Ministri obrane i zdravlja dogovorili hitnu helikoptersku (HHMS)


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 31.03.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ministri obrane i zdravlja dogovorili hitnu helikoptersku (HHMS)

Dugo su vremena trajale nesuglasice vladajućih oko toga je li za hrvatske prilike prikladniji model HHMS-a koji uključuje vojne helikoptere ili onaj s civilnim medicinskim helikopterima. Jučer je pala odluka. Potpisima ministra obrane Buljevića  i ministra zdravlja Nakića, uspostavljen je model hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) s vojnim helikopterima.  Kako navodi HINA, cijena funkcioniranja HHMS-a  će biti  7 milijuna kuna za tri kvartala  do kraja 2016. godine. To su u prvom redu financijski resursi  MORH-a koji  daje 6 milijuna  dok Ministarstvo zdravlja daje znatno manje, svega 1 milijun. Inače, na godišnjoj razini treba 10 milijuna  za funkcioniranje ovakvog modela HHMS-a utemeljenog na vojnim helikopterima i resursima.

Podsjetimo, za razliku od aktualne vlade čija su dva ministra HDZ-ovca upravo dogovorila model HHMS utemeljen na vojnim resursima i koji godišnje košta 10 milijuna – prethodna se vlada s SDP-ovim ministrom zdravlja Vargom i njegovim pomoćnikom Burom –protivila  modelu HHMS-a utemeljenom na vojnim helikopterima i vojnim pilotima.  Oni su u rujnu 2015. pokrenuli 4-mjesečni pilot projekt HHMS s unajmljenim civilnim medicinskim helikopterima i civilnim pilotima talijanskog dobavljača  ELIFRIULIA SOC. A.R.L., i AIRGREEN S.R.L,:

  • namjenski medicinski helikopteri CE-135 su opremljeni kao manje jedinice intenzivne njege što omogućuje početak liječenja već tijekom prijevoza pacijenata do bolnice.
  • namjenski medicinski helikopteri  za razliku od transportnih/vojnih helikoptera mogu slijetati na različite, manje površine bliže pacijentu, što olakšava pristup pacijentu i dodatno skraćuje prijevoz do bolnice (kod  prometnih nesreća, kod srčanog i moždanog udara,  ishod liječenja direktno ovisi o što bržem  zbrinjavanju unutar „zlatnog sata“)
  • medicinski dio posade HHMS- a čine liječnik i medicinski tehničar koji su zaposlenici hrvatskih županijskih zavoda za hitnu medicinsku službu.
  • no za va vrijeme trajanja tog pilot projekta (zadnji kvartal 2015.) uz 2 talijanska helikoptera  se i dalje  koristio 3. vojni helikopter smješten u Splitu, za potrebe noćnih letova.

Pilot projekt HHMS s unajmljenim civilnim medicinskim helikopterima talijanskog dobavljača, okončan je početkom siječnja 2016.. Nova ga vlada nije nastavila financirati. Argumenti nisu prezentirani javnosti na uvjerljiv način. Na Okruglom stolu o HHMS-u održanom prošlog tjedna, konfrontirali su se:

  • Miljenko Bura, pomoćnik bivšeg SDP-ovog ministra zdravlja Varge i zagovornik HHMS- s civilnim medicinskim helikopterima
  • Ružica Palić Kramarić pomoćnica aktualnog HDZ-ovog ministra  zdravlja Nakića, zagovornica HHMS-a s vojnim helikopterima

Oboje su se pozivali na elaborat čiji sa­držaj nije dostupan javnosti a zastupali su suprotne stavove koje su argumentirali upravo podacima  iz tog elaborata:

Palić: Namjenski civilni medicinski helikopteri nisu imali  mogućnost noćnog leta

Bura: Ne, oni nisu letjeli po noći zato jer im Ministarstvo zdravlja to nije platilo

Palić: Vojni helikopteri su za hitni medicinski prijevoz jeftiniji 

Bura: Vojni helikopteri su skuplji, u prošlosti su prevozili  512 pacijenata godišnje uz troškove od 10 milijuna. Civilni medicinski helikopteri mogu godišnje prevesti 2805 pacijenata za isti taj novac. K tome su pokretljiviji,  za "pokret" su  im bile po­trebne 3 minute, a let je upola (?) jeftiniji. (Izvor: Večernji list 20160326)

 

Kako god – priča s HHMS-om  još nije gotova… Ako želi biti vjerodostojan, aktualni ministar zdravlja Nakić bi trebao transparentno izložiti sve argumente  – specifično one koji se odnose na sveukupne troškove – jer porezni obveznici plaćaju jednoj, svojoj državi i potpuno im je svejedno da li MORH izdvaja 6 milijuna a Ministarstvo zdravlja 1 milijun za HHMS  ili obrnuto.

 

Model HHMS koji su jučer (srijeda 30.03.2016.) dogovorili ministar zdravlja Dario Nakić i ministar obrane Josip Buljević, zasnovan je   na 2 MORH-ova helikoptera koji će biti stacionirani u Splitu i na Krku. No u tijeku su pregovori s MUP-om da se u srcu turističke sezone, ljeti, ima još jedna baza - u Dubrovniku. Za očekivati je da će i lokalna zajednica uključiti u sufinanciranje HHMS-a, izjavio je ministar Nakić.

 

Pa kolika je onda cijena ovog modela HHMS-a? I tko će ga koristiti? Da li samo 130.000 stanovnika hrvatskih otoka, prometno izoliranih i slabo naseljenih područja  ili i turisti? Koji turisti? Pod kojim uvjetima? Hoće li  sve brojnijih turisti-avanturista podmirivati troškove svoga spašavanja (sada to nije slučaj)?

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.