Peti dan po preuzimanju dužnosti predsjedniku Sabora treba odmor?


Željko Reiner, predsjednik Sabora (Izvor: hdz.hr)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.01.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Peti dan po preuzimanju dužnosti predsjedniku Sabora treba odmor?

Samo par dana nakon preuzimanja dužnosti - i to dok je predsjednica Države u radnom posjetu SAD-u a Vlada još nije formirana - šef Sabora Željko Reiner (HDZ) napustio je zemlju i otišao na skijanje. Liječnik, znanstvenik, bivši ministar zdravlja i novoizabrani predsjednik Hrvatskog sabora našao se odmah na udaru javnosti, medija i političkih partnera.

Mišljenje je mnogih da je etički dvojben Reinerov odabir trenutka za odlazak na skijanje. One koji su se u subotu zatekli  na naplatnim kućicama zasmetalo je i „guranje preko reda“ jer je automobil predsjednika Sabora u policijskoj pratnji  („štićena povorka pod rotirkama”) zaobišao ostale koji su u dugačkim redovima čekali u gužvi. To je  izazvalo negativne reakcije  vozača ali i  podrugljive komentare na društvenim mrežama tipa “stigli na skijalište na vrijeme i bez rotirki”.

No, nitko ne osporava činjenicu da predsjednik Sabora pripada u prvu kategoriju štićenih osoba i da je čekanje u koloni sigurnosni  rizik. Sporna je Reinerova odluka da samo 5 dana po konstituiranju Sabora ode na odmor u inozemstvo i napusti zemlju u trenutku dok je u inozemstvu i predsjednica Države a  datum formiranja nove Vlade još uvijek neizvjestan.

Reinerov  kolega političar-liječnik Božo Petrov, postupio je s više sluha za sadašnji trenutak. I on je otišao  na skijanje. Ali samo za vikend, i to samo stotinjak kilometara od kuće, na Kupres.

Podsjetimo, Željko Reiner, predsjednik novog, 8. saziva Sabora  najveći je donator predizborne kampanje HDZ-a s uplaćenih 119.000 kuna dok je njegova supruga liječnica Eugenia Tedeschi-Reiner HDZ-u donirala 30.000 kuna (Izvor: Večernji list 20151106, 20151231)

 

Nije tajna kako je upravo Željko Reiner jedan od HDZ-ovaca koji su, unatoč smjenama vodstva i kadrovima, uvijek ostali u samom vrhu stranku. Tako je Reiner svojevremeno, točnije dok je bio ravnatelj KBC-a Zagreb, uživao veliku potporu Ive Sanadera, a nakon njegovog odlaska i preuzimanja kormila od strane Jadranke Kosor, Željko Reiner nastavlja graditi svoj politički put u HDZ-u uživajući povjerenje i potporu svojih šefova.

 

Iza 62-godišnjeg akademika Željka Reinera je bogata  karijera u medicinskoj i znanstvenoj zajednici te politici. U nastavku prenosimo izvadak iz intervjua za Nacional br. 609/20070716 u kojem objašnjava zašto je ušao u politiku:

 

„Sebe nikad nisam doživljavao kao političara nego kao čovjeka iz struke koji je u najtežim trenucima za Hrvatsku, kad mu je već bilo ponuđeno, odlučio sudjelovati i pomoći u stvaranju države... Presudan trenutak bio je kad sam postao zamjenik ministra zdravstva 1993. na poziv Andrije Hebranga. Još 1990. sam se kao dragovoljac uključio u obranu i postao članom Glavnog stožera saniteta koji je odigrao značajnu, nedovoljno isticanu ulogu u Domovinskom ratu, a koji je  vodio Hebrang, i tada smo počeli bliže surađivati. Prihvatio sam biti njegov zamjenik jer mi se činilo da je veliki izazov sudjelovati u stvaranju nečeg novog, što će biti bolje od prijašnjeg. Prvotni dogovor je bio da ću ostati godinu dana, ali se stjecajem okolnosti sve produljilo na pet godina. Potom je 1998. Hebrang imenovan ministrom obrane i prihvatio sam dužnost ministra zdravstva. Pritom sam jasno naznačio da ću ostati samo do kraja mandata, znači godinu i pol, a onda ću se vratiti na kliniku. Međutim, cijelo to vrijeme ja sam i dalje i znanstveno radio i liječio svoje pacijente.”

 

Je li multitasking umorio akademika Reinera? Kako to da mu godišnji odmor treba već  peti dan po stupanju na novu dužnost predsjednika Sabora?

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.