Kazalište Planet Art izvodi POSLJEDNJU FREUDEOVU SEANSU


Kazalište Planet Art

Autor/Izvor: Kazalište Planet Art

Objavljeno: 7.04.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kazalište Planet Art izvodi POSLJEDNJU FREUDEOVU SEANSU

Autor Posljednje Freudeove seanse je Mark St. Germain,višestruko nagrađivani američki dramski pisac poznat po dramama povijesne fikcije ali i kao scenarist megapopularnih serija od Cosby Show-a do serije Crime and Punishment.

 

Zagrebačko kazalište Planet Art je nedavno postavilo Posljednju Freudovu seansu, jednu od najdugovječnijih predstava na newyorškim pozornicama koja je  2011. godine proglašena najboljom predstavom  i nagrađena   Off Broadway Alliance priznanjem.

 

Riječ je o drami povijesne fikcije koju je napisao Mark St. Germain, višestruko nagrađivani američki dramski pisac poznat i  kao scenarist megapopularnih  serija od Cosby Show-a do serije Crime and Punishment.

 

Sadržaj:

Godina je 1939. Europa je na samom početku drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i uskoro svjetski poznatog pisca 'Kronika iz Narnije' Clive Staples Lewisa. U neminovnom sukobu dva velika uma i svjetonazora, Freud zastupa poziciju znanosti dok je Lewis nepokolebljiv u svojoj vjeri. Dok svijet klizi u kaos nastoje se pronaći odgovori na velika pitanja:

  • Postoji li Bog?
  • Ako postoji, zašto dopušta patnju, ratove...?
  • Zbog čega postoji zlo, ako je dobro ono što je ispravno?
  • Jesu li naši životi samo reakcija na naše primarne odnose s roditeljima ili pak postoji istina koja je veća od onoga što možemo pojmiti?
  • Jesu li nam možda odgovori na dohvat ruke i što nam oni donose...?
  • I na koncu - što nas određuje kao ljude?

Germainova drama 'Posljednja Freudova seansa' intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz zanimljive osobne priče i sudbine ovih jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet

 

Tim Planet Arta: 

SIGMUND FREUD: Marko Torjanac

C. S. LEWIS:  Franjo Dijak

Prijevod, scenografija i režija: Marko Torjanac

Kostimografija:  Đurđa Janeš 

Izbor glazbe: Milorad Stranić

Oblikovanje svjetla i zvuka: Damir Rončević

Dizajn: Tomislav Veltruski

Fotograf: Mladen Pobi

Snimatelj: Hrvoje Felbar

Premijera je izvedena  13.12. 2015., u DK Gavella

 

*Posljednja Freudova seansa, jedna od najdugovječnijih predstava na newyorškim pozornicama koja je 2011. dobila nagradu Off Broadway Alliance-a kao najbolja predstava, a koja se s prekidima izvodi od 2009. sve do danas.

*Mark St. Germain je višestruko nagrađivani američki dramski pisac poznat po dramama povijesne fikcije kakva je i Posljednja Freudova seansa ali i  kao scenarist megapopularnih  serija od Cosby Show-a do serije Crime and Punishment. Za svoj spisateljski rad dobio  brojne  prestižne nagrade poput Outer Critics Circle Award, Lucille Lortel Award, nagrade Time Magazina Year's Ten Best, nagrade Joe A. Callaway, nagrade New Voices In American Theatre i druge. Osim kazališnih drama Camping With Henry And Tom, Out of Gas On Lover’s Leap, Forgiving Typhoid Mary, Johnny Pye and the Fool-Killer, Jack’s Holiday i Stand By Your Man, scenarist je brojnih serija od Cosby Show-a do serije Crime and Punishment, režirao je dokumentarni film My dog, a okušao se i kao pisac za djecu višestruko nagrađivanom knjigom Three Cups. Surađuje s brojnim kazalištima u kojima njegove drame nastaju u kazališnim radionicama, a od 2012. scena kazališta u Pittsfieldu nosi njegovo ime.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.