Krivi su svi koji su u rađaoni ikad žmirili na riječi "glupačo" "kravo"


jedna od kampanji AŽK i AVON

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 7.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Krivi su svi koji su u rađaoni ikad žmirili na riječi "glupačo" "kravo"

Vinkovački slučaj je poruka svima - prije svega moramo biti ljudi, a ne samo postavljati ploče poput one "Rodilište - prijatelj djece“

 

"I Matea Janković je trudna prošla pored bolničke ploče u Vinkovcima na kojoj piše „Rodilište - pri­jatelj djece“. Cijela Hrvatska zna kako je nesretno završilo…

O agoniji koja je trajala 15 sati Matea je govorila pred TV kamerama i time alarmirala vla­sti, ali i ohrabrila mnoge žene da iznesu svoje traume iz rodilišta. Struka - povjerenstvo koje je osnovalo Ministarstvo zdravlja -  utvrdila je da spomenuti porod doista nije vođen kako treba, a uz mrtvorođeno dijete kao njegovu posljedicu tko će se baviti ostatkom priče s poroda te žene?

A na taj ostatak moramo podsjetiti - uvredama, grubim riječima i izostanku ikakva po­štovanja u rodilištu svjedočila je Matea i tolike druge žene. Time im je zgaženo pravo kao ljudima i to je ono što mora biti dokinuto. Krivi su svi koji su ikad dopustili i tolerirali, žmirili na riječi poput "glupačo", "kravo" u rađaonici… Vinkovački slučaj je po­ruka svima - prije svega moramo biti ljudi, a ne samo postavljati ploče poput one "Rodilište - pri­jatelj djece“. (Izvor: Ivana Rimac Lesički, Večernji list 20160305)

 

Prvorotkinja Matea Janković (24) iz Ivankova, otišla je iz vinkovačkog rodilišta s praznom nosiljkom. Ništa na svijetu  ne može nadoknaditi gubitak njene bebe. Za vrijeme 15-satnog porođaja slušala je uvredljive riječi kojima joj se obraćalo. Iako je ona potpisala za carski rez, ginekolog je to ignorirao: “Da je pristao u 16 sati poroditi me carskim rezom, kada sam to i potpisala, dijete bi bilo živo…. A on je rekao “Koji k... ste je vratili na stol, sila­zi na loptu“. Liječnik i medicinsko osoblje sudjeluju u najljepšim trenucima žene koja donosi novi život na svijet i nemaju pravo ničim omalovažiti te trenutke.

 

Nakon što je o svemu progovorila u medijima, društvene su se mreže užarile od iznošenja osobnih sudbina i ružnih trenutaka koje su žene doživjele u rodilišti­ma. Među njima su i one koje pišu kako ih je zbog traumatičnog iskustva s porođaja strah odlučiti se na ponovnu trudnoću.

 

Povjerenstvo koje je osnovalo Ministarstvo zdravlja inspekcijom je u vinkovačkoj bolnici potvrdilo  da je  Matea govorila istinu - njezino je dijete mrtvo jer  porođaj nije vo­đen sukladno pravilima suvreme­ne opstetričke prakse. Uvidom u relevantnu doku­mentaciju utvrđeno je da zbog neadekvatnog vođenja i praćenja porođaja nije prepoznata fetalna patnja– stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja koje je  predmet proslijedilo DORH-u i Hrvatskoj liječničkoj komori.

 

Mateina je obitelj protiv dr. Nikole Kolaka podnijela kaznenu prijavu za nesavjesno liječenje.

O tome hoće li taj liječnik koji je vodio Matein porođaj i dalje  raditi  u struci - odlučit će Hrvatska liječnička komora (HLK).  U nastavku prenosimo  Priopćenje za medije HLK-a:

 

„Hrvatska liječnička komora (HLK) zaprimila je 04. 03.2016.  izvještaj Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja o obavljenom stručnom zdravstveno-inspekcijskom nadzoru tijeka poroda rodilje M.J. u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.Nadležno povjerenstvo HLK-a, Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor, razmotrit će na svojoj prvoj slijedećoj sjednici cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju te će u skladu s pozitivnim propisima donijeti mišljenje o predmetnom slučaju i po potrebi pokrenuti odgovarajući postupak.

_Uvjeren sam da će Povjerenstvo postupiti u skladu s pravilima struke i Kodeksom medicinske etike i deontologije te da će donijeti stručno i etički utemeljenu odluku. Hrvatska liječnička komora kao krovna liječnička organizacija, spremna je odgovorno se suočiti sa svim stručnim i etičkim izazovima vezanim uz obavljanje liječničke djelatnosti te donijeti odluke koje će potvrditi njenu stručnu i medicinsko-etičku vjerodostojnost_ izjavio je Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore. (Izvor: Priopćenje HLK 20160304)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.