UPUZ o potrebi definiranja standarda zdravstvenih usluga


upuz

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 6.04.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

UPUZ o potrebi definiranja standarda zdravstvenih usluga

Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ),  podupire ideju ministra zdravlja Darija Nakića da se dugovi zdravstvenog sustava počnu vraćati uvođenjem dodatnog zdravstvenog osiguranja.

 

Predsjednik UPUZ-a Dražen Jurković, nekadašnji drugi čovjek Ministarstva zdravlja za HDZ-ove vladavine, smatra da  je jedna od opcija za vraćanje dugova - uvođenje nadstandarda zdravstvenih usluga koje bi se posebno plaćale i donijele zdravstvu dodatna sredstva.

 

Podsjetimo, sustav javnog zdravstva kontinuirano ostvaruje gubitke. Novi gubici  dosežu 2,5 milijarde kuna poviše onih 3,5 milijarde kuna gubitaka koji su preklani sanirani.

 

Ovogodišnji zdravstveni proračun trebao bi biti dostatan  za redovno poslovanje, no ne i za vraćanje duga. 22,3 milijarde kuna, sa čime raspolaže Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u 2016. godini, ići će  zdravstvenim ustanovama. No, iz kojeg izvora  vratiti  2,5 milijarde kuna duga?

 

Predsjednik UPUZ-a, smatra da  je jedna od opcija za vraćanje dugova - uvođenje nadstandarda zdravstvenih usluga koje bi se posebno plaćale i donijele zdravstvu dodatna sredstva.

 

Prvi bi korak, prema Jurković, trebala učiniti  Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, koja mora katalogizirati i standardizirati ugradbena medicinska pomagala i potrošni materijal da bi se uopće odredili nadstandard i mogućnost doplate. 

 

Po UPUZ-ovu prijedlogu:

  • SOLIDARNI JAVNI ZDRAVSTVENI SUSTAV financirao bi se putem HZZO-ovog osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja. Zadržan bi bio danas dostignuti standard zdravstvene zaštite, uključujući njegovu socijalnu komponentu. Osnovna prava pacijenata ostala bi zajamčena a zdravstvena bi skrb i dalje bila  kvalitetna i dostupna svim građanima,
  • no, financiranje NADSTANDARDA ZDRAVSTVENIH USLUGA  ne bi išlo preko HZZO-a već putem  polica dodatnog zdravstvenog osiguranja koje bi izdavali isključivo privatni osiguravatelji (dakle, ne i HZZO!)
  • kolika bi bila cijena polica,  zasad je nemoguće odgovoriti jer još nisu definirani standardi zdravstvenih usluga .

 

Neki od elemenata nadstandarda zdravstvenih usluga bi bili:

  • građani koji žele kvalitetnije stentove, umjetna koljena ili kukove ili pak skuplje lijekove iste generičke skupine ubuduće bi ih mogli nadoplatiti, a medicinska pomagala i birati. Dok bi najjeftinije generičke lijekove i potrošni materijal standardne kvalitete, kao i dosad, pokrivao bi HZZO. 
  • u UPUZ-u su  izračunali  da bi se doplatom skupljih varijanti generičkih lijekova moglo zaraditi oko 500 milijuna kuna, što je 10%o ukupnoga godišnjeg proračuna za lijekove.
  • u nadstandard bi ulazio i slobodan izbor specijalista u bolnicama,
  • u  UPUZ-u spominju i obradu pacijenata koji nisu urgentni u sklopu hitne bolničke službe. To su akutni pacijenti 4. i 5. trijažne kategorije, koji inače pripadaju primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Bolničke hitne službe takve bi pacijente ubuduće primale samo uz privatna dodatna osiguranja ili doplatu na mjestu prijema.

 

Sada je na potezu Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, koja mora katalogizirati i standardizirati ugradbena medicinska pomagala i potrošni materijal da bi se uopće odredili nadstandard i mogućnost doplate, odnosno polica dodatnog zdravstvenog osiguranja . 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.