416 dana u Savskoj= 4 veteranske bolnice i bolja palijativna skrb za branitelje


Autor/Izvor: *

Objavljeno: 9.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

416 dana u Savskoj= 4 veteranske bolnice i bolja palijativna skrb za branitelje

U proteklih godinu dana ustrojene su 4 posebne veteranske bolnice,  imenovani koordinatore za braniteljsku populaciju u općim, regionalnim i kliničkim bolnicama.  U Ministarstvu zdravlja ovih dana pripremaju Akcijski plan za palijativno zbrinjavanje branitelja, kojim podižu kvalitetu zdravstvene zaštite za tu osjetljivu populaciju. Utemeljen je  Zagrebački institut za kulturu zdravlja (branitelja). Krajem prošlog tjedna održana je  konferencija "Na prvoj crti zdravlja" o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji… Sve su to objektivni pokazatelji boljeg odnosa institucija prema braniteljskoj populaciji.

 

Stoga ne čudi izjava Đure Glogoškoga, jednog od vođa branitelja koji prosvjeduju već više od godine dana ispred Ministarstva branitelja u Savskoj - da se razmišlja o okončanju  prosvjeda i rastavljanju prosvjedničkog šatora. Glogoški, koji je predsjednik Udruge 100 postotnih invalida Domovinskog rata prve skupine, dao je tu izjavio prošle subote za Hinu. Podsjetimo, branitelji i invalidi Domovinskog rata, počeli su prije 416 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja, tražeći smjenu resornog ministra Predraga Matića i dvojice njegovih suradnika te bolji odnos institucija prema braniteljskoj populaciji.

 

U kontekstu pobolšanja odnosa zajednice prema braniteljskoj populaciji, treba spomenuti i dvodnevnu konferenciju "Na prvoj crti zdravlja" o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koja je otvorena  petak 04.12. 2015. a okupila je predstavnike svih liječničkih struka i veliki broj udruga hrvatskih branitelja.

 

Na konferenciji se govori o epidemiološkim pokazateljima vezanim uz zdravlje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, fizičkom i psihosocijalnom zdravlju ove populacije, važnosti optimalne komunikacije sa i o hrvatskim braniteljima, edukativnim programima, a s posebnim naglaskom na dosadašnja iskustva dobre prakse te vizije razvoja novih programa na ovom području. 

 

Konferencija je održana  u Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja, „utemeljenom da bude mjesto susreta gdje će hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji moći doći po savjet i pomoć, da bude spona između institucija koje bi trebale brinuti za zdravlje hrvatskih branitelja i braniteljske populacije" –  rekao je na otvorenju konferencije psihijatar Veljko Đorđević, predsjednik  Instituta. (*Izvor: HINA 20151206)

 

Njegova zamjenica,  psihijatar Marijana Braš,  rekla je da je konferencija kao jedna šira platforma, okupila udruge branitelja i stručnjake iz svih područja medicine sa ciljem da se napravi nacionalna strategija zdravlja hrvatskih branitelja.  "Prošlo je 24 godine od početka rata. Potrebna nam je strategija zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Imamo i volje i snage i ekipu koja to može raditi...Treba hitno napraviti preventivne programe za one koji su živi i zdravi, a za one koji su već teško oboljeli treba hitno omogućiti palijativnu skrb, jer je nedopustivo da čovjek umire ili se muči sam bez potpore u Hrvatskoj", *istaknula je dr. Braš. 

 

Iako se  čekaju konačni podaci, oni  parcijalni govore da branitelji umiru prosječno s navršenom 51 godinom za razliku od  opće populacija sa 73 godine. Zatim  da branitelji češće umiru od karcinoma, srčanih i moždanih udara... Posebno zabrinjava što je u braniteljskoj populaciji stopa suicida gotovo dvostruko veća nego u općoj populaciji.  

 

"Ono što je sigurno važno jest da kronični stres, da PTSP mijenja i mozak i tijelo, te da uz to ima i niz socijalnih faktora… Veliki broj branitelja ima suicidalne ideje, na uzorku od 100 osoba, njih 20-ak ima suicidalne ideje ili su se pokušali jednom ili više puta ubiti… trebamo pomoći živima, usmjeriti se  u preventivne programe, napraviti veteranske centre, usmjeriti se u zdravlje"- rekla je dr. Braš. (*Izvor: HINA 20151206)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.