Priča o mudracu koji pokazuje na mjesec a budala mu gleda u prst


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 21.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Priča o mudracu koji pokazuje na mjesec a budala mu gleda u prst

Analogija: pojedinac koji donosi novogodišnje odluke o osobnoj promjeni i vlada koja na početku mandata donosi program teških reformi. Pedagogija reformi i politika koja ih podržava i potiče: je li Most našao recept za efikasnu i odgovornu hrvatsku vladu?

 

Danas je 43. dan od parlamentarnih izbora a hoće li uskoro novi? Most i dr. Petrov zaslužuju svako priznanje kad toliko inzistiraju na reformama i obje vodeće političke stranke prisiljavaju na suočavanje s njihovom odgovornošću za dosadašnje upravljanje s njihovom odgovorno­šću za dosadašnje upravljanje Hrvatskom te rade pritisak da  zemlju moraju  zajednički izvlačiti iz blata u koje su je pojedinačno gurali. Jer je i za lijeve i za desne vlade Hrvatska živjela na dug i akumulirala dug a ta­kvu spiralu neodgovornosti valja jednom radikalno prekinuti.

 

Analogija: pojedinac koji donosi  novogodišnje odluke  i vlada koja na početku mandata donosi program/reforme

Pred nama je završetak  stare  i početak nove godine.  Jedan od najčešćih rituala u to doba godine je da „mali“ i „veliki“ sastavljaju liste želja.  Dječje su želje darovi ispod bora. Većina odraslih pak svakog prosinca sastavlja listu želja i ciljeva koje planiraju postići u idućoj godini. Jednima to polazi za rukom a drugima baš i ne. Treba im snažna motivacija. Naš poznati motivacijski instruktor prof. Boris Blažinić daje koristan savjet: „Obavijestite svoje prijatelje i zamolite ih da prate vaš napredak. Shvatit ćete da je teže nešto izbjeći ako znate da će vas netko u vezi  toga provjeravati i ispitivat.“

 

Jesu li hrvatski glasači odabrali psihijatra  Petrova i njegove mostaše da bude taj prijatelj koji će pratiti buduću hrvatsku vladu „jer teže je izbjeći zahtjevne aktivnosti (reforme/promjene) ako znate da će vas netko u vezi  toga provjeravati i ispitivat.“ - kad nam to već ne uspijeva na izborima svake 4 godine!

 

U nastavku prenosimo izvadak iz teksta Mirka Galića (Večernji list/Obzor 20151128)*

 

„Kad njegovo veličanstvo građanin jednom u četiri ili pet godina dođe do riječi, poslije svih "prethodnih selekcija" ostaju mu uglavnom samo mrvice, ili da po­tvrde izbor stranačkih "vrhuški" ili da dade glas za male liste, s novim ljudima, bez velikih bio­grafija, ali i bez hipoteka (što nije nevažna okolnost u zemlji u kojoj jedan krak puta u Remetinec vodi preko Trga sv. Marka).


Na izborima 8. studenoga birači su poslali dvije nove poru­ke:

  • prva, da tradi­cionalni izborni karteli, na ljevici i na desnici, ne uživaju više nji­hovo povjerenje da bi mogli sami imati saborsku većinu,
  • i druga, da su spremni podržati treću politič­ku snagu ako prepoznaju da može biti drukčija, bolja, uspješnija i, pogotovo, poštenija (što se u nas, razumljivo s obzirom na isku­stva, zna posebno honorirati, ali i zapostavljati).

Poučna može biti priča o mudracu koji pokazuje na mjesec i budali koja gleda u njegov prst umjesto da traži gdje je mjesec. Isto je s reformama: i budale tre­ba uvjeriti da postoji potreba za reformama i da sve ono što se može reformirati danas ne treba ostavljati za sutra.  Politički teoretičari dokazuju da za uspješne reforme trebaju 3 uvjeta:

  • da moraju biti dobro pripremljene;
  • da se ne mogu nametati, nego moraju biti dobro obrazložene;
  • da treba vremena kako bi se postigli reformski ambijent i volja za refor­mama.

Hrvatska do sada nije do kraja ispunila nijedan od tih uvje­ta…Od jednog srušenog mosta na Neretvi napravljena je legenda, ratna i filmska. Mogu li Neretlja­ni, kao začetnici političkoga Mo­sta, sačuvati njegovu nosivost za buduće potrebe hrvatske države?“ (Izvor*)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.