Postizborno formiranje vlasti: Most kao skrbni liječnik


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Postizborno formiranje vlasti: Most kao skrbni liječnik

Za danas je Predsjednica sazvala novi krug konzultacija o formiranju vlasti. Javnost očekuje odgovora na pitanje „Tko će formirati vlast?" a čelnike Mosta više zanima odgovor na pitanje: „Kako i s kim provesti reforme?" A vrijeme leti.

 

„U svojoj svijesti sklonoj metaforama Most motrim kao skrbnoga liječnika“ – piše sociolog Dražen Lalić u analizi postizbornog formiranja vlasti (Večernji list/Obzor 20151114).

 

I nastavlja: “Možda nije slučajno što je većina predvodnika te stranke medicinske struke - koji različitim pacijentima priopćava tešku dijagnozu i predlaže im da se podvrgnu bolnoj, ali za održanje živo nužnoj terapiji. Zamišljam nadalje Most kao liječnika koji je svjestan svoje ranjivosti, kako i sam može biti zaražen istim virusom koji je ugrozio pacijente. I to ne  samo kontaktom s pacijentima nego i virusom-spavačem koji je možda u njemu samome. Našega „liječnika“ (samo)svijest o ranjivosti, pak, ne smije priječiti da prevlada sterilno djelovanje. Drugim riječima, vodeći ljudi Mosta trebaju se ponašati u skladu sa sloganom „Može se, ako se hoće!"koji je istaknut na govornici u prostorijama te stranke. Tom su porukom zapravo parafrazirali apel iz „Poruke Dalmatincima" („Sve se može kad se hoće“) koju je Vladimir Nazor napisao negdje u Hercegovini, u rano proljeće 1943., između krvavih bitaka na Neretvi.“

 

Drugi pak sociolog Slaven Letica, u djelovanju Mosta prepoznaje  naputke Maxa Webera iz glasovitoga eseja „Politika kao poziv": „Posve je točno, a to potvr­đuje cjelokupno povijesno iskustvo, da čovjek ono moguće ne postiže kada se ne bi u svijetu uvijek iznova posezalo za onim nemogućim."

Riječ je dakako o nastojanju mostovaca, političkih zanesenjaka Petrova i suradnika, koji se trude da kao moderatori prisile velike Milanovićeve i Karamarkove igrače na jedinstvo u  realiziranju reformi.

 

Vodstva dviju velikih stra­naka, međutim, ne reagiraju povoljno na taj izazov. Mostovci su svakim danom sve više  izloženi žestokim javnim i tajnim pritiscima a teret na Mostu, o kojemu po sudu javnoga mnijenja ovisi sudbina nacije, sve je teži…

 

Velika šansa koju su mostovci dobili na izborima, donosi i veliku opasnost. Očaranje javnosti novim snagama - koje žele vratiti moral u politiku i koje su nas podsjetile da riječ "kriza" izvorno ima i značenje šan­se, prilike – može se brzo  promijeniti u razočaranje.

 

Kako god – mostovci su već postigli jedan značajan cilj. Uzdrmali su hrvatsku političku elitu i samodopadno čelništvo tradicional­nih političkih stranaka. Međutim, ako Most bude predugo oklijevao u vezi sa većinskih 76 mandata, protok vremena učinit će svoje i politički će se establishment, nakon kratkog šoka, opet  vratiti na staro.

 

U ponedjeljak se na Pantovčaku održava novi krug konzultacija o formiranju vlasti. Predsjednica države se prema Ustavu treba brinuti o stabilnosti vlasti, pa će nakon konzultacija odlučiti do kada čekati:

  • radi izbora mandatara za sastav Vlade,
  • radi odgovora na pitanje: Može li, tko i kada sazvati novu konstituirajuću sjed­nicu Sabora nakon što prva, održana 3. prosinca, nije finalizirana.

Zbog toga  Predsjednica u ponedjeljak k sebi poziva i stručnjake za ustavno pravo jer niti Ustav, niti poslovnik Sabora ne daje precizan odgovor za novonastalu situaciju. Poslovnik Sabora propisuje da predsjednik Repu­blike saziva "prvu, konstituirajuću sjednicu Sabora“ a predsjednik Sabo­ra iz prethodnog saziva privremeno predsjeda dok se konstituirajuća sjednica ne finalizira.

 

Kao što je poznato, sjed­nica Sabora održana 3. prosinca nije finalizirana a neuspjeh izbora novog predsjednika Sabora kao i nekonstituiranje novog saziva Sabora, Josip Leko je  zaključio "prekidom" sjednice. Zbog toga su ostale dileme: treba li predsjednica Republike odrediti novi datum jer se 3. prosinca  u Saboru „ništa nije dogodilo“? Ili sada treba Josip Leko, predsjednik Sabo­ra iz prethodnog saziva, odrediti novi datum kao „nastavak“ konstituirajuće sjednicu od 3. prosinca koju je on bio "prekinuo" ? 

 

Bude li takva situacija potrajala, mogla bi se dogoditi  ustavna i politička kriza jer ne funkcionira zakonodavno tijelo, jedno od triju grana vlasti. Ustavom nisu predviđeni rokovi u kojima bi trebao biti konstituiran Sabor,ali ni rok do kojeg bi trebale trajati konzultacije o mandataru  prije nego što Predsjednica utvrdi da nitko nema potrebnih 76 glasova i formira privremenu nestranačku vladu i ras­piše izvanredne izbore.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.