Hitna: kako su se pokrenuli stanovnici Umaga a kako Murterani


facebook HitnaJeBitna

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.04.2016.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hitna: kako su se pokrenuli stanovnici Umaga a kako Murterani

Prizor prvi: Umag 06.03.2016.  

Konferencijom za novinare završava  velika humanitarna kampanja Hitna je bitna koju su pokrenuli građani Umaga i djelatnici Hitne, sami skupljajući novac za nužnu opremu. Prikupljeno je 300.000 kuna  za opremu kojom će se pacijentima moći uraditi kvalitetna dijagnostika, a medicinskom osoblju olakšati donošenje odluke o  potrebi daljnjeg prijevoza i liječenja pacijenata u nekoj od bolnica.  

 

Osim nabavke opreme, za koju nam je naravno potreban novac, ova akcija ima i drugi onaj lijepi dio priče, a to je zajedništvo i empatija. Uključila se šira lokalna zajednica brojnim akcijama za prikupljanje donacija: prodaja kolača, predstave  dječjih vrtića i baletne škole, biciklistički maraton Umag - Bratislava (500km) čiji su inicijatori policijski službenici i na kraju velika donacija hoteljera Ronalda Korotaja i Istraturista.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese izjavio je na press konferenciji da - iako je umaška Hitna u ingerenciji  državnih institucija HZZO-a i Ministarstva zdravlja - da se  Grad Umag svejedno pokrenuo, ne čekajući rješenje iz Zagreba.

 

Srđan Jerković, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu, podsjetio je da je  zbog centraliziranog vođenja sustava hitnih medicinskih pomoći prije par godina umrlo  troje njihovih pacijenata. Oni nisu na vrijeme dobili medicinsku pomoć koju bi mogli dobiti od umaške hitne jer se u Zagrebu odlučivalo koliko je timova potrebno.Gradonačenik i ravnatelj su se složili da je zato potrebna decentralizacija kako bi se na lokalnoj razini rješavali lokalni problemi, a ne u Zagrebu. (Izvor 1*: Glas Istre 20160311)

     

Hitna  medicinska služba  Umag, ugovorena od strane HZZO-a, postoji već preko 25 godina. U popodnevnim satima, tijekom praznika, noću i vikendima, hitna je jedina zdravstvena ustanova gdje se pacijenti mogu obratiti od 0-24 sata. Umaška Hitna godišnje primi  oko 10.000  pacijenata a ima 2 tima hitne medicinske pomoći.

 

“Specifičnosti hitne službe Umaga su veliko područje za koje skrbi, oko 360 km2 te velika udaljenost do bolnica. Za usporedbu, HMP u Trstu pokriva radijus od 86 km2.  Prijevoz jednog  pacijenata do bolnice u Rijeci (110 km) ili Puli (90 km), ima za posljedicu  odsutnost liječnika/tima hitne  pomoći  iz Umagu za vrijeme tog transporta. To je odsustva liječnika od cca 4 sata kod transporta bolesnika u  Rijeku, odnosno više od 2 sata kod transporta u Pulu. A sve to uz  višestruko povećanje broja stanovnika i obima posla tijekom  turističke sezone“- izjavila je voditeljica umaške ispostave Hitne medicinske službe Jovanka Popović Glavičić- koja je ujedno jedana od pokretača humanitarne akcije „Hitna je bitna“. (Izvor1)

 

Iz tih je razloga  Grad  Umag, u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije i Istarskim domovima zdravlja, pokrenuo inicijativu te postigao dogovor s Istarskom županijom  o adaptaciji i dogradnji prostorija za potrebe Hitne medicinske službe Umag.Veći dio radova financirao je Grad Umag,  u iznosu od 1 milijun kuna.

 

No, nedostajalo je novca za opremu a novi prostori bez potrebne opreme ne rješavaju problem. Nakon humanitarne kampanje Hitna je bitna - problem je riješen. Namaknuta su sredstva za nužnu opremu kojom će se pacijentima moći uraditi kvalitetna dijagnostika, a medicinskom osoblju olakšati donošenje odluke o  potrebi daljnjeg prijevoza i liječenja u u nekoj od bolnica. Radi se o opremi: hematološki brojač, uređaj za CRP za pretragu krvi, EKG uređaj, FAST ultrazvučni  uređaj za brzu dijagnostiku hitnih stanja, 3 bolnička ležaja za smještaj i akutno liječenje bolesnika te telemedicinski uređaji i oprema za efikasniju suradnju i konzultacije sa specijalistima OB Pula i palijativnom službom IDZ-a.

 

Prizor drugi:  Murter 13.04.2016

Dvjestotinjak Murterana uzastopnom je šetnjom po pješačkom prijelazu, zaustavilo  promet Jadranskom magistralom prosvjedujući zbog mogućeg ukidanja Hitne medicinske pomoći (HMP) na Murteru. Predvodio ih je načelnik Općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin (SDP) koji je držao transparent “Hitna neće s otoka”.

 

„Riječ je o brutalnoj političkoj odluci. Smeta mi kada gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev govori kako su Vodice dobile Hitnu medicinsku pomoć. Poručujem joj da je oni nisu dobili, nego su je nama ukrali! Pitam se hoćete li naše sumještane, djecu, umirovljenike i goste imati na duši?! „– oštar je bio Klarin negodujući zbog prijedloga ministra zdravlja D. Nakića (HDZ) kojom se ukida razina hitne medicinske pomoći u Tisnom na Murteru, koju su dobili 2012.

 

„Zbog udaljenosti od OB Šibenik, koja iznosi 40 km, i čak 30-40 tisuća stanovnika na Murteru za tri ljetna mjeseca, prije četiri godine dobili smo pet timova T1, s liječnikom, medicinskom sestrom, vozačem i vozilom, 24 sata na dan, 365 dana godišnje. To je punkt i za arhipelag Nacionalnog parka Kornati, gdje su nesreće česte, a vozilo Hitne pomoći unesrećenog preuzima upravo na našem otoku“ objašnjava Klarin i dodaje kako nova vlast to želi promijeniti.

 

Klarin poručuje da su ministru zdravstva uputili dopis, a pokreću i potpisivanje peticije jer da se  radi o političkoj odluci  gradonačelnice Vodica Branke Juričev Martinčev (HDZ) i šibenskog župana Gorana Pauka (HDZ): „Jednostavno je odlučeno brutalno politički ukrasti hitnu Tisnom i preseliti je u Vodice. Kao utjehu nude nam tim T2, što su samo medicinska sestra i vozač“.   

 

Gradonačelnica Vodica odgovara da su višu razinu Hitne  trebali dobiti još 2011. godine kada su Vodice po prijedlogu Ministarstva zdravlja bili u Mreži, a onda je 2012. to izmijenjeno. (Napomena, 2012. je bila smjena vlasti: otišao HDZ, došao SDP). „Nikako se ne bi htjela prepucavati preko Hitne medicinske pomoći. Sada se radi novi prijedlog i zbog broja intervencija struka nas je ponovno predložila, s time što će Vodice nadoplatiti razliku za razinu od tima T2 do tima T1“ – kaže Branka Juričev Martinčev (Izvor: portal vecernji.hr 20160413)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.