Časni sud HLK utvrđuje nedostojnost 283 liječnika osuđena za korupciju


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.02.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Časni sud HLK utvrđuje nedostojnost 283 liječnika osuđena za korupciju

Hrvatska liječnička komora (HLK) započela je 05.02.2016. postupke za utvrđivanje nedostojnosti 283 liječnika pravomoćno osuđenih pred Županijskim sudom u Zagrebu za kazneno djelo primanja mita. Riječ je o liječnicima osuđenim u takozvanoj aferi Hipokrat tijekom 2014. i 2015. godine.

 

Postupci utvrđivanja nedostojnosti liječnika će se provoditi pred Visokim časnim sudom Hrvatske liječničke komore a prema dostavljenim presudama Županijskog suda za 283 osuđena liječnika.

 

Svrha postupka za utvrđivanje nedostojnosti jest utvrditi u kojoj mjeri činjenica da je liječnik osuđen za neko kazneno djelo utječe na njegovu dostojnost za daljnje obavljanje liječničkog poziva.

 

U slučaju utvrđivanja nedostojnosti,  Visoki časni sud Hrvatske liječničke komore liječniku  može izreći disciplinsku mjeru privremenog ili trajnog oduzimanja odobrenja za samostalan rad. To znači da bi bez licencije i bez posla mogao  ostati veliki broj liječnika PZZ ali i stotine tisuća njihovih pacijenata.

 

Zbog velikog broja predmeta, očekuje se da će se postupci za utvrđivanje nedostojnosti  pred Visokim časnim sudom HLK provoditi do kraja 2016. godine. Tijekom veljače zakazano je prvih 14 rasprava

 

Podsjetimo, afera Hipokrat započela je u studenom 2012. godine kada je otkriveno da su čelnici farmaceutske tvrtke Farmal preko trgovačkih putnika nudili i plaćali mito liječnicima opće prakse kako bi oni svojim pacijentima prepisivali Farmalove lijekove. 

 

Uskok je prva saznanja o mogućem podmićivanju liječnika i ljekarnika od strane farmaceutske kuće Farmal dobio od istraživačke novinarke Slobodne Dalmacije Nataše Škaričić. Opsežna je istraga trajala godinu dana da bi krajem 2013. Uskok  podigao  naveću optužnicu u povijesti hrvatskog pravosuđa u kojoj su op­tužene 364 osobe - liječni­ci, ljekarnici, posrednici i trgovačko društvo Farmal. Oni su se teretili za više kazne­nih djela, među kojima su udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporaba položaja i ovlasti te potica­nje na zloporabu položaja i ovlasti.

 

Optužnica je obuhvatila samo one liječnike za koje je tužiteljstvo sumnjalo da su primili novac ili bonove, dok oni koji su prepisivali Farmalove lijekove zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa, nisu optuženi. Većina optuženih priznala je krivnju i  nagodila se s DORH-om te dobila uvjetne kazne, no neki su kažnjeni novčano ili umjesto kazne zatvora radom za opće dobro.

 

Zbog specifičnosti liječničkog poziva, njihova strukovna komora ima predviđen stegovni postupak pred Visokom sudom časti za one s pravomoćnom sudskom presudom. Ali - iako su u Hrvatskoj liječničkoj komori još tijekom 2014. i 2015. godine zaprimili pravomoćne presude Županijskog suda u Zagrebu za svoje članove, podmićene liječnike – tadašnje je čelništvo odugovlačilo sa pokretanjem stegovnog postupka.

Tek nakon izbora novog čelništva HLK  u ljeto 2015., započelo se s pripremama za strukovno sankcioniranje za primanje mita osuđenih  liječnika. U listopadu 2015. proces je ponovo zaustavljen jer  se uključilo Ministarstvo zdravlja koje je Hrvatskoj liječničkoj komori uskratilo suglasnost na iz­mjene njezina Statuta čime je tada  izbjegnuto i procesuiranje podmićenih obiteljskih liječnika pred Visokim časnim su­dom HLK. Razlozi za taj potez ministra zdravlja Varge bila je bojazan da će bez licencije i posla ostati veliki broj liječnika PZZ, ali i stotine tisuća njihovih pacijenata.

 

U međuvremenu je izabrana nova Vlada i novi ministar zdravlja te u takvim okolnostima HLK nastavlja postupke utvrđivanja nedostojnosti 283 liječnika s pravomoćnom sudskom presudom za uzimanje mita.

 

„Od prethodnog vodstva Komore naslijedili smo izazov suočavanja s problemom pravomoćno osuđenih kolega. Pokretanje postupka utvrđivanja nedostojnosti smatramo društveno odgovornim i zrelim potezom. Ne samo zato jer njime izražavamo princip poštivanja pravne države i potvrđujemo vjerodostojnost institucije HLK-a već i stoga jer njime okončavamo agoniju kojoj su naši članovi izloženi zadnje tri i pol godine“ -  naglašava predsjednik HLK Trpimir Goluža u Priopćenju za medije 20160204.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.