Paulu Modrichu dodijeljen Nobel za „popravak“ DNK


Nobelova nagrad

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Paulu Modrichu dodijeljen Nobel za „popravak“ DNK

Riječ je o fundamentalnom doprinosu razumijevanju rada stanica, on je u podlozi svega što znamo o tumorima

 

U petak je znanstvenik Paul Modrich primio Nobelovu nagradu za istraživanja kemijskih mehani­zama popravaka oštećenja DNK. Riječ je o istraživanjima  koja su fundamentalna  u razumijevanju i terapiji tumora. Ovu uglednu nagradu za kemiju dobio je zajedno s kolegama Azizom Sancarom te Thomasom Lindahlom.

 

Paul Modrich renomirani je znanstvenik hrvatskih korijena. Njegovi su  djed i baka,  Frank i Dominica Modrich, emigrirali  1907. go­dine iz Dalmacije u SAD-e.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za kemiju rođen je u  američ­koj državi New Mexico 1946.godine. Za znanost, odnosno kemiju, zainteresirao ga je otac, koji je i sam bio biolog. Paul Modrich je diplomirao na MIT-u 1968., a doktorirao na sveučilištu Stanford 1973.godine. Nakon postdoktorskog studija na Harvardu, 1976. počinje raditi na sveučilište Duke, najprije kao izvanredni profesor, a od 1988. kao  redovni profesor kemije. Član je Američke akademije znanosti te istraživač u Zakladi Howarda Hughesa.

 

Svoja je istraživanja dr. Paul Modrich objavio još 1983. godine, a 1989. objavio i potpuno objašnjenje procesa, no Nobelova  nagrada je stigla tek ove godine. U svojim je istraživanjima Modrich otkrio da se  u sla­bosti kemijskih mehanizama za popravak oštećenja DNK krije odgovor zašto su neki ljudi podložniji dobivanju raka, prije svega debelog crijeva. Do­kazao je kako je naslijeđena sla­bost stanica da ispravi pogreške pri prijepisu svoga DNK izravno povezana s rakom.

 

Komentirajući zasluge ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, dr. Maro Močibob s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu je izjavio kako je Modrichev rad značajno doprinio razumijevanju nastanka tumora  i razvoju tera­pija tumora. Dr. Močibob: „Vrlo su često tumori vezani uz oštećenja DNK, odnosno one po­greške koje ti procesi nisu uspjeli popraviti. Kada se dogodi dovoljno takvih mutacija koje će poremetiti stanične procese, tada se stanice počinju nekontrolirano dijeliti te dolazi do pojave onkogenih sta­nica.  Popravak DNK važan je jer, iako je molekula DNK stabilna, ujedno je jako velika i jako ranjiva. U njezinoj redovitoj "uporabi" dolazi i do oštećivanja. Modrich je dao fundamentalni do­prinos razumijevanju rada stani­ca, on je u podlozi svega što znamo o tumorima“. (Izvor: Večernji list 20151212)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.