Reineru predana peticija za nastavak HHMS


HHNS

Autor/Izvor: Izvor: Priopćenje Ministarstva zdravstva 20160114 i Priopćenje Sabora 20160120

Objavljeno: 21.01.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Reineru predana peticija za nastavak HHMS

Predsjednik Sabora, Željko Reiner primio je jučer članove izaslanstva podnositelja peticije za nastavak rada hitne helikopterske medicinske službe (HHMS). Primivši peticiju, Reiner se obvezao peticiju uputiti Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku te Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu, koji bi se trebao formirati u petak, 22. siječnja. Predsjednik Sabora je osobno podržao potrebu za radom hitne helikopterske službe te istaknuo vitalnu važnost helikopterskoga prijevoza za pacijente na otocima i teže pristupačnim područjima Hrvatske.

 

Podsjetimo, u Hrvatskoj postoji dugogodišnja tradicija vojne hitne helikopterske službe za unesrećene i oboljele na otocima i drugim udaljenim područjima. No, prema standardu EU hitna helikopterska medicinska pomoć treba biti u sklopu civilnoga sektora jer vojni helikopteri  nisu dovoljno opremljeni za tu namjenu (medicinska pomoć već za vrijeme leta) te ne mogu pružati medicinsku pomoć u okviru „zlatnog sata“.

 

U posljednjih desetak godina manjak organiziranosti  i afere odgađale su uspostavu civilne helikopterske hitne medicinske službe. Tek u rujnu 2015. godine, pri kraju  mandata Milanovićeve vlade, pokrenut je pilot-projekt HHMS s talijanskom rent-a-opremom i  pilotima. U 4  mjeseca trajanja pilot projekta HHMS-a bilo je:

  • 219 intervencija,
  • osiguran je zdravstveni standard EU i za hrvatske građane građane slabije prometno povezanih mjesta jer  HHMS  omogućuje intervencije u roku „zlatnog sata“.

No 9. siječnja 2016. je pilot projekt HHMS istekao a  tehnička Vlada nije bila u mogućnosti odobriti trošak za njegov nastavak. Kako i samo ime govori, riječ je o pilot projektu, koji je kao takav ograničenog trajanja, nakon čega se donosi odluka o nastavku dugoročnog projekta ili odustajanju od istoga.

 

Bivši ministar zdravlja Siniša Varga pokrenulo je pilot-projekt HHMS zbog činjenice da su se u Hrvatskoj za tu svrhu desetljećima koristili nenamjenski helikopteri (vojska). Iako su vojni piloti spasili brojne živote i ulagali velike napore u kriznim situacijama, korištenje isključivo nenamjenskih helikoptera nije adekvatno i ne smije biti trajno rješenje niti prema EU standardima.

 

Za razliku od vojnih helikoptera, talijanski helikopteri angažirani u rujnu 2015. kroz pilot-projekt HHMS opremljeni su kao manje jedinice intenzivne njege, čime je pacijentima bio omogućen početak liječenja već tijekom prijevoza do bolnice. Također, za razliku od transportnih (vojnih), namjenski civilni medicinski helikopteri mogu slijetati na različite manje površine te na neuređene i iznimno zahtjevne terene bliže pacijentu, što im olakšava pristup pacijentu i dodatno skraćuje vrijeme prijevoza do bolnice i to u okviru ‘zlatnog sata’.

 

Postojanje hitne helikopterske medicinske službe znači izjednačavanje medicinske usluge na cijelome području zemlje te osobito zaštitu stanovnika u ruralnim područjima i na manjim otocima, gdje jedan liječnik nerijetko pokriva i nekoliko otoka a ovakav zdravstveni servis je nužan i za hitan prijevoz turista.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.