Italija: po zdravlje opasna dječja odjeća s otrovnim krznom povučena s tržišta


Izvor: Udruga Prijatelji životinja

Autor/Izvor: Udruga Prijatelji životinja

Objavljeno: 24.02.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Italija: po zdravlje opasna dječja odjeća s otrovnim krznom povučena s tržišta

Krajem siječnja Ministarstvo zdravlja Italije naredilo je da se  s tržišta  povuče dječja odjeća s otrovnim krznom. U odjevnom artiklu marke Blumarine Baby, testovi su  pokazali prekomjernu prisutnost heksavalentnog kroma koji je karcinogen i može izazvati alergijske reakcije. Po zdravlje  opasne tvari nađene su  u odjevnim predmetima proizvođača  Woolrich i D&G, namijenjenih za djecu do godinu i pol starosti.

 

Zasluga je to  talijanske organizacije LAV (Lega Anti Vivisezione) koja je na odjevnim predmetima sa životinjskim  krznom provela ispitivanja i objavila  dokaze o prisutnost otrovnih tvari u razini iznad dopuštene .

 

Koje sve opasnosti po zdravlje prijete djeci i odraslima iz odjevnih predmeta s krznom?

Istraživanja u Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji utvrdila su u artiklima s krznom prisutnost otrovnih tvari u koncentraciji višoj od dopuštenih.

 

Posebno je zabrinjavajuće što se otrovi nalaze i u dječjoj odjeći. Posljednje takvo istraživanje provedeno u Nizozemskoj, testiranjem dječjih odjevnih predmeta s krznom poznatih modnih brendova, pokazalo je prekomjerne razine opasnih formaldehida i etoksilata.

 

U većini testiranih detalja od krzna, poput obruba kapuljača, nađene su visoke razine kroma, formaldehida i etoksilata koji mogu izazvati iritacije, alergije, rak i hormonalnu nestabilnost. Pri nošenju takvih artikala, otrovne tvari upijaju se putem zraka ili kroz kožu. Etoksilati u ljudskome tijelu mogu ostati i do dvadeset godina, uzrokujući kronične zdravstvene probleme.

 

Iako industrija krzna tvrdi da je krzno prirodan proizvod, istraživanje Sveučilišta Michigan utvrdilo je da je potrebno 20 puta više energije za proizvodnju kaputa od životinjskoga krzna nego od umjetnoga krzna. Riječ je o izrazito neprirodnom procesu u kojemu se propadanje krzna sprječava njegovim obrađivanjem brojnim opasnim kemikalijama, koje su  teški zagađivači i trovači.

 

Nakon osnovne obrade krzna znaju se koristiti dodatne otrovne tvari, poput izbjeljivača i boja. Pritom nastaje velika šteta za okoliš.  

 

Proizvodi od životinjskoga krzna opasni su za one koji ih nose ali i za one koji  rade u proizvodnji takve odjeće. Radnici u procesu proizvodnje krzna izloženi su opasnim tvarima zbog kojih imaju povećan rizik od  leukemije i raka.

 

Ne treba zaboraviti ni da životinje u industriji krzna završavaju život gušenjem plinom, lomljenjem vratova ili elektrokucijom.

 

U Hrvatskoj je 2007. donesena zakonska zabrana uzgoja životinja radi krzna. No, prijelazno razdoblje je 10 godina pa će zabrana stupiti na punu snagu tek 2017. godine.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.