Najnoviji etički kodeks domaće farmaceutske industrije


Autor/Izvor: HUP-UPL

Objavljeno: 22.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Najnoviji etički kodeks domaće farmaceutske industrije

Prihvaćanjem „zlatnog standarda“ industrije postavljenog na razini EU domaći proizvođači lijekova uveli su Hrvatsku u krug zemalja koje primjenjuju te visoke standarde pri čemu su dodatno samoregulirali domaće tržište

 

Danas je u HUP-UPL* održana  konferenciju za medije na kojoj je predstavljen najnoviji etički kodeks domaće farmaceutske industrije. Tijekom 2015. godine postavljen je novi regulatorni okvir u segmentu pravila o oglašavanju, Pravilnik o načinu oglašavanja o lijekovima u Republici Hrvatskoj, a na razini EU, EGA (European Generic Medicines Association) je prihvatila novi Kodeks ponašanja. Samim tim ubrzan je proces revizije 5 godina starog Etičkog kodeksa naše industrije.

Usvajanjem ovog Kodeksa, hrvatski su proizvođači lijekova  sami sebi podigli letvicu standarda koji određuju transparentnost i učvršćuju povjerenje u odnosima sa zdravstvenom zajednicom i pacijentima.

 

Na današnjoj konferenciji, gđa. Marina Pulišić, predsjednica HUP-UPL istaknula je: „Namjera nam je bila ovim Etičkim kodeksom postaviti visoke standarde za domaću industriju proizvođača lijekova u odnosima sa zdravstvenom zajednicom, a posredno i pacijentima. Imajući u fokusu našeg poslovanja i odnosa etičnost, ovim Kodeksom promoviramo njezine suštinske vrijednosti: transparentnost, odgovornost, suradnju, integritet, obostrano uvažavanje te vraćanje društvu iz kojeg potičemo.“

Govoreći o tekstu Kodeksa gđa. Milka Kosanović, direktorica HUP UPL-a naglasila je: „Iako je riječ o visoko reguliranoj industriji, članice HUP UPL-a samoinicijativno su napravile iskorak u smjeru postavljanja dodatnih visokih standarda kojima se definiraju odnosi sa zdravstvenom zajednicom.

 

Stvaranjem okvira normi i načela kojima se promiče povjerenje, odgovorno ponašanje i poštovanje između proizvođača lijekova i zdravstvene zajednice uključujući zdravstvene djelatnike, zdravstvene ustanove, pacijente i udruge pacijenata, Kodeks propisuje standarde za etičku interakciju proizvođača lijekova sa zdravstvenom zajednicom. Njime se propisuju visoke norme i standardi u:

  • odnosima s pacijentima i udrugama pacijenata;
  • naknadama za usluge i konzultacije;
  • sastancima i ugošćavanjima;
  • podršci u obrazovanju profesionalaca iz zdravstvenog sustava;
  • posjetima lokacijama industrije;
  • sponzorstvima i događanjima;
  • donacijama i društvenim pomaganjima;
  • obrazovnim materijalima, medicinskoj opremi i poklonima;
  • davanju uzoraka te postupanju s promotivnim materijalima i informacijama

 

Stupajući na snagu ovaj Etički kodeks obvezujući je za sve članice HUP - UPL-a koje su  dužne konzistentno primjenjivati njegove standarde, vrijednosti i procedure.


*HUP-UPL (Hrvatska udruga poslodavaca-Udruga proizvođača lijekova) osnovana je 31. ožujka 2009., okuplja domaće proizvođače lijekova i osnovana je kao dobrovoljna, neovisna i neprofitna udruga poslodavaca koja štiti i promiče prava interese svojih članova koji su organizirani i posluju u Republici Hrvatskoj u skladu sa važećim propisima. Članovi HUP - UPL-a su: Pliva d.o.o., Belupo d.d., JGL d.d., PharmaS d.o.o., Farmal d.d., Krka Farma d.o.o., Hospira Zagreb d.o.o., Imunološki Zavod (član u mirovanju). Članice HUP – UPL ostvaruju godišnji prihod u visini od 5.200.000.000,00 HRK od čega 62% ili 3.218.000.000,00 HRK odlazi u izvoz. Tijekom posljednje dvije godine industrija je ostvarila ukupne investicije više od 2 milijarde HRK.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.