KBC Rijeka: već treća operacija uz implantate izrađene 3D pisačem


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 1.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

KBC Rijeka: već treća operacija uz implantate izrađene 3D pisačem

CT snimka gotovo raspadnute donje čeljusti 57-godišnjeg pacijenta, pretvorena je u računalni 3D model na temelju kojeg je konstruiran kalup i 3D pisačem, odnosno aditivnim postupkom, izrađen implantat.

 

Tim prof. dr. Roberta Cerovića s Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Rijeka, nedavno je izveo izuzetan zahvat rekonstrukcije mandibule, dijela donje čeljusti, pacijentu kojemu je zbog praktički raspadnute čeljusti, čestih upala i prijetećih prijeloma nije bilo druge no kirurški ukloniti dio čeljusti i zamijeniti ga umjetnim.

 

Pri takvim se zahvatima inače prenosi tkivo s noge, no riječki su se medicinski stručnjaci odlučili za  inovativan pristup.

 

Pacijentu Ranku Dronjiću, u donju su čeljust ugradili  implantat načinjen uz pomoć 3D pisača, i to iz  akrilatnog polimera.  Ovo je prvi takav zahvat u čeljusnoj kirurgiji u Hrvatskoj, dok je u svijetu zabilježeno nekoliko slučajeva ugradnje implantata načinjenog uz pomoć 3D tehnologije, ali iz  znatno skupljeg titana. Tvrdi akrilatni polimer koji je korišten u KBC-u Rijeka  stajao je oko 3500 kuna, a da je od titana stajao bi tisuće eura.

 

Operacija na donjoj čeljusti s  izradom i ugradnjom  implantata  načinjenog uz pomoć 3D pisača, i to iz  akrilatnog polimera – trajala je 9 sati. Kalup u koji se izlijeva materijal za implantat morao se sastavljati iz 7 dijelo­va kako bi se uopće mogao izvaditi i obaviti rekonstrukcija. Uz medicinske stručnjake  iz KBC-a Rijeka – u operaciju su bili uključeni i strojarski stručnjaci  iz Centra za aditivne tehnologije FSB-a Zagreb (Fakultet strojarstva i brodogradnje). Riječ je o  prof. dr. Mladenu Šerceru i Miodragu Kataleniću koji su izradili 3D tiskani kalup.

 

57-godišnji Riječanin Ranko Dronjić, pacijent je na kojem je izvedena ova izuzetna operacija. Imao je  praktički raspadnutu čeljusti a zbog  čestih upala, bolova, oteklina… nije bilo druge no kirurški ukloniti dio čeljusti i zamijeniti ga umjetnim.

 

KBC Rijeka  prednjači u primjeni aditivnih tehnologija u medicin, u kratkom su vremenskom razmaku izvedena čak 3 zahvata/ugradnje implantata izrađenih uz pomoć 3D pisača:

  • zahvat  na donjoj čeljusti ugradnjom implantata izrađenog uz pomoć 3D pisača, i to iz  akrilatnog polimera ( Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju),
  •  dvije operacije ugradnje implantata/vratnih  kralješaka oblikovanih uz pomoć  3D pisača (Klinika za neurokirurgiju)

Na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Rijeka, planiraju nove zahvate i u  pripremi je, ovaj put u suradnji s riječkim Tehničkim fakultetom, zahvat rekonstrukcije gornje če­ljusti i očne duplje kao zdravstve­no i estetsko rješenje za pacijenta operiranog zbog karcinoma gornje čeljusti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.