Specijalna bolnica Gornja Bistra izlazi iz dvorca Oršić


www.bolnica-bistra.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 16.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Specijalna bolnica Gornja Bistra izlazi iz dvorca Oršić

Gradit će se nova zgrada Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, na zemljištu koje je oko 2 km udaljeno od sadašnjeg sjedišta u dvorcu Oršić.

 

Povijesno zdanje u Bistri, dvorac Oršić izgrađen davne 1773. godine, postat će  europski volonterski centar a za potrebe bolnice izgradit će se nova zgrada. Tako je odlučila Zagrebačka županija, vlasnik Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, na skupštinskoj sjednici 04.12.2015. godine. Skupštinskoj odluci Zagrebačke županije prethodilo je potpisivanje Sporazuma o izgradnji Specijalne bolnice, koji su 04.11.2015. potpisali:

  • Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra – ravnatelj Renato Mittermayer,
  • Općina Donja Bistra - zamjenik načelnika Darko Sever - Šeni,
  • Zagrebačka županija - zamjenik župana Rudolf Vujević,
  • Ministarstvo zdravlja - ministar Siniša Varga,
  • *Ministarstvo kulture - ministar Berislav Šipuš,

Sporazumom o izgradnji nove zgrade Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra preuzete su obaveze:

  • *Ministarstvo kulture preuzima obvezu u suradnji s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) osigurati zemljišnu parcelu podobnu za izgradnju nove zgrade bolnice koja je oko 2 km udaljena od sadašnjeg sjedišta bolnice u dvorcu Oršić,
  • Zagrebačka županija i Općina Bistra obvezni su uskladiti prostornu-plansku dokumentaciju,
  • Zagrebačka županija i Bolnica obvezani su poduzeti radnje radi pripreme i izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade bolnice te za isto osigurati sredstva.
  • Ministarstvo zdravlja preuzima obvezu osigurati sredstava za izgradnju nove zgrade Bolnice te obvezu kandidirati projekt izgradnje nove zgrade Bolnice na Europske fondove te organizirati izgradnju bolnice.

Dvorac Oršić u kojem je sada smještena dječja bolnica krajnje je neadekvatan bolnički prostor, a čak i kada bi se obavila temeljita rekonstrukcija ne bi udovoljio potrebnim bolničkim standardima. Zbog toga je odlučeno da se gradi nova zgrada Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, na zemljištu koje je oko 2 km udaljeno od sadašnjeg sjedišta u dvorcu Oršić. Povijesno zdanje dvorca, trebalo bi  postati  europski volonterski centar*.

Podsjetimo, dvorac Oršić je izgrađen davne 1773. godine. Poslije rata je nacionaliziran a 1947. je rekonstruiran sredstvima UNICEF-a i pretvoren prvo u oporavilište za siromašnu djecu  a zatim 1962. godine pretvoren u Bolnica za djecu i omladinu.

 

1969. godine je bolnici dodijeljen današnji  naziv - Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra za  pacijente koji boluju od kroničnih bolesti ili takvih bolesti kojima je dug tijek liječenja te su, radi nemogućnosti pravilnog tretmana u obitelji, smještena  u ovoj bolnici.

 

Temeljem članka 6. Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj (NN br. 10/97.), vlasnik bolnice je Zagrebačka županija, a prava i dužnosti osnivača ustanove obavlja Poglavarstvo Zagrebačke županije.

 

Danas se Bolnica  financira temeljem sklopljenog ugovora s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i ugovorna je zdravstvena ustanova HZZO-a. Provođenje bolničke i specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite bolesnika oboljelih od kroničnih bolesti predviđeno je u opsegu od 110 postelja te radom kroz specijalističku pedijatrijsko-neurološku ambulantu.

 

Bolnica u Bistri je dosad imala veliko iskustvo s radom volontera, posebice iz Italije, no sve je više i mladih ljudi iz Hrvatske koji se prijavljuju bolnici za volontiranje. Stoga se planira i prenamjena dvorca Oršić u europski volonterski centar što će dodatno značajno doprinijeti i kvaliteti brige za djecu u bolnici. (Izvor: Ministarstvo zdravlja 20151104)

 

Povijest  dvorca/imanja Oršić  

Dvorac Oršić građen je 1773. godine u baroknom stilu. Prvi vlasnik bio je Krsto Oršić II, general-bojnik austrijske države, koji je to zemljište dobio za zasluge u sedmogodišnjem ratu protiv  Pruske. Iz ruku obitelji Oršić, dvorac prodajom prelazi u vlasništvo francuske obitelji Carion, nadglednika rudokopa srebra na Sljemenu.

1939. godine, pred početak rata, Carionovi dvorac prodaju tvorničaru kože iz Sunje Kolaru. 1946. godine, pred stupanje na snagu Zakona o nacionalizaciji,  tvorničar Kolar uspijeva jedan dio imanja  prodati državi, dok je drugi dio nacionaliziran i prelazi u društveno vlasništvo.

1947.godine sredstvima UNICEF-a je dvorac u Bistri adaptiran u dječje oporavilište u kojem se oporavljaju djeca siromašnih  roditelja.

1962. godine je u dvorcu u Bistri - rješenjem Narodnog odbora grada Zagreba- osnovana Bolnica za djecu i omladinu.

1969. godine dobiva današnji naziv Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra i od tada skrbi za pacijente koji boluju od kroničnih bolesti ili takvih bolesti kojima je dug tijek liječenja te su, radi nemogućnosti pravilnog tretmana u obitelji, smještena  u ovoj bolnici. Bolnica je danas u javnom vlasništvu.Vlasnik bolnice je Zagrebačka županija, a prava i dužnosti osnivača ustanove obavlja Poglavarstvo Zagrebačke županije.

 

 

*U vlasništvu Krste Oršića, odnosno njegove obitelji bile su uz dvorac u Bistri, još dvije palače u kojima su danas muzeji*: palača Oršić-Rauch u Zagrebu u kojoj je smješten Povijesni muzej Hrvatske te dvorac u Gornjoj Stubici, u kojem je smješten Muzej seljačke bune 1573.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.