Srbija: 8 oboljelih od raka pluća u kliničku studiju s cjepivom Cimavax


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 17.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Srbija: 8 oboljelih od raka pluća u kliničku studiju s cjepivom Cimavax

Testiranja kubanskog cjepiva Cimavax EFG i odabir pacijenata s rakom pluća koji će cjepivo primiti, obavljaju se kao klinička studija, jer lijek još nije registriran u Srbiji, niti u EU

 

Rak pluća je na Kubi, poznatoj po proizvodnji cigara, četvrti najčešći uzrok smrti. U toj je zemlji 2011. godine otkriveno prvo cjepivo protiv raka pluća, Cimavax, nakon što je kubanski centar za molekularnu imunologiju na njemu radio 25 godina. Jeftino cjepivo, koje Kubance po injekciji košta oko 1 dolar, ubrizgava se ljudima s dijagnosticiranim rakom pluća kako bi se spriječilo širenje na ostale dijelove tijela. Cimavax napada proteine koje tumori proizvode i koji onda cirkuliraju krvotokom.  Testiranja pokazuju da su pacijenti s rakom pluća, koji su primili Cimavax cjepivo, živjeli u prosjeku 4-6 mjeseci dulje od onih pacijenata koji nisu primili cjepivo. Na Kubi je cjepivo potpuno besplatno za kubanske pacijente.

Sada  se  nešto slično događa u Srbiji. Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar uspio je dogovariti suradnju s Kubancima. Početkom studenoga ministar Lončar  je objavio da je nabavljeno 1.680 jedinica cjepiva Cimavax. On je objasnio kako liječnik na osnovu liste bolesti, obavještava pacijenta da može primiti cjepivo, pa onda pacijent odlučuje hoće li ga primiti ili ne. Ukoliko je odgovor pacijenta pozitivan, onda on ide na testiranje i postaje službeni kandidat za kubansko cjepivo. „Ovo je samo početak i mi nemamo problem da nabavimo dodatne količine.., ali nije bilo normalno da nabavimo stotine tisuća, a da ne znamo kakve su želje pacijenata.“ -kazao je Lončar. Ministar je rekao  da će Cimavax biti besplatan za srbijanske pacijente i da “nema razloga da se bilo kome nudi novac” te naglasio da je najteži korak bio da cjepivo stigne u Srbiju, odnosno da se potpiše ugovor. (Izvor: portal bljesak 20151102)

 

Testiranja kubanskog cjepiva Cimavax EFG i odabir pacijenata s rakom pluća koji će cjepivo primiti, obavljaju se kao klinička studija, jer lijek još nije registriran u Srbiji, niti u EU. U Klinička studija se provodi u:

  • Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije,
  • KBC Bežanijska kosa,
  • Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

U Srbiji, godišnje od raka pluća oboli 6.000 ljudi, a kod 1.100 njih se utvrdi četvrta faza te bolesti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.