Želite li dobar *Božić?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 24.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Želite li dobar *Božić?

„Ne smijemo zaboraviti da ima mnogo -i previše – onih koje je život samljeo i melje i koji  s gorkošću slušaju naše limunade o Božiću. I za njih je On i Spasitelj i Ozdravitelj i Razveselitelj. Ponajprije tako da im je supatnik i suputnik. I njihova molitva šutnje, gorčine - možda čak i kletve - njemu nije tuđa. I oni su njegovi. I za njih ćemo moliti…Želite li dobro proslaviti Božić? Nađite načina da budete nekome suputnikom i supatnikom i, ako je moguće, razveseliteljem. Možda će to biti baš i bespomoćnom šutnjom. Ali ako mognete, pronađite načina da to bude - a da nikome ne smetate - djelom.“ ( iz Božićne čestitke/fra Bonaventura Duda*)

 

*Božić se kao blagdan u svakom narodu obilježava na poseban način čineći dio njegove etnografske baštine. Hrvati imaju jedan od najljepših naziva za blagdan Kristova rođenja. Riječ "Božić" umanjenica je za riječ Bog, odnosno označava da se toga dana rodio mali Bog (Božić), tj. Isus Krist. Engleska riječ Christmas skraćenica je od Christ's mass (Kristova misa), a drži se da vuče korijene od egipatskog Khristos-Mas (Kristovo rođenje).

 

Dio etnografske baštine našeg naroda je i unošenje badnjaka (panja) i slame u dom uoči Božića. Jer običaj kićenja božićnog drvca (bora, jelke) je u naše krajeve stigao tek prije nekih 150 godina. Naš izvorni običaj je da se o Božiću tradicionalno u kuću unosi badnjak (panj) i rasprostire slame pod blagdanskim stolom s iznenađenjem za djecu: jabukama i orasima. Badnjakom se nazivaju panjevi koji se unose u kuću na Badnju noć i stavljaju na ognjište. Tri panja simbol su Svetog Trojstva, a njihovim se žarom pripaljuju sve svijeće u kući. Na panjeve koji tinjaju dodavalo bi se malo hrane i pića s blagdanskog stola. Tradicija je bila i da glava obitelji unosi slamu u kuću uz pjevanje božićnih pjesama, što je označavalo  početak proslave blagdana Božića. Slama bi se rasprostrla po podu pod stolom, a dio se  pleo u vijence. U pojedinim se krajevima na Badnju noć nije spavalo u krevetu, već na donesenoj slami. Slama razasuta po tlu bila je znak Isusova rođenja u štalici, dok je simbolika snopova i vijenaca vezana uz plodnost.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.