Liječnica-političarka koja “ne voli političare opće prakse”


Ines Strenja Linić (Izvor: Twitter)

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.01.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnica-političarka koja “ne voli političare opće prakse”

Neurologinja u KBC-u Rijeka, Ines Strenja Linić, konstituiranjem Sabora postaje saborska zastupnica i po sili zakona mora dati ostavku na poziciju predsjednice Skupštine Hrvatske liječničke komore, na koju je ljetos izabrana

 

Iza Ines Strenja Linić je izuzetno uspješna 2015. godina u kojoj je “dobila na svim izborima”:  HUBOL,  HLK, Sabor. Usto je proslavila 50. rođendan i oženila sina, također liječnika. Zastupnica Mosta, liječnica iz Rijeke, neurologinja zaposlena u KBC-u Rijeka, ima iznimno bogatu i zanimljivu biografiju. Udata je, ima 2 odrasla sina i udomljenu 11-godišnju djevojčicu.

 

U politiku je ušla nakon rata koji je provela na prvoj crti bojišta u Gospiću. U listopadu 1991. godine mlada je liječnica riječke hitne pomoći dovela  humanitarnu pomoć i ostala  svih 5 godina na ratištu: “Vidjela sam da nema liječnika. Otišli su Hrvati i Srbi... Shvatila sam da mi je mjesto tamo. Jednako kao svećenik ili učitelj, tako i liječnik mora biti sa svojim narodom. Puno mojih prijatelja već je bilo na ratištu. Stupila sam u kontakt s tadašnjim predsjednikom Kriznog štaba u Gospiću Draženom Jurkovićem. Odveli su me Norcu, u čijoj su brigadi bili dr. Milan Vrkljan i dr. Darko Milinović. U brigadu sam ušla kao treći liječnik i ostala svih pet godina u ratu. Do kraja 1992. godine bila sam u 118. brigadi, a nakon toga postala sam prvi načelnik saniteta 6. gardijske brigade.” (Izvor: intervju za Jutarnji list 20151213)

 

Ines Strenja Linić je u vojsci provela 12 godina a onda izašla uz častan otpust. Postala je prvi vojni neurolog, ali kako  nema vojnih bolnica, odlučila je nastaviti raditi kao neurolog u KBC-u Rijeka, na Klinici za neurologiju.

 

Doktorirala je iz područja stenoza karotidnih arterija  i od tada radi na Zavodu za cerebrovaskularne bolesti. Autor je brojnih znanstvenih radova iz tog područja. “Međutim, unatoč uvjetima koji su danas dovoljni i za odabir u zvanje profesora, već desetak godina mi je onemogućen prijem na Medicinski fakultet u Rijeci, pismeno sam zatražila da me sadašnji dekan primi na razgovor kako bih razjasnila situaciju - već sedam mjeseci nije se udostojio ni odgovoriti niti me primiti na razgovor. Što reći, nažalost dokle god budu nečija stranačka pripadnost ili neki drugi razlozi uvjet stručnog i profesionalnog napredovanja u svim segmentima našeg društva, nećemo moći reći da smo dostigli europske standarde.” – objasnila je nova saborska zastupnica neke od svojih razloga za bavljenje  politikom. (Izvor*)

 

U politici je dva desetljeća, od završetka Domovinskog rata. Bila je od osnivanja član regionalne stranke Primorsko-goranskog saveza, ali se 2014. s njima razišla i nastavila rad kao nezavisna vijećnica u Skupštini Primorsko-goranske županije.

 

”U ratu sam provela svih 5 godina, odnosno 1629 dana u borbenom sektoru. I nikome nije bilo jasno kako to da nisam u HDZ-u, pa im nije bilo jasno kako zastupam neke stavove, a dolazim iz “crvene” Rijeke. Morate znati da se 34.000 Primoraca odazvalo mobilizaciji ili se dragovoljno priključilo HV-u i bili su pretežito na ličkom ratištu. Ali biti branitelj je osobna čast. Nikada nisam mislila da me to na bilo koji način diže iznad ostalih.” (Izvor*)

 

Nakon razlaza s regionalnim Primorsko-goranskim savezom, povezala se s Mostom: “U politici sam 25 godina, lokal-patriot sam, regionalac. Bila mi je zanimljiva opcija koja se javila jer sam vidjela ljude koji se u svojim sredinama bore za neke stvari jednako kao i ja u svojoj. Obratila sam se uredu Mosta, nakon čega su mi poslali čovjeka s kojim sam razgovarala, a potom sam se srela s Božom i Nikolom Grmojom. Budući da sam ja već stvarala platformu nezavisnih ljudi, nezavisnih lista i manjih stranaka u primorsko-goranskoj regiji, imala sam već nešto konkretno s čim sam prišla Mostu. To je bilo u travnju i već smo tada razgovarali o izlasku na parlamentarne izbore.” (Izvor*)

 

