HLK: ispričnice i putni nalozi su nepotrebno opterećenje liječnika


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

HLK: ispričnice i putni nalozi su nepotrebno opterećenje liječnika

Komora traži rasterećenje liječnika obiteljske medicine od papirologije koja ograničava kvalitetan rad s pacijentima. Liječnike treba osloboditi pisanja ispričnica đacima i ispunjavanja putnih naloga koji bi isključivo trebali biti u ingerenciji HZZO-a

 

Inicijativa Hrvatske liječničke komore o rasterećenju liječnika primaraca od administrativnih  obveza koje ograničavaju  kvalitetan rad  s pacijentima - urodila je plodom. Dobivena  je podrška Ministarstva zdravlja te se u predstojećem razdoblju očekuje značajno rasterećenje liječnika od nepotrebnih administrativnih obveza.

 

Podsjetimo, počelo je s ispričnicama za đake. U rujna 2015. ograničeno je pravo roditelja da  dijete  može ispričati samo za 1 dan izostanka  iz škole. To u praksi znači da roditelji i djeca nepotrebno gube vrijeme u kontak­tiraju sa svojim obiteljskim liječnicima koji pak gu­be vrijeme na ispisivanje ispričnica.

 

Ministarstvo obrazovanja (MZOS) sada već bivše vlade, autistično je proguralo  *Pravilnik o kriteri­jima za izricanje pedagoš­kih mjera s kojim su nezadovoljni i roditelji i liječnici. Prije donošenja spornog Pravilni­ka, svaki je roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od 3 uzastopna radna dana a sada mora tražiti liječničku ispričnicu ako dijete izostane dulje od 1 radnog dana. Osim razrednika u redovnoj školi, liječničke ispričnice traže i škole stranih jezika, glazbene škole, svećenici za izostanak s mise i vjero­nauka...

 

„Vapimo za ukidanjem ili smanjenjem administrativ­nih poslova liječnika kako bi se oni mogli baviti lije­čenjem a ne  papirologijom…Roditelji nam govore da razrednici ne vide problem da dok­tor napiše ispričnicu ako mu roditelj telefonom javi da je dijete bolesno. Ja stoga pitam: ako liječnik može vjerovati roditelju, zašto mu ne može vjerova­ti i razrednik?“ – napisla  je dr. Ines Balint, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medi­cine (KOHOM) u pismu upućenom Mini­starstvu znanosti, obrazo­vanja i sporta na početku školske godine 2015./2016. (Izvor: Večernji list 20151030)

 

Sada se čini da su se stvari pomakle s mjesta. Ovih je dana  Hrvatska liječnička komora (HLK) poslala priopćenje za medije:

 

 „Liječnicima iz primarne zdravstvene zaštite nametnut je ogroman administrativni posao. Uz kontinuirano povećani broj zahtjeva za izdavanjem različitih potvrda, povećao se i broj izdavanja liječničkih ispričnica. Na taj način opterećuje se zdravstveni sustav, a liječnicima se oduzima vrijeme za rad s pacijentima i bavljenje strukom“ istaknuo je predsjednik HLK dr. Trpimir Goluža dodajući kako Komora apsolutno podržava namjeru  liječnika obiteljske medicine da ih se oslobodi svakog viška administrativnih obaveza, a među njima su  i takve  vrste ispričnica.

 

HLK se zalaže za povratak na prijašnje odredbe Pravilnika, prema kojima je svaki roditelj mogao osobno ispričati dijete u trajanju od tri uzastopna radna dana. Istovremeno Komora podržava stav Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) o nužnosti smanjenja količine administrativnog opterećenja različitim potvrdama i ispričnicama, koje moraju ispisivati liječnici obiteljske medicine.

 

Smatramo  da  svaki oblik  administrativnog pritiska na liječnike primarne zdravstvene  zaštite, vremenski ograničava  kvalitetan rad  s pacijentima pa stoga predlažemo  da se osim ovih vrsta ispričnica liječnici oslobode ispunjavanja putnih naloga za koje smatramo da bi isključivo trebali biti u ingerenciji osiguravajuće kuće odnosno  HZZO-a.

 

HLK već dulje vrijeme intenzivno komunicira s Ministarstvom zdravlja i HZZO-om vezano uz problem kojem su izloženi liječnici primarne zdravstvene zaštite, a odnosi se na brojne zahtjeve za izdavanjem različitih liječničkih potvrda, koje u pravilu ne služe ostvarivanju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Komora je stoga od Ministarstva zdravlja zatražila izmjenu pravnih propisa s ciljem jasnog  definiranja  vrsta liječničkih potvrda o zdravstvenom stanju osigurane osobe koje se mogu izdavati na teret sredstava HZZO-a.

 

Navedena inicijativa Komore dobila je podršku Ministarstva zdravlja te se u predstojećem razdoblju očekuje značajno rasterećenje liječnika od nepotrebnih administrativnih obveza.“ (Priopćenje za medije  HLK 20160304)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.