Hoće li novi saborski zastupnici riješavati prave probleme građana?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Hoće li novi saborski zastupnici riješavati prave probleme građana?

Danas se očekuje konstituiranja osmog saziva Sabora jer to nije uspjelo u prvom pokušaju 3. prosinca. Hrvatski sabor tada nije uspio izabrati svog predsjednika. Jedini mogući način konstituiranja Sabora je samo ukoliko (jednog od predloženih) kandidata za predsjednika Sabora prihvati većinski potreban broj zastupnika, njih 76 od 151.*

 

Izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru  održani su 08.11.2015. U novi, osmi po redu saziv Sabora ulazi 151 zastupnik:

  • 59 iz HDZ-ove Domoljubne koalicije,
  • 56 iz  SDP-ove koalicije Hrvatska raste,
  • 19 iz Mosta nezavisnih lista,
  • 3 iz redova IDS sa partnerima,
  • 2 iz HDSSB,
  • 2  iz Bandićeve Stranka rada i solidarnosti,  
  • 1 zastupnik iz redova Reformista Radimira Čačića,
  • 1 zastupnik  Živog zida,
  • 8 zastupnika nacionalnih manjina.

Među zastupnicima je malo žena, najmanje u posljednjih 15 godina. Od 151 zastupnika samo su  23 žene.

 

Prosječna starost svih izabranih zastupnika je 49 godina.

 

Pola je “novih” a pola ”starih” jer prethodno parlamentarno iskustvo ima 75 izabranih zastupnika a novih, koji  po prvi put ulaze u  Sabor je 76.  (Izvor: Hina 20151203 )

 

Hoće li zastupnici u novom sazivu hrvatskog parlamenta bolje riješavati prave probleme hrvatskih građana od svojih prethodnika?

 

Za „primjer loše prakse“ i podsjetnik „novima“ da ne ponavljaju greške „starih“ zastupnik, u nastavku prenosimo dio kolumne Branimira Pofuka objavljene u Večernjem listu 01.08. 2015.

 

„Zašto u Saboru nema takve sloge kada treba riješiti prave probleme hrvatskih građana? Slovenska muljaža oko Arbitražnog su­da, u kombinaciji s predizbornom go­dinom u Hrvatskoj, napravila je čudo. Izvanredna sjednica Hrvatskog sabo­ra pretvorila se u festival zastupnič­kog bratstva i jedinstva, neupamćenih u posljednjih dvadeset godina u tolikoj količini na Markovu trgu. Zanemarimo li ono malo licitiranja tko se prvi čega sjetio, taj dan, 29. srpnja 2015., kvalificirao se da postane ako već ne državni praznik, a ono barem neki spomen-dan zastupničke sloge i radišnosti. Nije im smetalo ni što je sredina ljeta, ni što su se taman počeli oporavljati od stresa i uživati u godiš­njem odmoru kako bog zapovijeda! …


Stuštili se oni u ri­jetko viđenoj brojci na svoja radna mjesta, u saborske klupe. Kako i ne bi kraj tolike i takve ugroze nacional­nih interesa i suvereniteta koja je u sabornicu dovela čak i vođu opozicije, predsjednika HDZ-a. Štoviše, sastao se Tomislav Karamarko prije toga čak i sa samim nenarodnim, anacional­nim, projugofllskim i proporcionalno tome protuhrvatskim antikristom na privremenom radu u hrvatskoj Vladi Zoranom Milanovićem. A premijer, rečeni Zoran Milanović, samo što nije opet uzviknuo "ili mi, ili oni!", ali ovaj put misleći na nas - Hrvate, i na njih - Slovence….

 

Zašto o tom danu saborskog jedin­stva pišem tako posprdno? Između osta­log i zato što sam jednom prijatelju obećao da ću gospodi zastupnicima prenijeti njegovo mišljenje. I zato što i ja mislim tako, a vjerujem i velik broj hrvatskih građana koji bi, da mogu, zastupnicima postavili pitanje: zašto u Hrvatskom saboru nema takve slo­ge, takvog elana i takve učinkovitosti kada treba riješiti i neke stvarne i pra­ve probleme hrvatskih građana?

 

Hoće li Hrvatskoj na zemljopisnoj karti pripadati polovica ili trećina jednog omanjeg jadranskog zaljeva, stvarni je i ozbiljan problem samo za ribare kojima taj neriješen granični spor na moru otežava posao i život. Međutim, takvih problema koji ra­znim, pa i mnogo većim skupinama stanovnika Hrvatske zagorčavaju da­ne tjeskobom, a noći nesanicom, ima koliko pijeska u Piranskom zaljevu. I svaki od tih problema podjednako ugrožava suverenitet Republike Hr­vatske jer među njene građane unosi nemir, srdžbu, strah, razočaranje i ne­prestani osjećaj neizvjesnosti.

 

Ali ne. Svi drugi svakodnevni proble­mi države i građana koji uopće dođu na dnevni red Hrvatskog sabora, sve druge nedoumice i šlamperaji u za­konima koje je taj isti Sabor izglasao, sva unutarnja urušavanja primjetna u gotovo svim sustavima unutar dr­žave, sav gubitak naše vlastite vje­rodostojnosti jednih pred drugima, ništa od toga nije do sada bilo povod da se sabornici sjate, dosjete i odluče raspraviti problem u jednom danu, donijeti zaključak i narediti vladi da postupi ovako ih onako kako bi se problem riješio.

 

Zato je bilo nekako smiješno, a u isto vrijeme i tužno gledati kako se sabor­ske žabe skoro do prsnuća nadimaju od iznenadnog osjećaja sudbonosne t važnosti svog kreketanja. …“  (Izvor: kolumna Branimira Pofuka Večernji list/Obzor 20150801)

 

*Za sada je poznato da su 32 od 151 zastupnika, podnijeli zahtjeve za mirovanjem mandata zbog obnašanja nespojivih dužnosti (18 iz SDP-a, 7 iz HDZ-a, 5 iz HNS-a, 1 iz HDSSB-a i  1 iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti = Bandić).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.