HLK povodom napisa u Indexu o dr.Tomasoviću i dr.Rosenzweig Jukić


Autor/Izvor: Priopćenje za medije HLK 20151202., Indeks 20151127

Objavljeno: 3.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HLK povodom napisa u Indexu o dr.Tomasoviću i dr.Rosenzweig Jukić

„Niti jedan liječnik u Hrvatskoj nema, ne može i ne smije imati opravdanje da svoju uslugu pacijentu uvjetuje bilo čime. Etičnost je conditio sine qua non liječničkog poziva

 

Portal Index je u petak objavio članak o liječnicima splitskog KBC-a, Hrvoju Tomasoviću i Ivani Rosenzweig Jukić, koji su navodno porukama na Facebooku dogovarali kako će iskamčiti mito od pacijenata, hvalili se besplatnim mesom i punim prtljažnicima pića, ogovarali kolege te se  žalili kako ne mogu živjeti od plaće. Na to je 2. prosinca reagirala Hrvatska liječnička komora (HLK) uputivši otvoreno pismo urednicima i novinarima hrvatskih medija. Iz Priopćenjem  koje potpisuje Trpimir Goluža, predsjednik HLK, izdvajamo najvažnije:

 

“HLK poziva sve medije da, ako imaju neka ozbiljna saznanja ili dokaze o neetičnom ponašanju liječnika ili drugim postupcima koji se kose s liječničkom profesijom,  o njima odmah i bez odugovlačenja  obavijeste sva nadležna tijela i institucije. To je jedini ispravan način da se zaštite pacijenti i njihovo pravo na liječenje, kao i da se zaštiti dignitet liječničke profesije.

Bilo kakvo kalkuliranje s takvim podacima i njihovo sukcesivno, tempirano  objavljivanje s ciljem podizanja čitanosti ili gledanosti nisu u interesu niti pacijenata niti hrvatske javnosti.

 

Općenito govoreći, liječnici u Republici Hrvatskoj su stručne i odgovorne osobe koje etično i profesionalno obavljaju svoj poziv, nesebično se dajući svojim pacijentima te pojedinačni slučajevi ne mogu biti opravdanje za diskreditiranje ukupne liječničke profesije.

Liječnička komora će se, kao i do sada, zalagati za najviše standarde etičnosti, i kroz postupke prema članovima Komore koji su pravomoćno kazneno osuđeni…Hrvatska liječnička komora kao strukovna organizacija liječnika, uvijek i u svakoj prilici snažno se zalaže upravo za humano, odgovorno, etično i profesionalno  obavljanje liječničke profesije. Stoga će, HLK pružiti maksimalnu podršku svim nadležnim institucijama koje provode istrage i druge postupke, s ciljem borbe protiv korupcije i bilo koje druge neetičnosti u liječničkom poslu.

 

Bez obzira na to da liječnici u Hrvatskoj rade u neodgovarajućim uvjetima,  da imaju nametnutu protuzakonito visoku radnu satnicu, da nisu adekvatno plaćeni i bez obzira na brojne druge otežavajuće okolnosti  njihovog  rada,  niti jedan liječnik u Hrvatskoj nema, ne može i ne smije imati opravdanje da svoju uslugu pacijentu uvjetuje bilo čime. Etičnost je  conditio sine qua non liječničkog poziva.(Izvor: Priopćenje HLK 20151202) 

 

Prema pisanju Indexa od 27. 11.2015.,novinar Vojislav Mazzocco je došao do informacije o Facebook komunikaciji dvoje splitskih liječnika.

Doktorica Rosenzweig Jukić u rujnu je počela raditi u splitskoj bolnici. Samo nekoliko dana kasnije javila se svom kolegi Tomasoviću s kojim je, sudeći po prepisci, povremeno vozila bicikl. Sretna je i što je došla raditi u splitsku bolnicu jer tamo "ljudi imaju novce od turizma".

Liječnicu je zanimalo kolikim se iznosima pacijenti zahvaljuju doktoru Tomasoviću: …"Ma ne pitam ja. Ako daju sami ok, ako ne ništa. Netko nedaje  ništa, netko 100 do 300".

"Koliko dobiješ od pacijenata mjesečno",  pita dr. Rosenzweig Jukić ." Bilo je par mjeseci ništa pa onda 2000 u mjesec. Nema pravila, ali recimo od 0 do 500", odgovara dr. Tomasović. "I farmaceutska industrija je pala…", "Dakle, 250 eu mjesečno prosjek".
 "Karcinome ne daj nikome. Mene zovi". „Objasni da ću ih ubaciti preko reda! Ja inače upisujem za 3 mjesec sljedeće godine", otkriva Tomasović.

Dvoje liječnika je u Facebook prepisci spominjalo i kolege: tko s kim radi, kome šalju pacijente, gdje ima više "zahvala", u Splitu ili Zagrebu, kako se jedna liječnica uz pomoć HDZ-a misli kandidirati za ravnateljicu KBC-a i kako neće proći jer "komunistima šalje pacijente". (Izvor: Indeks 20151127)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.