Hrvatska šuma propisa: problem priznanja kvalifikacije sestara


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 10.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hrvatska šuma propisa: problem priznanja kvalifikacije sestara

Evo kako zavr­šava borba medicinskih sestara s njihovom strukovnom komorom (HKMS) po pitanju kvalifikacija/dopusnice za rad u inozemstvu: spor će rješavati  inspekcija EU!

 

Podsjetimo, cijela je priča počela s ulaskom u EU, odnosno odla­skom medicinskih sestara iz Hrvatske na rad u inozemstvo.

 

„Žrtve smo samovolje HKMS-a jer nam ne žele izdati potvrdu za samostalni rad. Onemogućavaju nam  ostvarivanje radnih prava u EU. Vodstvo HKMS-a tumači pojedine odredbe Direktive 2005/36 i 55/11 na korist sestara s višim obrazovanjem a na štetu medicinskih sestara/tehničari s 4-godišnjim temeljnim obrazovanjem“ – tvrde predstavnice te profesije koje su otišli  na rad preko granice bez da im je HKMS priznala kvalifikacije te stoga uglavnom rade  slabije plaćene poslove u domovima umirovljenika  u statusu njegovateljice  a ne kao samostalne medicinske sestre u bolnicama.

 

Monopol na izdavanje kvalifikacija/dopusnica za rad u inozemstvo ima isključivo  HKMS a Dragica Šimunec, dugogodišnja predsjednica strukovne sestrinske komore – čvrsto zastupa stav da  prema Direktivi 2005/36 i 55/11 pravo na automatsko priznavanje kvalifikacije medi­cinskih sestara opće njege imaju samo:

  • sestre koje su završile stu­dij sestrinstva,
  • te posljednje dvije generacije srednje medicinske škole,
  • dok one medicinske sestre/tehničari koji su završili srednju školu prijašnjih godina – nemaju  prava na kvalifikaciju samostalne medicinske sestre.

Problem neujednačene prakse HKMS-a u izdavanju potvrda za rad u inozemstvu, nastao je zbog različitog tumačenja  pretpristupnih ugovora potpisanih između EU i Hrvatske i direktiva EU o pružanju usluga a sporno je stjecanje kompetencija iz čl. 31. Direktive 2005/36 i 55/11.   

 

Problem je prije godine dana pokušao riješiti bivši ministar zdravlja Varga. U želji da se ujednači praksa u izdavanju potvrda, kako bi se one izdavale sukladno licencama za rad u Hrvatskoj i temeljem prava koja proizlaze iz potpisanih direktiva, Varga je predložio kompromisno rješenje kako bi medicinske sestre i tehničari mogli raditi u Europi na stečenom stupnju obrazovanja:

  • potvrdu potpisanu od ravnatelja,  pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo te glavne sestre ustanove da su stvarno i zakonito obavljali poslove medicinske sestre/medicinskog tehničara neprekidno 3 godine u periodu od ukupno 5 godina prije podnošenja zahtjeva. (Napomena: u ustanovama koje su u sanaciji potvrdu potpisuju sanacijski upravitelj,  pomoćnica sanacijskog upravitelja za sestrinstvo te glavna sestra)
  • opis poslova koji su obavljali u Hrvatskoj,
  • presliku ugovora o radu.

Bezuspješno! Zbog toga su medicinske sestre/tehničari – kojima HKMS nije priznao kvalifikaciju/dopusnice za rad u inozemstvu -  uložile  žalbu Europskoj komisiji koja sada  šalje svoju inspekciju (EU pilot) da konačno riješi problem.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.