Zdravstvene usluge turskog Acibadema uskoro i za Hrvate


Acibadem

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 1.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Zdravstvene usluge turskog Acibadema uskoro i za Hrvate

Acibadem (čit. Adžibadem), turska grupacija s 18 vrhunskih bolnica, uskoro će svoje usluge ponuditi i hrvatskim građanima. Najprije kroz predstavništvo, a razmatra se i mogućnost izgradnje bolnice u Hrvatskoj. Turska medicinska grupacija će hrvatskim pacijentima ponuditi visokotehnološke medicinske tretmane, dosad nedostupne u Hrvatskoj, a cjenovno za 50 % niže u odnosu na zapadnu Europu i SAD. 

 

HZZO je prošle godine na liječenje i dijagnostiku hrvatskih građana u inozemstvu potrošio oko 60 milijuna kuna. No, politika liječenja u inozemstvu o trošku državnog osiguravatelja nije strukturirana. Za razliku od našeg HZZO-a, zemlje u susjedstvu su to riješile na transparentniji način. Srbija, BiH i Crne Gore imaju ugovore s bolničkim centrima u inozemstvu  pa njihovi građani o trošku države dobivaju vrhunsko liječenje koje ne mogu ostvariti kod kuće. Turski Acibadem ima potpisane ugovore sa zavodima za zdravstvena osiguranja u tim zemljama.

 

Riječ je o medicinskoj grupaciji utemeljenoj  1991. godine  u Turskoj koja je  2012. godine  na platformi partnerstvu sa IHH Berhad zdravstvenom zaštitom - koja je jedan od najvećih grupacija na Dalekom istoku – postala  drugi veličini lanac zdravstvene zaštite na svijetu. Danas Acibadem  zapošljava oko 18.000 djelatnika a iskusno medicinsko  osoblje i visoka tehnologija pomažu pacijentima sa svih strana svijeta u centrima za liječenje raka,  neplodnosti, transplantacije organa, ortopedije, sportske medicine, nuklearne medicine i robotičke kirurgije. U sastavu grupacije je:

 • 18 bolnica (osim u Turskoj, bolnice su u Makedoniji, sjeverenom Iraku a do kraja ove godine bit će otvorene i bolnice u Amsterdamu i Bugarskoj)
 • 13 zdravstvenih centara,
 • Univerzitet Acibadem, vlastitu medicinsku obrazovnu instituciju,
 • Acibadem Labmed  koji pruža usluge  genetske i patološke analize kao i banke matičnih stanica i krvi iz pupčane vrpce. Suradnja sa Labmed Dortmund GmbH-om koji u Njemačkoj aktivno posluje već više od 30 godina Acibadem Labmed-u je donijela akreditaciju „ISO 15189“  za kliničke laboratorije.
 • Acibadem Project  Menagement  za razvoj projekata bolnica,
 • Acibadem Mobile Health za  mobilne usluge,
 • Acibadem  zdravstveno osiguranje,

Medicinska grupacija Acibadem pruža kompletnu medicinsku usluge po međunarodnim standardima, tu su kvalificirani i akreditirani centri izvrsnosti:

 • 7 centara za dijagnostiku i liječenje tumora (kirurški, radioterapijom, kemoterapijom),
 • 12 centara zdravstvene njege (kardilogija i kardiokirurgija za djecu i odrasle),
 • 9 centara za izvantjelesnu oplodnju,
 • 5 centara za transplantaciju organa (jetra, bubreg, koštana srž),
 • 4 centra za kralježnicu,
 • 1 centar za sportsku medicinu koji je akreditiran od strane FIFA-e,
 • 8 centara nuklearne medicine,
 • 5 centara robotičke kirurgije.

 

U Acibadem medicinskoj grupaciji primjenjuju inovativne postupke, uz najmoderniju tehnologiju i vrhunske stručnjake:

 

Cyberknife protiv tumora

Cyberknife je prvi svjetski robotski radiooperativni sustav dizajniran za liječenje raka u cijelom tijelu s milimetarskom preciznošću. U Acibademu ga koriste za neinvazivnu (bez reza i krvi) kirurgiju zloćudnih i dobroćudnih tumora mozga, glave i vrata, pluća, bubrega, jetre, kralježnice, pankreasa i bubrega. Uređaj ima poseban akcelator kojim upravlja robot. Računalni sustav pokreće robota oko pacijenta i pritom ga zrači s velikom preciznošću - pod različitim kutevima i na velikom broju točaka. Trenutno u svijetu ima 200 Cyberknife uređaja a 15 njih je u Acibademu.  Vrijednost uređaj je oko 10 milijuna eura.

