M. Seychell: ESIF za bolju i pristupačniju zdravstvenu skrb


Martin Seychell

Autor/Izvor: Bilten zdravlje-EU 164, glavna tema

Objavljeno: 2.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

M. Seychell: ESIF za bolju i pristupačniju zdravstvenu skrb

Martin Seychell zamjenik direktora Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane, Europska komisija

 

Kako se novac europskih poreznih obveznika troši na zdravstvo? O ESIF-u, europskim strukturnim i investicijskim fondova za ulaganja u zdravstvo, u najnovijem Biltenu Glavne uprave za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije, piše  Martin Seychell zamjenik direktora te Glavne uprave. Prenosimo neznatno skraćeni tekst:


“Uz potporu iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) ulaganja u zdravstvo u razdoblju 2014. – 2020. bit će usmjerena na rezultate i temeljena na potrebama.  Tim se fondovima namjerava pomoći u smanjenju zdravstvenih nejednakosti i svim građanima EU-a olakšati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi.  Ukratko, cilj je svima osigurati poštenije i bolje zdravstvene usluge.

 

Ulaganja u zdravstvo uz potporu iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Europskog socijalnog fonda (ESF) imat će posebne namjene kao što su jačanje primarne zdravstvene skrbi i skrbi temeljene na zajednici, promicanje zdravlja i sprječavanje bolesti, programi za aktivno i zdravo starenje, trajno medicinsko osposobljavanje i e-zdravlje. 


Fondovi će se upotrebljavati i za istraživanja i inovacije u zdravstvenoj skrbi, uključujući MSP-ove (mala i srednja poduzeća) koji posluju u zdravstvenom sektoru, izgradnju upravnih i institucionalnih kapaciteta u tijelima nadležnima za zdravlje te za programe unaprjeđenja energetske učinkovitosti bolnica ili upravljanja opasnim medicinskim otpadom.

Ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu u programskom razdoblju 2014. – 2020. bolje su usmjerena i osmišljena nego u prethodnim programskim razdobljima i, na temelju novih pravila za ESIF u razdoblju 2014. – 2020., moraju biti u skladu s nacionalnim ili regionalnim strateškim okvirima politike.  Ukratko, više će se usmjeravati na ostvarivanje održivih rezultata.
 

Područje primjene i proračun tih ulaganja razlikuju se među zemljama, ali 28 država članica ukupno namjerava potrošiti 3,8 milijarde EUR od 2014. do 2020. samo na zdravstvenu infrastrukturu i još 9,5 milijuna EUR za upotrebu IKT-a u zdravstvu.

Usto, više od 4 milijarde EUR namijenjeno je nematerijalnim ulaganjima koja su povezana sa zdravstvom (kombinacija zdravstvene i socijalne skrbi te mjere za aktivno i zdravo starenje).

 

Naša Glavna uprava za zdravlje i sigurnost hrane usko surađuje s GU-om za regionalnu i urbanu politiku i GU-om za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, koje imaju vodeću ulogu u pogledu ESIF-a, u upotrebi tih fondova za ulaganja u zdravstvo, i to savjetovanjem u pogledu prioriteta zdravstvene politike, sudjelovanjem u savjetovanjima između službi Europske Komisije u pogledu svih programskih dokumenata u okviru ESIF-a te sudjelovanjem u sastancima službi Komisije i bilateralnim sastancima s državama članicama. Usto, GU za zdravlje i potrošače ima glavnu ulogu u određivanju takozvanih „ex ante” uvjeta povezanih sa zdravljem, čije je ispunjenje preduvjet za upotrebu ESIF-a za ulaganja u zdravstvo.


Ulaganja u okviru ESIF-a ne pružaju određenim skupinama stanovništva veće koristi na štetu drugih – svima nam koriste i pomažu ostvariti naš cilj da svaki građanin Europe ima jednaku mogućnost za dug, zdrav i produktivan život.”

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.