Kakva će biti nova pravila za honorarni rad bolničkih liječnika?


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 30.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kakva će biti nova pravila za honorarni rad bolničkih liječnika?

Ministarstvo zdravlja objavilo je Nacrt Pravilnika o dopunskom (honorarnom) radu liječnika*. Podržavaju ga HLK i HUBOL a protive mu se Drljin UHP  te opozicijski SDP predvođen bivšim ministrom zdravlja Sinišom  Vargom.

 

„Ovaj je prijedlog u skladu s praksom u EU, to je rješenje koje je  usklađeno sa standardima svjetske i europ­ske prakse“ – kaže dr. Ada Barić, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i jedan od sukreatora Nacrta Pravilnika o dopunskom radu liječnika.

 

„Ovim Pravilnikom ne otvara se samo mogućnost rada kod privatnika već se stvara i pravni okvir suradnje među državnim bolnicama, što će, nadam se,  spriječiti nepovratno urušavanje kvalitete zdravstvene skrbi za hrvatske građane izvan Grada Zagreba… Hrvatski je zdravstveni sustav kadrovski devastiran do te mjere da velik broj bolnica izvan Zagreba ne može vlastitim kadrovskim resursima organizirati službu na način da se bitno ne smanji dostupnost i učinkovitost zdravstvene skrbi.“-  navodi dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) u Priopćenju 20160329.**

 

„Ide se u daljnju tajkunizaciju javnog zdravstva i ova se vlast odriče većine hrvatskih građana. Ovo je Domoljubna koalicija koja pripada demokršćanskoj opciji, ali ja ne znam koju oni to Bibliju čitaju“ - komentirao je Marijo Dr­lje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) u članku za Večernji list 20160326.

 

S Nacrtom Pravilnika o dopunskom radu liječnika nezadovoljn je  i  opozicijski SDP predvođen bivšim ministrom zdravlja Sinišom Vargom. On je uvjeren da će usvajanje ovakvog Pravilnika o dopunskom radu liječnika  dovesti do još dužih li­sti čekanja i preusmjeravanja pa­cijenata iz javnih u privatne klinike. Varga je izjavio da je za svojega mandata svje­dočio  da je u jednom trenutku od 350 zahtjeva za dodatnim ra­dom većina dolazila od liječnika s odjela koji imaju najdulje liste čekanja (Izvor: Večernji list 20160326).

 

Aktualni HDZ-ov ministar zdravlja  Dario Nakić  prvenstveno sma­tra Nacrt Pravilnika o dopunskom radu  liječnika - jednom od mjera za ostanak liječnika u Hrvatskoj. „Naš je cilj zadr­žati liječnike u Hrvatskoj i zašto imati nešto protiv toga da čovjek svojim radom zaradi nešto dodatno? Ne bojim se onih ljudi koji će nešto zaraditi poštenim radom, nego onih koji će zaraditi nera­dom“.

 

Nacrt Pravilnika objavljen je na  mrežnim stranicama Vlade RH a svi  zainteresirani, mogu dati svoje primjedbe u razdoblju od 22.03.2016. do 06.04. 2016. godine.

Prema objavljenom Nacrtu Pravilnika, svaki će l­iječnik zaposlen u javnoj bolnici moći dopunski (honorarno) raditi u drugoj ustanovi, kako u javnom, tako i u privatnom vlasništvu:

  • dokida se dosadašnji uvjet („Narodne novine“, broj 113/2015) da dopuštenje za dopunski rad može dobiti samo onaj liječnik koji odradi više od svoje prosječne bruto plaće te određeni broj pretraga, pregleda, zahvata svoje specijalnosti u matičnoj bolnici,
  • dopunski  rad liječnika bit će  ograničen na maksimalno 1/3 radnog vremena,
  • dozvolu za dopunski rad liječnika – odobrit će jednokratno ravnatelj matične bolnice, dok će šef odjela kontinuirano kontrolirati ispunjava li liječnik svoje radne obveze u matičnoj bolnici,
  • ravnatelj matične bolnice  će davati dozvolu za dopunski rad na temelju:
  • - rješenja kojim je utvrđeno da zdravstvena ustanova/trgovačko društvo ispunjava uvjete u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti odnosno uvjete za obavljanje privatne prakse, u kojoj zdravstveni radnik namjerava obavljati dopunski rad,
  • - izjave zdravstvenog radnika o vrsti poslova koje će obavljati u dopunskom radu, mjesečnom broju sati i rasporedu dopunskog rada.
  • dozvola za dopunski rad dodjeljivat će se  na razdoblje od  godine (1) dana,
  • ravna­telj će odobrenu dozvolu  moći  oduzeti i unutar odobrenog 1-godišnjeg razdoblja, no još nisu precizno definirani konkret­ni slučajevi.

 

**U nastavku je cjelokupan tekst Priopćenje za medije HLK 20160329

„Hrvatska liječnička komora snažno podržava otvaranje javne rasprave o novom Pravilniku o dopunskom radu zdravstvenih radnika koju je najavio ministar zdravlja Dario Nakić.  Nacrt Pravilnika omogućit će obavljanje poslova kod privatnog poslodavca svim liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima koji uredno izvršavaju svoje radne obveze u zdravstvenoj ustanovi u kojoj su zaposleni, a za dopunski rad imaju odobrenje ravnatelja.

 

U potpunosti podržavamo predloženi Pravilnik o dopunskom radu liječnika. Smatramo ga tek prvom, ali važnom mjerom u nastojanju da se poboljša trenutni položaj liječnika u društvu i očuva funkcionalnost zdravstvenog sustava.

 

Hrvatska liječnička komora zatražila je od nove Vlade donošenje Akcijskog plana s konkretnim mjerama za ostanak liječnika u zemlji, stoga podupiremo svaki potez koji će pridonijeti kadrovskoj stabilizaciji i funkcionalnoj održivosti hrvatskog zdravstva.

 

Podsjetimo, prema podacima HLK- a, u  četiri (4) godine broj liječnika specijalista u bolničkom sustavu pao je za gotovo 15 %. Naime, 2011. godine, u bolničkom je sustavu bilo 7.007 liječnika specijalista, dok ih je 1. travnja 2015., bilo tek 6.019, što je 988 liječnika manje u četiri godine.

Alarmantni su podaci kako je u zadnje dvije (2) godine više od 1.000 liječnika prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u inozemstvo, pri čemu je njihova prosječna dob za 17 godina manja od prosječne dobi specijaliste u sustavu (35 godina : 52 godine).“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.