Truebeam protiv tumora

U Acibademu  pacijente zrače i golemim linearnim akceleratorom Truebeamom koji koriste za zračenja najmanjih, posebice teško dostupnih tumora i tumora na mozgu. Zbog visokih doza smanjeno je vrijeme koje pacijent provede pod zračenjem 4 do 8 puta. Bolnica Acibadem Maslak u Istanbulu predstavlja centar izvrsnosti opremljen vrhunskim uređajima za radijacijsku onkologiju – robotskim radiooperativnim sustavom Cyberknife i najsuvremnenijim linearnim akceleratorom Truebeamom. Zahvaljujući tom sustavu, maligna područja u mozgu, ali i cijelom tijelu, mogu biti tretirana visokim dozama zračenja, dok se zdravo tkivo čuva u najvećoj mogućoj mjeri od posljedica zračenja.

Nakon tretmana Cyberknife i Truebeam uređajima (dnevna bolnica), pacijenti se istog dana mogu vratiti svome domu i svojim svakodnevnim aktivnostima.

Intraoperativni linerani akcelerator je uređaj za radioterapiju vrijedan 4,5 milijuna kuna. On šalje visoke doze zračenja izravno u područje zahvaćeno tumorom, dok je pacijent još na operacijskom stolu. Učinci operacije su znatno bolji, a pacijenti ne moraju dolaziti na dodatno zračenje, koje bi trajalo još dodatnih 6 tjedana. Riječ je o uređaju kojeg Hrvatska nema a udruga Europa Donna već 3 godine prikuplja novac kako bi ga nabavila za Hrvatsku. 

 

Imunoterapijom protiv tumora

Onkološki bolesnici koji dođu u Acibadem na kemoterapiji, zbog dobre premedikacije nemaju nuspojava, poput mučnina, povraćanja, glavobolja ili problema s limfnim sustavom, a rak se liječi i novom metodom – imunterapijom, u kojoj ključnu ulogu ima aktivacija T-stanica. Kod imunoterapije učinak je dvostruk - lijek uništava kancerogena tkiva i jača imunitet. Imunoterapija i kemoterapija pripremaju se u laboratoriju za svakog pacijenta posebno. Nakon što naprave lijek u strogo kontroliranim uvjetima, tri puta provjeravam je li sve u redu i po liječničkim uputama. Dnevno se napravi od 30 do 150 lijekova. Pohranjeni su u posebnom spremniku koji otiskom prsta može otvoriti samo nekoliko djelatnika. Na onkološko-hematološkog odjela, radi se s vrlo skupim lijekovima. Stroge su kontrole, ali i evidencija kad i komu se dala koja količina lijeka.
Svaki pacijent nakon dobivanja kemoterapije i imunoterapije leži u posebnoj sobi, opremljenoj uređajima koji  prate vitalne funkcije, a sate mirovanja krate uz članove obitelji i gledanje televizora.

 

Robotički sustav da Vinci - robotička kardiokirurgija

Acibadem je vodeći centar za robotičku kardiokirurgiju u Europi i šesti u svijetu. U šest godina uspješno su izveli 250 operacija. Pri operacijama koristi robotički sustav da Vinci, kojeg je razvila NASA za obavljanje operacija astronauta u svemiru, a omogućava minimalno invazivne operacije. Operativni zahvat se obavlja kroz male rezove između rebara, a robot da Vinci pretvara kirurgove pokrete ruku u precizni rad sitnih instrumenata. Kardiokirurg pritom cijeli zahvat nadgleda na monitoru uz pomoć malene 3D kamere uvedene u tijelo.Za razliku od klasičnih operacija, pri robotičkim operacijama  nema velike traume za bolesnike. Nema velikog reza prsnog koša niti krvarenja, nema transfuzije, nema dugog oporavka, smanjen je rizik od infekcija, pacijent se brzo vraća svojim dnevnim aktivnostima  i smanjeni su troškovi liječenja.

 

Embrioskop- umjetna oplodnja i zamrzavanje jajnih stanica žena prije kemoterapije

Bolnica Acibadem Fulya, centar je za umjetnu oplodnju u kojem je uspješnost tretmana umjetne oplodnje 90 %, uz prosjek od oko 45% rođenja djece. U postupku se koristi jedinstveni uređaj embrioskop. Riječ je o inkubatoru koji osigurava sve fiziološke uvjete za razvoj živog embrija u laboratoriju. Kamerom se kontinuirano snima embrionalni razvoj te se odabire onaj  koji ima ima najbolje karakteristike. Kad je riječ o medicinskoj usluzi  zamrzavanja jajnih stanica, nju često koriste žene oboljele od tumora, dok su još plodne, prije kemopterapije, pa im se tako čuva reproduktivna sposobnost.

 

Pedijatrijska neurokirurgija i operativno liječenje epilepsije

Bolnica Acibadem Kozyatagi poznata je po odjelu pedijatrijske neurokirurgije. Jedan od pet vodećih dječjih neurokirurga na svijetu - Memet Özek, specijaliziran je za liječenje duboko smještenih tumora mozga i kirurške postupke kod urođenih deformacije lubanje kod djece, te spastičnosti i epilepsiju kod onih kojima ne pomažu lijekovi.  U Acibademu obavljaju i tzv. dubinsku stimulaciju mozga neurostimulatorima koji kontroliraju simptome Parkinsonove bolesti. Nakon ugradnje stimulatora svi nekontrolirani pokreti su nestali.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.