*Dan liječnika: HLK traži od Vlade hitan Akcijski plan za ostanak liječnika


Autor/Izvor: Priopćenje HLK 20160216

Objavljeno: 26.02.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan liječnika: HLK traži od Vlade hitan Akcijski plan za ostanak liječnika

Hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 2.500 bolničkih specijalista da bi dosegnuo prosječan broj liječnika na 1000 stanovnika u zemljama EU, koje usprkos tom broju imaju potrebu za dodatnim liječničkim kadrom.

 

U  4 godine broj liječnika specijalista u bolničkom sustavu pao je za gotovo 15%, pokazuju podaci HLK. Još  2011. godine u bolničkom sustavu bilo je 7.007 liječnika specijalista, dok ih je **2015. bilo tek 6.019, što je 988 liječnika manje u četiri godine.  

 

"Alarmantni su podaci kako je, u zadnje 2 godine, više od 1.000 liječnika prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, pri čemu je njihova prosječna dob za 17 godina manja od prosječne dobi specijaliste u sustavu (35 godina : 52 godine)....Iz sustava nam odlaze mladi, sposobni liječnici koji su uvjereni u svoje znanje i sposobnosti i koji su spremni mukotrpno i predano raditi. Odlazi nam perspektiva sustava.

 

Navedeni podaci jasno ukazuju da su trenutni uvjeti rada, kao i društvena pozicija liječnika neprimjereni, nezadovoljavajući i destimulativni. Ako se čim prije ne zaustavi ovakav trend odlaska liječnika, doći će do ozbiljnog i nepovratnog urušavanja kvalitete pružanja zdravstvene skrbi hrvatskim građanima.

 

Prošla zdravstvena administracija ni na koji se način nije aktivno angažirala na rješavanju ovog gorućeg problema, umjesto toga mahala je praznim obećanjima.

 

Kvalitetno zdravstvo je ne samo primarni nacionalni interes, već i  osnovni interes svakog našeg građanina.Liječnike se u sustavu hrvatskog zdravstva može zadržati samo stimulacijom, a ne represijom.

 

Tražimo od ove Vlade da djeluje odmah i bez odgode krene rješavati ovaj višegodišnji, gorući problem hrvatskog zdravstva. Od Vlade zahtijevamo da u najkraćem mogućem roku donese Akcijski plan s konkretnim mjerama za ostanak liječnika u Hrvatskoj, odnosno očekujemo djelotvorna rješenja i očekujemo ih odmah.

 

Obećanja, koja bi se trebala početi ostvarivati u periodu od  2 ili 4 godine, nisu rješenje ovog problema i nisu prihvatljiva.

 

Podsjetimo, hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 2.500 bolničkih specijalista da bi dosegnuo prosječan broj liječnika na 1000 stanovnika u zemljama EU, koje usprkos tom broju imaju potrebu za dodatnim liječničkim kadrom.

 

Hrvatska liječnička komora (HLK)  sljedeće mjere vidi kao mogućnosti konkretnih poteza za rješavanje ovog problema:

  • omogućavanje strukovnog kolektivnog pregovaranja za liječnike,
  • bolju organizacija rada,
  • omogućavanje dopunskog rada liječnicima kod poslodavca iz iste djelatnosti,
  • uvažavanje europskih kriterija vremensko-kadrovskih normativa u pružanju zdravstvenih usluga,
  • povećanje broja izvršitelja u sustavu.
  • povoljnije stambeno kreditiranje mlađih liječnika,
  • porezne olakšice za rad u za život manje atraktivnim sredinama,
  • sustavno omogućavanje stručnog usavršavanja,
  • pravednije napredovanje u struci,
  •  jednostavniju i učinkovitiju proceduru priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Hrvatska liječnička komora (HLK) traži od nove Vlade RH da odmah, žurno krene rješavati višegodišnji problem odlaska liječnika iz Hrvatske te da definira konkretne mjere za poboljšanje statusa liječnika kojima bi se zaustavilo njihovo napuštanje hrvatskog zdravstvenog sustava.“ (Izvor: HLK Priopćenje za medije 20160216, potpisuje predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža

 

* Hrvatski dan liječnika,

obilježava se u spomen na 26. 02. 1874. godinu, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor (HLZ) kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke. Danas, 142 godine kasnije, pred liječničkom  profesijom  su veći izazovi no ikad prije. S jedne strane,  razvoja znanosti poglavito molekularne genetike i medicine doveo je do toga  da je velik broj bolesti postao ili potpuno izlječive ili izlječive u izrazito visokom postotku. No, dijagnostički postupci sve su skuplji i skuplji. Očekivanja pacijenata sve su veća i veća. Medicinske spoznaje množe se takvom brzinom da je stalno i trajno cjeloživotno učenje medicinskog osoblja postalo imperativ.

 

**Broj liječnika u bolničkom sustavu RH na dan 01.04.2015.= 6.019

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.