Mandatar vlade iz korporativnog farmaceutsko-financijskog miljea


Tihomir Orešković (Izvor:vlada.hr)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 23.12.2015.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Mandatar vlade iz korporativnog farmaceutsko-financijskog miljea

Kanadski Hrvat Tihomir Orešković (49) kojem je predsjednica Republike danas povjerila mandat da sastavi vladu, dolazi iz multinacionalnog korporacijskog okruženja, farmaceutske branše. „Jedan je od najbolje pozicioniranih Hrvata u svijetu. S obzirom na tešku gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, logično je da budući premijer bude  iz sfere gospodarstva, financija i poslovnog svijeta“- rekao je o mandataru HDZ-ov Tomislav Kramarko koji ga je uz suglasnost Petrova i Mosta  predložio za mandatara što je Predsjednici dokazano sa 78 zastupničkih potpisa povjerenja Oreškoviću. Predsjednica je po završetku petog  kruga konzultacija Tihomiru Oreškoviću povjerila mandat za sastav nove, 13. vlade RH. 

 

„Vrlo uspješan menadžer, u naponu snage, timski igrač, ima utakmica u nogama, nema političku legitimaciju“- sažeto je budućeg premijera opisao nekadašnji prvi dopredsjednik Vlade  Radimir Čačić, koji je s Oreškovićem surađivao oko podizanja nove tvornice Plive u Hrvatskoj.

 

„Nadam se da će ujediniti Hrvatsku koja je danas izuzetno politički podijeljena i izvući zemlju iz gospodarske i društvene krize“ – komentirao je  Oreškovićevo imenovanje jedan drugi uspješni kanadski Hrvat Igor Štagljar, liječnik i znanstvenik svjetskog glasa koji je kao i Orešković, gradio karijeru u Kanadi.

 

Biografija Tihomira Oreškovića

Rođen je 1966. u Zagrebu. 1989. diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave.

Prvi mu je posao 1992. u farmaceutskoj tvrtki Eli Lilly u Kanadi,  u segmentu financija i međunarodnog poslovanja.

Slijedi posao u   kanadskom Novopharmu, danas članicu Teva grupe, na poziciju potpredsjednika zaduženog za razvoj poslovanja te glavnog financijskog direktora.
2005. godine dolazi na poziciju glavnog financijskog direktora Teve Kanada.
Od 2009. - nakon što je Teva kupila Plivu – Orešković dolazi u Plivu i  glavni je Tevin financijski direktor za Istočnu Europu. 

Godinu dana kasnije, 2010. postaje glavni  Tevin financijski direktor za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).
Od srpnja 2012. do kraja 2014. godine Orešković obnaša dužnost  Predsjednika Uprave Plive  te vodi poslovanje Plive u regiji jugoistočne Europe.

U rujnu  2014.  dolazi na  funkciju glavnog financijskog direktora kompanije Teva Europa.

Tihomir Orešković je čovjeku s velikim iskustvom te uspješnom međunarodnom karijerom.  Od  2012. do  2014. godine – u vrijeme dok je obnašao dužnost  Predsjednika Uprave Plive- povremeno je istupao u medijima te su poznati  njegovi kritički stavovi o ekonomskoj klimi u Hrvatskoj i sporoj birokraciji:  „Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo klimu koja ne potiče ulaganja. Procedure su zamršene i dugotrajne, regulatorni se okvir prečesto mijenja, a neki u administraciji dopuštaju sebi da vas prebacuju od jednog referenta do drugog. Vlada čini pomake i mijenja okvir razmišljanja i rada, no otpori su veliki“. (Izvor: intervju koji je Tihomir Orešković dao časopisu Banka  3/2014.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.