Hitna je bitna ali što s otporom promjenama? (2.dio)


Autor/Izvor: V. Cerkvenik

Objavljeno: 19.04.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hitna je bitna ali što s otporom promjenama? (2.dio)

Sjećate li se slučaja od prije deset godina kada je 38-godišnja Zadranka „iz zabave“ zivkala Hitnu pomoć-z čak 2700 puta. Osuđena je tek uvjetno na Općinskom sudu u Zadru 2010. godine, na jedva šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

 

Nisu nam poznati podaci o broju bolesnika koji su možda i životom platili čekajući da do njih dođe Hitna koju je ta Zadranka bespotrebno angažirala.

 

Dodajmo tome svjež podatak iz Ministarstva zdravlja:

  • 60% pacijenata koji dođu na hitni bolnički prijem (OHBP) uopće nije hitno,
  • 80% pacijenata koji se obraćaju  izvanbolničkim zavodima za hitnu medicinu (ZHM) nije hitno a ti zavodi na dan primaju i više od 1.0000  poziva te izlaze na više stotina intervencija, od kojih je samo 20-ak % doista hitno. (Izvor 1*: Hina i Nova TV 20160310)

Zbog svega toga ne bi trebala čuditi odluka ministra Nakića da prvi od 5 reformskih koraka u zdravstvenom sustavu učini u djelatnosti hitne medicine. Radi se o aktivnostima koje se poduzimaju kako bi se smanjilo opterećenje bolničkih odjela hitne medicine  (OHBP-ova) s pacijentima koji imaju praksu zaobilaženja liječnika obiteljske medicine te dolaze izravno na hitne prijeme kao nehitni pacijenti. Cilj je da se na taj način smanji ugrožavanje prava i pravodobnosti intervencija kod stvarno hitnih pacijenata. Novu Mrežu hitne medicine i nova pravila možemo očekivati već početkom lipnja ove godine.

 

"Cilj nam je da pacijenti koji su doista ugroženi dobiju hitnu intervenciju  i ne čekaju satima u sustavu koji je zagušen drugim pacijentima" - kaže ministar Nakić (Izvor 1*)

 

Ubuduće će svi pacijenti koji nisu u prvim stupnjevima hitnosti, morati prvo potražiti pomoć kod svog obiteljskog liječnika ili dežurnog liječnika u domu zdravlja a nedoumice riješiti pozivom na broj 194.

  • pozivni centar tel. 194,
  • obiteljskog liječnika,
  • izvanbolničku hitnu službu

Tko preskoči te 3 stepenice i inzistira na pregledu u bolničkoj hitnoj (OHBP), a nije hitan slučaj, naplatit će mu se 150 kuna.

 

Ta nova mjera - plaćanje iz džepa pacijenta, u slučaju kad pacijent sam inzistira na pregledu u Hitnoj iako je medicinsko osoblje utvrdilo da nije u prvim stupnjevima hitnosti – odnosi se samo na objedinjene hitne bolničke prijeme (OHBP) a ne na izvanbolničke hitne prijeme te  na pacijente koji su nehitni i nikako ne znače smanjenje dostupnosti usluga hitne medicinske skrbi.

 

U ovom trenutku prijepor izazivaju najmanje 2 sastavnice reforme Hitne:

  • Definicija/standard: što znači „doista hitan pacijent“? Nositelji reforme hitne medicine trebaju to iskomunicirati – jezikom koji je nedvosmislen i svakome razumljivim,
  • Odluku o tome koji pacijent treba hitnu pomoć, a koji može čekati, donosit će, na temelju simptoma, trijažne sestre u bolnicama, koje će vraćati sve pacijente IV. i V. trijažne kategorije  liječnicima obiteljske medicine

U cijeloj priči o reformi Hitne, značaj  PR-a je možda  najbolje shvatila ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec. Ona je podsjetila da je razlikovanje hitnih i ne-hitnih stanja  važno i za same pacijente te je podsjetila da je HZZO  krajem srpnja 2015. godine izdao drugo dopunjeno izdanje brošure „Vodič za samopomoć, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove“. Vodič je HZZO izradio u suradnji s Ministarstvom zdravlja, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Hrvatskim farmaceutskim društvom, Koalicijom udruga u zdravstvu, Hrvatskom udrugom za prava pacijenata i udrugom „Europa Donna Hrvatska“, s ciljem edukacije i informiranja građana- između ostalog i o tome, kako razlikovati i prepoznati akutna i hitna stanja.

 

Besplatna informativna brošuri  se može naći u ugovornim obiteljskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite, bolničkim hitnim ambulantama i u ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu ili na mrežnim stranicama HZZO-a.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.