Priopćenja: HUBOL, HLK i nastup novog ministra zdravlja

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 28.01.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:

Ključne riječi:

Priopćenja: HUBOL, HLK i nastup novog ministra zdravlja

Novi ministar zdravlja dolazi iz redova bolničkih liječnika kojih u Hrvatskoj ima oko 7500 a svaki četvrti je član HUBOL-a (Hrvatska udruga bolničkih liječnika). I ministar Dario Nakić i predsjednica Saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić su članovi HUBOL-a. Podsjetimo, na izborima za čelništvo Hrvatske liječničke komore (HLK) sredinom 2015. godine, HUBOL je osvojio 82% mandata pa su iz redova organiziranih bolničkih liječnika (djelatnika u bolnicama u javnom vlasništvu) imenovani: predsjednik HLK Trpimir Goluža, prvi dopredsjednik HLK Krešimir Luetić i predsjednica Skupštine HLK Ines Strenja Linić (koja je u međuvremenu, nakon izbora za saborsku zastupnicu, zbog zakonske obaveze morala dati ostavku na čelnu ulogu u HLK).

Stoga ne čudi da su već prvog radnog dana u mandatu ministra zdravlja Nakića, obje organizacije izdale priopćenja u kojima izražavaju  zadovoljstvo zbog ministrove najave konačnog reguliranja statusnih i ostalih prava liječnika putem zasebnog strukovnog kolektivni ugovor za liječnike za razliku od dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji se odnosio na sveukupno zaposlene u zdravstvu.

Iz Priopćenja HUBOL-a 20160125,  koje potpisuje čelnica Ada Barić, izdvajamo:

“Ministre Nakić, čestitamo Vam na imenovanju. S obzirom da ste član HUBOL-a od samih početaka, nadamo se da ćete zajedno za HUBOL-om i svim ostalim ključnim liječničkim udrugama napraviti prvu pravu reformu zdravstvenog sustava…

Bolnički liječnici su glavni pokretač "zdravog zdravstva" u Republici Hrvatskoj na temeljima koje je postavio HUBOL. Nažalost, do realizacije i priznanja statusa bolničkih liječnika u radu prethodnih zdravstvenih administracija nije bilo razmijevanja niti interesa. Možemo reći da smo posljednje dvije godine "tapkali u mjestu", a mogli su se vrlo jednostavno napraviti potezi koji bi nam uvelike olakšali svakodnevni rad. Definirali bi se naši uvjeti rada u vidu strukovnog kolektivnog ugovora, postali bi ravnopravniji liječnicima u EU, spriječio bi se odlazak liječnika na rad u inozemstvo te iskoristili postojeći kapaciteti zdravstvenog sustava za maksimalnu efikasnost. Za sve navedeno bi ulaganja ili troškovi bili nepostojeći ili minimalni…“

Iz Priopćenja HLK-a 20160125, koje potpisuje čelnik Trpimir Goluža, izdvajamo:

„Hrvatska liječnička komora (HLK) u cijelosti podržava najavu novog ministra zdravlja, Daria Nakića, o nužnosti sklapanja strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike. HLK smatra da je sadašnji kolektivni ugovor za zdravstvo nepravedan i nefunkcionalan za liječnike jer neodgovarajuće vrednuje posebnosti liječničke profesije i oblike rada svojstvene samo liječnicima.

Zbog specifičnosti prirode liječničkog posla, zbog njihove jedinstvene odgovornosti i zbog sve brojnijih odlazaka liječnika iz Hrvatske, smatramo da je donošenje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike od krucijalne važnosti. Donošenjem strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike na odgovarajući način se vrednuje strateška važnost liječničke profesije zbog njihove stožerne uloge u sustavu zdravstva, s ciljem očuvanja i unapređenja ukupnog zdravlja stanovništva.

U velikom broju zemalja EU postoji strukovni kolektivni ugovor za liječnike a u Sloveniji je uveden još prije 20-tak godina i nije rezultirao kasnije dodatnim zahtjevima drugih struka za strukovne ugovore.

Sklapanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike neće dovesti do novih financijskih izdataka ili opterećenja za hrvatski proračun...”

Podsjetimo, nakon 8. studenoga, Mostov inovativni način sastavljanja vlade, odnosno vlada kao rezultat pregovaračkog procesa s pravom veta na izbor ministara, rezultirala je situacijom s malo konkretnih podataka  o potezima u prevažnom zdravstvenom resoru, za koji je premijer Orešković u svom prvom nastupu pred Saborom samo kazao da ga treba racionalizirati. Zbog toga je jedan od prvih intervjua resornog ministra Daria  Nakića za Dnevnik Nove TV 20160124 izazvao veliko zanimanje javnosti. Novi ministar zdravlja dao je svoje viđenje vrućih tema u resoru zdravstva.

Nakić je nagovijestio i svoje prve poteze:

•  HITNA MEDICINA “jedna od doista prvih stvari bit će uređivanje funkcioniranja hitne službe” uključujući i HHMS (helikopterski hitni medicinski prijevoz),
  • DEFINIRANJE ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA (“ne smijemo dozvoliti da niti jedan jedini građanin RH na svom cijelom teritoriju ne može dobiti nešto što treba spadati u njegova prava da bi ostvario kompletnu zdravstvenu uslugu. Jedan od načina kako mođemo povećati financijski dio i da se upravo to ne dogodi je osigurati i ugovoriti usluge koje su iznad standarda....nadstandard a ne a osnovni dio zdravstvenog osiguranja treba otvoriti tržištu...”)

Kad je riječ o STRUKOVNOM KOLEKTIVNOM UGOVOR LIJEČNIKA, ministar Nakić je rekao:

“Ja jesam za strukovni KU... Svakako ću sjesti sa liječničkim sindikatom (HLS), s Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) i sa Hrvatskim liječničkim zborom (HLZ). Naravno, i sa udrugama medicinskih  sestara i zdravstvenih  i nezdravstvenih djelatnika... (HUMS). Ali, što se tiče strukovnog KU ja ću doista tražiti razumijevanje sindikata to što nećemo moći povećati plaće liječnicima...”.

Ministar Nakić se izjasnio  i o tome koje mjere svog prethodnika Varge smatra dobrima:

• IZLAZAK HZZO iz riznice („HZZO ostaje izvan riznice“),
  • provođenja NACIONALNOG PROGRAMA (“koji se odvijaju već duže vrijeme i nastavit će se sasvim sigurno  dalje”), uključujući FUNKCIONALNOPOVEZIVANJE BOLNICA (“Što se tiče spajanja raznih bolnica koje nisu dovoljno profitabilne ili nemaju dovoljno pacijenata, slažete li se Vi s tim? To nije loša ideja. Ne vidim ništa lošeg u tome da se u jednoj razvija jedna djelatnost i na taj način da se podigne kvaliteta.”)
  • provođenje JAVNE NABAVE (“postigle su se  uštede na cijenama lijekova”).

Nakić je izdvojio i neke mjere svog prethodnika Varge koje su loše i koji će se mijenjati:

• način UGOVARANJA BOLNICA i HZZO-a (“morati ćemo naći jedan drugi način ugovaranja bolnica i HZZO-a”)
  • način IMENOVANJA SANACIJSKIH UPRAVITELJA (depolitizacija zdravstva),
  • način POTICANJA IZVRSNOSTI LIJEČNIKA (“onaj nesretni pokušaja kad su išli prikazati koji su najbolji i najproduktivniji liječnici. Način, kriterij na koji je to bilo određivano... ako bilo koga iz strukovne zdravstveneorganizacije pitate, komentari će biti poražavajući.”)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.