Zahtjev Časnom sudu HLK: protiv dr. Kolaka disciplinski postupak


www.hlk.hr

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 29.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zahtjev Časnom sudu HLK: protiv dr. Kolaka disciplinski postupak

Vinkovački liječnik Nikola Kolak vodio je porođaj Matee Janković koji je završio smrću bebe. Prvorotkinja Matea (24) smogla  je snage i javno progovorila o vrijeđanju i izostanku ikakva po­štovanja – uvredama i grubim riječima koje je slušala  u rađaoni. Potaknula je lavinu reakcija: o tome su proteklih tjedana napisani brojni novinski članci, snimljene TV emisije, na društvenim mrežama javile su se brojne žene koje svjedoče  o sličnim osobnim traumatičnim iskustvima s porođaja zbog čega ih je strah odlučiti se na ponovnu trudnoću…*)

 

Reagiralo je i Ministarstvo zdravlja koje je organiziralo zdravstveno-inspekcijski nadzor u vinkovačkoj bolnici te je utvrđeno da je  Matea govorila istinu - njezino je dijete mrtvo jer  porođaj nije vo­đen sukladno pravilima suvreme­ne porodničke prakse.

 

Mateina je obitelj protiv dr. Nikole Kolaka podnijela privatnu kaznenu prijavu za nesavjesno liječenje.

 

Ministarstvo zdravlja je predmet  proslijedilo DORH-u.

 

A posla ima i za Hrvatsku liječničku komoru (HLK) koja će kao krovna strukovna (liječnička) organizacija odlučiti o daljnjem radu, odnosno o oduzimanju licencije liječniku Nikoli Kolaku koji je vodio Matein porođaj.

 

  • HLK je 04.03.2016. zaprimila izvještaj Zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja o obavljenom stručnom zdravstveno-inspekcijskom nadzoru tijeka poroda rodilje Matee Janković  u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci,
  • POVJERENSTVO ZA STRUČNA PITANJA I STRUČNI NADZOR/HLK, razmotrilo je na svojoj sjednici 23.03.2016. dostavljenu dokumentaciju i jednoglasno prihvatilo mišljenje zdravstveno-inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja. U skladu s pravilima struke i Kodeksom medicinske etike i deontologije, Povjerenstvo je donijelo stručno i etički utemeljenu odluku:
  • „podnosimo zahtjev ČASNOM SUDU/HLK za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnika Nikole Kolaka“
  • Povjerenstvu za stručna pitanja i stručni nadzor/HLK  predsjedala je  dr. Jadranka Pavičić Šarić.

Tim je povodom predsjednik HLK-a  dr. Trpimir Goluža izdao Priopćenje 20160323 iz kojeg izdvajamo: "Hrvatska liječnička komora, ustupanje predmeta od strane Ministarstva zdravlja na dalje postupanje, smatra izrazom povjerenja i uvažavanja Komore kao samostalne i neovisne krovne strukovne liječničke organizacije te ga smatra početkom konstruktivne suradnje s Ministarstvom zdravlja u cilju unaprijeđenja zdravstvenog sustava u cjelini".

 

 

*)  Zbog traumatičnog iskustva s prvog porođaja mnoge je žene strah odlučiti se na drugu trudnoću. Stres na porođaju uključujući loša iskustva s medicinskim osobljem tijekom opstetričkih in­tervencija, nedvojbeno imaju negativne posljedice na odluku žene o ponovnoj trudnoći. 

„Anksioznost i stres mogu pove­ćati koncentraciju kateholamina u plazmi, a visoka koncentracija kateholamina asocira sa smanje­nom kontraktibilnošću uterusa i prolongiranjem druge faze po­rođaja. Adekvatna komunikaci­ja, podrška i postupci educiranog osoblja tijekom porođaja smanju­ju strah i anksioznost, utječu na tijek poroda i sprečavaju kompli­kacije, i to i fizičke i psihološke i kod majke i kod djeteta. Više od 90% prenatalnog stre­sa, anksioznosti i tjeskobe vezano je uz porođaj i strah od porođaja a emocionalna reakcija prvorotkinja je intenzivnija.To je više no dovoljan podatak da bi se podcrtalo koliko je važan ispravan pristup okoline prema trudnici odnosno rodilji. Stres na porođaju nedvojbeno ima negativne posljedice te je potrebna podrška svih uključenih, od partnera i obitelji do medicinskog osoblja.“ (dr.sc. Sandra Vuk Pisk, subspecijalistica psihoterapije, Izvor: Večernji list 20160305)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.