Retorika i komunikacijske vještine ministara zdravlja ex Vlade


ministri zdravlja Siniša Varga i Rajko Ostojić

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 20.01.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Retorika i komunikacijske vještine ministara zdravlja ex Vlade

Inventura: komunikacijske vještine i retorika bivših ministara zdravlja Rajka Ostojića i Siniše Varge

 

Vlada premijera Milanovića je u četvrtak, 14. siječnja održala posljednju sjednicu a mandatar Orešković bi novu vladu trebao predstaviti sutra. U prijelaznom razdoblje - dok se očekuju vijesti o imenima  novih ministara i novim programima - rezimira se rad njihovih prethodnika. Primjerice - kakvu su retoriku i komunikacijske vještine pokazali Milanovićevi ministri tijekom svoga mandata? Nesumnjivo, za razvoj građanske i sređene Hrvatske je značajno da političari znaju kako treba javno komunicirati. U Americi je nepojmljivo da čovjek uopće započne političku karijeru, a da pri tome ne obrati pozornost na govorničku edukaciju, da ne nauči javno komunicirati i da ne poradi na eventualnim govorničkim nedostacima.*

 

Nas specifično zanimaju  Milanovićevi ministri zdravlja Rajko Ostojić i Siniša Varga u kontekstu komunikacijskih vještina i retorike.

 

Rajko Ostojić - prvi ministar zdravlja u Milanovićevoj vladi

Jedan od dobrih poteza prvog ministra zdravlja Vlade kukuriku koalicije svakako je uvođenje institucionalnog okvira za sustavno razvijanje komunikacijskih vještina budućih liječnika - uvođenje tematskog kolegija na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. No, ne samo studenti medicine - već i brojni iskusni liječnici i zdravstveni profesionalci koji nisu ranije bili u prilici – dobili su mogućnost stjecati komunikacijske vještine u Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine pri MEF-u  u Zagrebu. Jer bez dobre komunikacije nema ni dobrog liječenja. Loša komunikacija ugrožava dostojanstvo bolesnika i njihovo liječenje a dobro je osvijestiti i činjenicu da bolji odnos liječnika s pacijentima, ima za posljedicu i manje žalbi i sudskih procesa.

Siniša Varga - drugi ministar zdravlja u Milanovićevoj vladi

Ministar Varga je bio – za hrvatske prilike - izuzetno fokusiran političar s odličnim komunikacijskim vještinama. Iako je Varga svoj prvi nastup u Saboru 08.07. 2014. iskoristio  kako bi se unaprijed ispričao za moguće gramatičke pogreške, objasnivši da je odrastao u Kanadi i da mu hrvatski nije materinji jezik - kasnije je pokazao da je dobar retoričar.

 

U svojim je javnim nastupima govorio suvislo, nije bio sklon osobnim napadima na protivnike, nije vrijeđao neistomišljenike, u potencijalnom stresnim situacijama komunicirao je logično i smisleno...No ponekad se i njemu omaklo. Pamtimo njegovu nepromišljenu seksističku izjavu iz veljače 2015. godine.

Dodjelu priznanja za najbolju medicinsku sestru u protekloj godini svojom je neprimjerenom izjavom zasjenio sam ministar Varga. Prilikom dodjeljivanja svečane nagrade najprofesionalnijoj medicinskoj sestri, dok joj je odijevao kutu, ministar je neprofesionalno izvalio „volimo da su sestre u pripijenom“. Uslijedila je kasnije pisana isprika iz Ministarstva. "Našao sam se u situaciji da je sestra dobila naočigled premalu kutu, a dogovor je s njom bio kako bi se razbila trema, da ćemo to okrenuti na šalu." -  pokušao se opravdati Varga u intervjuu za Novi list i objasniti zašto je dao skandaloznu izjavu koja je onda izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama tipa „pedeset nijansi Varge“.

 

Ovaj slučaj pak dobro pokazuje da političari kod nas često zaborave na razliku između privatnog i javnog govora: i po rječniku, i po stilu, i po strukturi, i po argumentaciji...

 

“Javni govor razlikuje se od privatnoga govora, on pred govornika stavlja obavezu da govori bolje, ispravnije, jasnije, ljepše i pametnije nego kada govori privatno. A kada javno govori osoba koja obnaša visoke političke funkcije tada su ti zahtjevi još i veći. Naravno, i političari mogu, posebno u nadmetanjima i diskusijama, biti emotivni, ljuti, ali ipak trebaju znati što se i kako govori kada je upaljena kamera. Mnogi ministri prošle Vlade taj dio javne komunikacije nisu savladali... Danas, u 21. stoljeću kada sve izjave ostaju arhivirane, kada se snimke mogu pregledavati i postavljati na društvene mreže i kanale, vrlo je važno dobro pripremiti izjavu, važno ju je dobro argumentirati i argumentima reagirati na eventualne kritike. I tako pokazati svoju stručnost i sposobnost.” (Izvor: dr. sc. Gabrijela Kišiček, kolumnistica portala Dnevnik.hr*)

 

*Dr. sc. Gabrijela Kišiček radi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje na diplomskom studiju fonetike predaje Govorničku argumentaciju, Povijest govorništva, Govorništvo za nastavnike i Neverbalnu komunikaciju. Suautorica je knjige "Retorika i društvo" te autorica niza znanstvenih i stručnih radova iz područja retorike. Predsjednica je Odjela za fonetiku HFD-a te članica međunarodnih udruženja retoričara.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.