„Pjesmom do mozga“- support grupe za oboljele od Alzheimera i članove obitelji


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 4.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

„Pjesmom do mozga“- support grupe za oboljele od Alzheimera i članove obitelji

Prije 2 godine   u  engleskom   Bristolu  osnovana je  prva grupa „Pjesmom do mozga“. Tu oboljeli od Alzheimerove bolesti i demencije mogu zajedno sa svojim njegovateljem, najčešće bračnim partnerom,  zajedno raditi nešto što ih veseli… „Kad pjevaju, ne možeš razaznati tko je bolestan a tko zdrav, svi sjaje…“

Svakog se tjedna  okuplja u velikoj dvorani u gradu na jugozapadu Engleske. Većina ih je u dobi iznad 65 godina. Neki su u invalidskim kolicima ili se kreću uz pomoć štapa, ostali su fizički pokretni i čili. Jedni su naizgled povučeni u sebe i šutljivi, drugi pričljivi ili zbunjeni. Svima je zajedničko jedno - Alzheimerova bolest.

Neki su u početnom stadiju demencije i pjevanje ima na njih neobično smirujući i terapeutski učinak. Kada se prepuste pjesmi, čak se i oni u uznapredovalom stadiju demencije, tjerani neumornom željom za pjevanjem, prisjete stihova i melodija za koje biste očekivali da su odavno zaboravljeni. Hilda više ne prepoznaje supruga Teda, s kojim je u braku 50 godina. No, iako se više ne sjeća čovjeka za kojeg se udala, pamti melodiju pjesme Que sera, sera.

Supružnicima oboljelih  ovakva okupljanja predstavljaju jedinu priliku kada se još mogu povezati  sa svojim partnerom. „Kada smo kod kuće, ne mogu doprijeti do nje, kao da je iščezla. No, kada u grupi zajedno zapjevamo, vrati mi se. Iako ju je pamćenje izdalo, ima neutaživu želju za pjevanjem…“ – kaže jedan član grupe o svojoj bolesnoj supruzi.

Inicijativa Pjesmom do mozga pokazala se tako uspješnom da se u dvije godine od osnutka prve oformilo još 25 novih skupina diljem Britanije.

 

* Dokumentarni film u produkciji BBC-a i izboru Đele Hadžiselimovića „Alzheimer - The Musical“,   film je o  zapanjujućoj moći glazbe da nam vrati ljude za koje smo mislili da smo ih izgubili. Dokumentarac je prikazan  u srijedu 4.listopada na HTV1.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.