi u radu s pacijentimari te razvijati personalizirane terapije i dijagnostičke metode.

 

Osobna iskaznica projekta CCTM- Centar kompetencija za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak 

Lokacija:  Zagreb, Srebrnjak br.100

Vrijednost investicije: cca. 60 milijuna EUR (infrastrukturni projekt)

Izvori financiranja: ERDF-strukturni EU fond za regionalni razvoj (85%) + nacionalno sufinanciranje (15%) koje su osigurali Grad Zagreb (vlasnik Dječje bolnice Srebrnjak) te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Implementacija:  2017./2018.

Korisnik: Dječja bolnica Srebrnjak (nacionalni, regionalni) 

Projekt CCTM-a  će se gradit na zemljištu bolnice na zagrebačkom Srebrnjaku  na 18.000 m2 u kojima će uz dio za sama klinička istraživanja, biti apartmani za roditelje i djecu, 6 operacijskih dvorana, najmoderniju intenzivnu i poluintezivnu njegu, rehabilitacijski centar, 2  terapijska bazena. Sve to opremljeno najsuvremenijom tehnologijom.

 

*Kojim  su  sve  EU fondovima pristupali  stručnjaci  Dječje bolnice Srebrnjak  u  proteklih 9 godina: 

IPA/ PHARE 2006

ERDF

◦ Infrastrukturni _ CCTM Srebrnjak

◦ Resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

◦ Podrška Ministarstva zdravlja

• PREKOGRANIČNA SURADNJA

El i SB (predfinanciranje)

• FP7

• HORIZON 2020

 

Najznačajnija 2 projekta realizirali su kroz FP7 - europski okvirni program za istraživanje, tehnološki razvoj i demonstracijske aktivnosti, te ERDF strukturni  projekt za Centar kompetencija za translacijsku medicinu, koji je i Vlada RH uvrstila na listu strateških prioriteta i ušao je u operativni program konkurentnost i kohezija, a kojeg su nezavisni briselski konzultanti i revizori još 2010. proglasili najboljim u ocjenjivanoj skupini, nakon čega mu je odobreno financiranje od gotovo 60 milijuna eura… (Izvor: portal poslovni.hr 20151110) 

 

Kronologija- razvoj projekta Centar kompetencija za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak ( CCTM*)  i financiranje iz EU fondova:

2006.  prva aplikacija za izgradnju Centra izvrstnosti za liječenje djece – JPP (javno-privatno partnerstvo)

2008. prijava za IPA projekte Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS-a)

2009. Odjel za translacijsku medicinu

2009. ugovor za izradu projektne dokumentacije -PHARE 2006 

CCTM – dokumentacija/završena Feasibility study

2011. - završena Cost-benefit analysis

2011. - dobivena Lokacijska dozvola,

2011/2012.- završen Glavni projekt,

2012.- odobrena Građevinska dozvola/ doprinosi

2015.- u tijeku je Izvedbeni projekt

2015/2016- plan Natječaj/dokumentacija

2017./2018.- CCTM u funkciji

 

Stručnjaci sa Srebrnjaka rado prenose svoja iskustva u privlačenju sredstava za hrvatsko zdravstvo iz europskih fondova. Doc.dr.sc. Mirjana Turkalj, dr med. održala je prezentaciju pod nazivom  “Kako povlačiti sredstva iz EU fondova u sektoru zdravstva”na  konferenciji Hospital Days 2015 održanoj u listopadu. Izdvajamo jednu od njenih naj važnijih poruka:

 

  • Prijava infrastrukturnih projekata za financiranje iz EU fondova  je  dugotrajan proces!
  • Planirajte  predfinanciranje!
  • Uskladite  prioritete svoje organizacije/ustanove  s onima Europske unije koja je postavila ove razvojni prioriteti u zdravstvu

                1.  Razvoj informatizacije i eZdravstva

                2. Jačanje i bolje korištenje ljudskih resursa

                3. Jačanje upravljačkih kapaciteta

                4. Reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova

                5. Poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti

                6. Jačanje preventivnih aktivnosti

                7. Očuvanje financijske stabilnosti zdravstva

                8. Suradnja s drugim resorima i društvom u cjelini

 

  • Razradite područja ulaganja prema Operativnom programu (OP), Područja koja nisu navedena u OP neće se moći sufinancirati iz EU fondova
  • Proučite Cjelovit strateški okvir razvoja zdravstva RH (Nacionalna strategija razvoja zdravstva od 2013. do ­2020.)
  • Strategija po segmentima zdravstva (javno zdravstvo, bolnička skrb, palijativna skrb, informatizacija, ljudski resursi...)

 

Izvor: Doc.dr.sc. Mirjana Turkalj, dr med. Dječja bolnica Srebrnjak, Zagreb Izvor“Kako povlačiti sredstva iz EU fondova u sektoru zdravstva” (prezentacija na  konferenciji Hospital Days 20151001)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.