Vraćanje bolnica županijama - vlasništvo je i pravo ali i obaveza (gubitaši!)


Autor/Izvor: Izvor: Ministarstvo zdravlja 20160314

Objavljeno: 17.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vraćanje bolnica županijama - vlasništvo je i pravo ali i obaveza (gubitaši!)

Dana 11. 03. 2016. u Ministarstvu zdravlja je održan sastanak na temu vraćanja županijskih bolnica na upravljanje svojim osnivačima i reorganizacija te proširenja hitne medicinske mreže na razini cijele RH

 

Ministar zdravlja Dario Nakić, koji je prošli tjedan okupio pročelnike za zdravstvo svih županija i Grada Zagreba, fokusirao se na 2 teme:

  • decentralizacija bolnica uz promjenu pristupa sanaciji dugova,
  • reorganizacija hitne medicinske službe.

Decentralizacija bolnica uz promjenu pristupa sanaciji bolničkih dugova

Čelnik nove HDZ-ove državne zdravstvene administracije zaključuje da je Program sanacije koji je pokrenuo i 2 godine vodio prethodni SDP-ov ministar zdravlja, neuspješan jer nije ostvaren cilj - smanjenje dugova bolnica.

 

Slijedom izloženih rezultata Programa, ministar Nakić je dao prijedlog dopune Zakona o sanaciji javnih ustanova koji podrazumijeva sklapanje posebnih sporazuma između Ministarstva zdravlja, županija (osnivača) i zdravstvenih ustanova. Unutar svakog pojedinog sporazuma će se posebno iskazati nastala dugovanja određenih bolnica koja su nastala u dvogodišnjem  periodu: 31. 12. 2013. -  31. 12. 2015. te će se sukladno tome i ostalim parametrima posebno dogovoriti tijek rješavanja problematike oko nastalih dugova i obaveza rješavanja istih.

Novonastala dugovanja (od 01. 01. 2016.) će se vraćati uštedama u tekućem poslovanju te dodatnim sredstvima koja će se osiguravati iz fondova EU.

Reorganizacija i povećanje hitne bolničke mreže
Druga tema sastanka  održanog 11.03.2016. bila je reorganizacija i povećanje hitne bolničke mreže koja će novim planom postići bolju organizaciju i optimalnu pokrivenost. Pri izradi Plana reorganizacije i povećanja hitne bolničke mreže - vodila se posebna briga oko onih područja koja su imala veliku opterećenost i nedostatak kadrova i onih područja koja nisu bila pokrivena mrežom hitne  službe  što se posebno odnosi na područja od posebne državne skrbi gdje je izražena velika depopulacija stanovništva i iseljavanje.

 

Hitna helikopterska službe u suradnji sa MORH-om

Plan reorganizacije i povećanja hitne bolničke mreže obuhvaća i povećanje mreže hitne helikopterske službe u suradnji sa MORH-om (HHMS&MORH) koja će se najviše odraziti na povećanu učinkovitost sustava tijekom ljetnih mjeseci.

U izvanbolničku hitnu službu i rješavanje mrtvozorničke službe bit će uključeni i liječnici koncesionari te djelatnici Domova zdravlja

Na sastanku 11. ožujka kod ministra Nakića,  odlučeno je kako će se pristupiti i rješavanju rada liječnika u koncesiji i onih koji rade u domovima zdravlja na sudjelovanju u radu izvanbolničke hitne službe ili rješavanju mrtvozorničke službe, što je naišlo na odobravanje svih prisutnih.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.