Strukovna istraga pa USKOK: Facebook dogovor liječnika o mitu


Autor/Izvor: Priopćenje za medije HLK 20151206, priopćenje MZ /HINA 20151207

Objavljeno: 8.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Strukovna istraga pa USKOK: Facebook dogovor liječnika o mitu

Slijed strukovnih istražnih radnji u slučaju dr.Tomasovića i dr. Rosenzweig Jukić: ako nadležna državna tijela potvrde autentičnost prepiske, bez obzira je li počinjeno kazneno djelo ili nije, oni će biti prijavljeni Časnom sudu Komore.

 

Kad je riječ o korupciji među liječnicima, specifična regulativa te profesije, zahtjeva strukovne istražne radnje koje prethode USKOKOVIM akcijama. U najnovijem slučaju iz Splita, Tomasović i  Rosenzweig Jukić:

  • strukovna komora (HLK) je zatražila očitovanje dvoje splitskih liječnika zbog navodnog Facebook dogovaranja o uzimanju mita
  • Ministarstvo zdravlja je obavilo zdravstveno-inspekcijski nadzor u KBC-u Split,
  • i tek nakon toga je Ministarstvo zdravlja slučaj proslijedilo  USKOKU.

Podsjetimo, portal Indeks je u petak 27.11.2015. prvi objavio informacije koje bacaju sumnju na na korupciju i neetično ponašanje dr. Tomasovića i  dr. Rosenzweig Jukić iz KBC-a Split. Već dan kasnije, 28.11.2015., reagirala je Hrvatska liječnička komora (HLK) i zatražila formalno očitovanje to dvoje splitskih liječnika – kako to nalaže strukovna istražna procedura. U ponedjeljak 30.11.2015.  Ministarstvo zdravlja je u KBC Split poslalo inspektore koji su u razdoblju  30.11.- 02.12.2015. na Klinici za kirurgiju i Zavodu za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Split obavili zdravstveno-inspekcijski nadzor.

 

Tek nakon obavljene inspekcije od strane svojih inspektora, Ministarstvo zdravlja je  predmet - sumnja u  Facebook dogovaranje radi uzimanja mita - proslijedilo  USKOKU (Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) i o tome u ponedjeljak  07. 12. 2015. obavijestilo javnost.

 

Strukovna komora  HLK  je priopćenje za javnost dala u nedjelju 06.12.2015. – čim je zaprimila očitovanje dvoje splitskih liječnika, o tekst objavljenom na Indexu, a  u kojem se tvrdilo da je Index u  posjedu privatne Facebook prepiske dvoje liječnika, koja bi, ako je točna, predstavljala gaženje temeljnih etičkih načela liječničke profesije.....

 

Oboje liječnika dalo je očitovanje svojoj strukovnoj komori (HLK) i u njima tvrde da tekst objavljen na Indexu nije istinit, te da nemaju nikakve veze s optužbama koje im se stavljaju na teret. Jedan od prozvanih liječnika,  Hrvoje Tomasović prošlog je tjedna u udarnoj dnevnoj informativnoj emisiji  demantirao napise portala Index, izjavivši pritom da se radi o odmazda za politički angažman liječnika, da je napis na portalu Index  "konstruirani medijski pamflet koji podsjeća na komunistička vremena". (Izvor: MZ/Hina 20151207)

 

Priopćenje Hrvatska liječnička komora 20151206 (izvadak):

“Liječnička komora u cijelosti podržava aktivnosti i nastojanja nadležnih institucija, Ministarstva zdravlja, Državnog odvjetništva i drugih s ciljem utvrđivanja istine u ovom slučaju. Također Liječnička komora stoji na raspolaganju svim državnim tijelima za razjašnjavanje ovog slučaja.
Ako nadležna državna tijela potvrde autentičnost prepiske dvoje splitskih liječnika preko Facebooka, bez obzira je li počinjeno kazneno djelo ili nije, oni će biti prijavljeni Časnom sudu Komore.

Sve do pravomoćnog okončanja eventualnih sudskih postupaka u ovom slučaju, kao i u svim drugim sličnim slučajevima,  Liječnička komora nema mogućnosti drugog daljnjeg postupanja. Liječnička komora se zalaže i uvijek će se zalagati za visoku razinu etičnosti u radu liječnika i u njihovom odnosu spram pacijenata i za oštru osudu svakog neetičnog postupanja.“

 

U priopćenju  Ministarstva zdravlja 20151207 (HINA) istaknuto je da Ministarstvo zdravlja "ima nultu toleranciju za korupciju i neetično ponašanje te će se i ubuduće uključiti u bilo koji slučaj koji će imati naznake takvog ponašanja".

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.