Ines Strenja Linić ne namjerava  ući u izvršnu vlast, svoj politički angažman želi fokusirati na zdravstvo i socijalu, ali samo u Saboru. (“Ne volim poklitičare opće prakse” – jedna je od njenih najpopularnijih izjava.) “U Saboru ću stalno otvarati teme zdravstva. Žao mi je što nismo stigli ispregovarati reformu zdravstva, a imamo je kompletno napisanu, kao i za socijalu. Nedostatak novca u hrvatskom zdravstvenom sustavu posljedica je više činjenica: visoke nezaposlenosti u društvu, relativno stare populacije, malih izdvajanja za zdravstvo, neracionalnosti u vođenju prevelikog i neučinkovitog sustava. U sve segmente i na sve razine treba uključiti sve relevantne faktore u zdravstvenom sustavu - komore, poslodavce, sindikate, udruge za zaštitu i promicanje prava pacijenata - kako bi se u suradnji sa zdravstvenom administracijom, koja ne smije imati prednost u kreiranju zdravstvene politike, pronašla rješenja za nagomilane probleme u zdravstvu. No, te ću teme otvarati u parlamentu i kroz saborske odbore. Mislim da sam tu najjača, a drugo me i ne zanima.”

 

Na području socijale, Strenja Linić aktivna promiće udomiteljstva. U zapadnom dijelu Hrvatske jako je dobro razvijeno tzv. urbano udomiteljstvo, da parovi koji imaju biološku djecu proširuju obitelj udomljavanjem djece.

 

“Moram reći da je dio programa Mosta i decentralizacija socijalnih usluga, ali i deinstitucionalizacija. Ne mogu sva djeca biti usvojena, jer imaju roditelje i rođake, ali zato što postoje prepreke usvojenju njihova sudbina ne smije biti odrastanje u domovima. Prije 5 godina sam i sama udomila djevojčicu iz doma koja danas odrasta kao moja kći. Imam dva sina, suprug sina iz prijašnjeg braka i predivno je još jednom djetetu podariti dom i obitelj...Moja djevojčica sada ima 11 godina, sportašica je, ali je zanima i to što radim i moj angažman u Mostu. Jednom prilikom me gledala na televiziji, slušala što govorim i poslije pitala zašto nisam rekla da i ja imam pokćerku. Objasnila sam joj da ona mora pristati i željeti da o tome govorimo. Odgovorila mi je da to želi, i to zato što će se onda još netko vjerojatno odlučiti da uzme dijete iz doma. Suprug i ja smo  svjesni koliko sada ima više samopouzdanja, jer isprva nije željela da se zna da je bila u domu, a sada je spremna o tome javno govoriti.

 

U svom političkom radu angažirat ću se za djecu koja su u domovima, da ne budu u njima do 18. godine, a poslije toga prepuštena sama sebi i prenoćištima za beskućnike. Ta djeca moraju biti pozitivno diskriminirana. Država im mora pomoći da se dalje školuju i moraju imati prioritet pri zapošljavanju. Djece poginulih branitelja koja nemaju posao uglavnom više nema, oni su svi već zbrinuti. Sada se moramo brinuti za ovu djecu koja odrastaju po domovima." (Izvor*)

 

Kao liječnica zaposlena u bolnici u javnom vlasništvu,  Ines Strenja Linić je bila aktivina i u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika (HUBOL) te je jedan od osnivača  njihove podružnice u Rijeci. Na izborima za čelništvo Hrvatske liječničke komore (HLK) sredinom 2015. godine, HUBOL je osvojio 82% mandata pa su iz redova organiziranih bolničkih liječnika (djelatnika u bolnicama u javnom vlasništvu)  imenovani: predsjednik HLK (Trpimir Goluža), prvi dopredsjednik (Krešimir Luetić) i predsjednica Skupštine HLK (Ines Strenja Linić). Stvorena je cijela nova postava i na novi se način promišlja uloga Komore.

 

No, ovih je dana, nakon uspjeha na parlamentarnim izborima i konstituiranja Sabora, Ines Strenja Linić morala dati ostavku na poziciju predsjednice Skupštine HLK  jer je ta funkciju  nespojiva s novom funkcijom saborske zastupnice. Prenosimo izvod iz Priopćenja HLK 20150107 : “Novoizabranoj saborskoj zastupnici MOST-a dr. Ines Strenja Linić danom konstituiranja Hrvatskog sabora prestao je mandat na mjestu predsjednice Skupštine Hrvatske liječničke komore (HLK). Naime, prema članku 25. stavak 4. Pravilnika o izboru tijela Hrvatske liječničke komore ...mandat Predsjednika skupštine HLK prestaje danom imenovanja istih na neku od dužnosti tijela javne i državne vlasti koje su propisane člankom 3. Zakona o sprječavanju sukoba interesa....Izbor novog predsjednika Skupštine  Komore bit će na dnevnom redu prve sljedeće sjednice Skupštine koju će sazvati zamjenik predsjednice Skupštine HLK, prof. dr. sc. Zvonimir Lovrić, dr. med.”

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.